Lasagne Bolognese
Zdroj: Smoothcooking.cz
Lasagne Bolognese
Zdroj:
Smoothcooking.cz
Jestli existují nějaké celosvětově známé těstoviny z Itálie, jsou to lasagne. Souhlasíte? Když si je připravíte naprosto domácí, můžete si být jisti, že budou všichni vylizovat talíře! :)
Postup přípravy
-
Nejprve si připravte omáčku. Na rozpálenou pánev vložte pokrájenou pancettu či jinou slaninu, lehce orestujte a přidejte nadrobno pokrájenou cibulku. Pomalu restujte.
-
Připravte si česnek, který nakrájejte na drobné kousíčky. Když je cibulka orestovaná, přidejte česnek a po chvilce maso.
-
Vařečkou rozdělte na cca 1cm hrudky, posypte tymiánem, solí a pepřem a chvíli opékejte, aby se zatáhlo.
-
Poté přidejte pokrájená rajčata, rajský protlak a nastrouhanou mrkev.
-
Následně do směsi nalijte červené víno. A vše pomalu vařte.
-
Nakonec popřípadě dochuťte cukrem, ale mrkev je sladká a měla by kyselost některých rajčat vykompenzovat.
-
Dále si připravte bešamel. Oloupejte cibuli a nakrájejte najemno.
-
Na středním ohni rozehřejte máslo a jakmile začne pěnit, přidejte cibuli a za stálého míchání na středním ohni nechte 30 vteřin zpěnit.
-
Přidejte pepř, promíchejte a přisypejte mouku a 1 minutu míchejte.
-
Přilijte studené mléko, promíchejte metlou a přidejte bokový list, muškátový ořech, sůl a přiveďte k varu.
-
Stáhněte oheň na minimum a za stálého míchání vařte 20 minut.
-
Hotový bešamel přeceďte přes cedník. Uděláte-li prstem čáru na lžíci namočené v bešamelu a rysy čáry zůstanou jasně ohraničené, tak má bešamel tu správnou hustotu.
-
Nakonec si dejte vařit vodu na lasagne. Ve velkém hrnci uvařte vodu a osolte. Připravte si velkou nádobu s ledovou vodou. Lasagne nevkládejte do hrnce najednou, aby se vše neslepilo.
-
Když vyndáte těstovinu z hrnce, tak ji ihned vložte do ledové vody. Těstovina nesmí být rozvařená. Spíše udělaná napůl. Dodělá se v omáčce, když ji budete zapékat. A pokud je děláte z čerstvé těstoviny, tak je nevařte.
-
Vezměte si zapékací misku, potřete olivovým olejem a dno potřete tenkou vrstvou omáčky.
-
Poté vložte lasagne, je lepší si je pokrájet do tvaru zapékací misky, aby těstovina byla po celém povrchu.
-
Na těstovinu naneste vrstvu cca 0,5 cm bešamelu. Na bešamel naneste vrstvu omáčky, cca 1 cm. Nesmíte to přehnat, aby se vše nerozpadlo.
-
A opakujte proces. Naneste těstovinu, bešamel, omáčku.
-
Završte posledním patrem a to těstovinou, tenoučkou vrstvou omáčky, na plátky pokrájenou mozzarellou a nastrouhaným parmazánem.
-
Vše vložte do trouby a pečte na 180 °C cca 40 minut.
Lasagne Bolognese 1
Zdroj: Smoothcooking.cz
Lasagne Bolognese 1
Zdroj:
Smoothcooking.cz