Suroviny
Boloňská omáčka
- pancetta (nebo jiná slanina) 3 plátky
- cibule 1 ks
- česnek 2 stroužky
- mleté maso (např. hovězí) 500 g
- rajčata 3 plechovky nebo 8 čerstvých rajčat
- rajský protlak 1 ks
- mrkev 2 ks
- červené víno 3 dcl
- tymián (popř. špetka cukru)
- sůl
- pepř
Bešamel
- cibule 50 g
- máslo 60 g
- mouka 60 g
- plnotučné mléko 1 l
- bobkový list 1 ks
- muškátový oříšek (nastrouhaného ) špetka
- pepř špetka
- sůl 1 lžička
Na posypání
- mozzarella 1 ks
- parmazán 50 g
Postup přípravy
- Nejprve si připravte omáčku. Na rozpálenou pánev vložte pokrájenou pancettu či jinou slaninu, lehce orestujte a přidejte nadrobno pokrájenou cibulku. Pomalu restujte.
- Připravte si česnek, který nakrájejte na drobné kousíčky. Když je cibulka orestovaná, přidejte česnek a po chvilce maso.
- Vařečkou rozdělte na cca 1cm hrudky, posypte tymiánem, solí a pepřem a chvíli opékejte, aby se zatáhlo.
- Poté přidejte pokrájená rajčata, rajský protlak a nastrouhanou mrkev.
- Následně do směsi nalijte červené víno. A vše pomalu vařte.
- Nakonec popřípadě dochuťte cukrem, ale mrkev je sladká a měla by kyselost některých rajčat vykompenzovat.
- Dále si připravte bešamel. Oloupejte cibuli a nakrájejte najemno.
- Na středním ohni rozehřejte máslo a jakmile začne pěnit, přidejte cibuli a za stálého míchání na středním ohni nechte 30 vteřin zpěnit.
- Přidejte pepř, promíchejte a přisypejte mouku a 1 minutu míchejte.
- Přilijte studené mléko, promíchejte metlou a přidejte bokový list, muškátový ořech, sůl a přiveďte k varu.
- Stáhněte oheň na minimum a za stálého míchání vařte 20 minut.
- Hotový bešamel přeceďte přes cedník. Uděláte-li prstem čáru na lžíci namočené v bešamelu a rysy čáry zůstanou jasně ohraničené, tak má bešamel tu správnou hustotu.
- Nakonec si dejte vařit vodu na lasagne. Ve velkém hrnci uvařte vodu a osolte. Připravte si velkou nádobu s ledovou vodou. Lasagne nevkládejte do hrnce najednou, aby se vše neslepilo.
- Když vyndáte těstovinu z hrnce, tak ji ihned vložte do ledové vody. Těstovina nesmí být rozvařená. Spíše udělaná napůl. Dodělá se v omáčce, když ji budete zapékat. A pokud je děláte z čerstvé těstoviny, tak je nevařte.
- Vezměte si zapékací misku, potřete olivovým olejem a dno potřete tenkou vrstvou omáčky.
- Poté vložte lasagne, je lepší si je pokrájet do tvaru zapékací misky, aby těstovina byla po celém povrchu.
- Na těstovinu naneste vrstvu cca 0,5 cm bešamelu. Na bešamel naneste vrstvu omáčky, cca 1 cm. Nesmíte to přehnat, aby se vše nerozpadlo.
- A opakujte proces. Naneste těstovinu, bešamel, omáčku.
- Završte posledním patrem a to těstovinou, tenoučkou vrstvou omáčky, na plátky pokrájenou mozzarellou a nastrouhaným parmazánem.
- Vše vložte do trouby a pečte na 180 °C cca 40 minut.
Lasagne Bolognese 1 Zdroj: Smoothcooking.cz