Těsto
- hladká mouka 210 g
- máslo (změklé ) 140 g
- cukr (jemně mletý krupicový nebo moučkový ) 70 g
- žloutek 1‒2 ks (podle velikosti)
- citronová kůra (strouhaná,z chemicky neošetřeného citronu) z 1 citronu
- vanilkový lusk (dřeň z 1/2 většího )
- marmeláda (malinová,na potření)
Meringue
- bílek 90 g (2–3 ks)
- cukr krupice 115 g
- škrob 1/2 lžičky
- ocet 1/2 lžičky
Krém
- žloutek 4 ks
- citronová šťáva 70 ml (asi 2 citrony)
- cukr krupice 100 g
- citronová kůra (strouhaná,z chemicky neošetřeného citronu) z 1 citronu
- máslo 60 g
Postup přípravy
- Mouku, máslo, cukr, žloutky, citronovou kůru a vanilku dejte do mísy a vypracujte hladké, vláčné, nelepivé těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a uložte alespoň na půl hodiny do ledničky, ale ideálně přes noc.
- Druhý den vytáhněte těsto a nechte ho 20 minut odpočinout při pokojové teplotě. Trochu povolí. Pokud jste ho nechávali odpočívat jen půl hodiny, můžete ho rovnou vyválet na lehce pomoučené pracovní ploše. Troubu předehřejte na 180 °C, dva plechy vyložte pečicím papírem. Těsto vyválejte na plát silný 3 mm a vykrajujte kolečka. Skládejte je na připravený plech a pečte zhruba 5–8 minut dozlatova. Dávejte pozor, ať se nespálí, vytáhněte je hned, jakmile začnou zlátnout.
- Jakmile dáte linecká kolečka do trouby, začněte připravovat meringue. Bílky šlehejte 1 minutu, až začnou pěnit, pak postupně přisypávejte cukr a stále šlehejte, až sníh zpevní a začne tvořit lesklé špičky. Trvá to zhruba 15 minut, mezitím vytáhněte upečené sušenky. Do pevného sněhu zašlehejte škrob a ocet. Sníh dejte do cukrářského sáčku s úzkou špičkou.
- Na plech vyložený pečicím papírem stříkejte pomocí cukrářského sáčku ozdobné kroužky (o velikosti lineckých sušenek) nebo pusinky s otvorem uprostřed (máte-li speciální cukrářskou zdobičku s tímto tvarem). Vložte je do trouby rozehřáté na 180 °C, pečte 5 minut, pak ztlumte teplotu na 150 °C a pečte ještě 15–20 minut do lehkého zezlátnutí. Vytáhněte z trouby a nechte zchladnout.
- Na krém připravte vodní lázeň – do hrnce vlijte zhruba 3 cm vody a zahřívejte ji těsně pod bod varu. V misce šlehejte metličkou žloutky s citronovou šťávou a cukrem do pěny, postavte misku na hrnec s horkou vodou tak, aby se dno misky nedotýkalo hladiny vody. Do žloutkové směsi přidejte citronovou kůru (jen žlutou část, bílá je hořká) a stále míchejte, až krém začne houstnout. Do houstnoucího krému postupně zamíchejte kousky másla. Zhruba po 20 minutách je krém hotový. Odstavte ho, nechte zchladnout a uložte do lednice. Vydrží v ní až dva týdny.
- Upečená linecká kolečka namažte malinovou zavařeninou, přilepte kolečko z meringue a do volného středu dejte trošku citronového krému. Skladujte v ledničce a spotřebujte do 7–10 dnů.
PRIMA TIP: Citronový krém můžete nahradit pikantnější marmeládou, například pomerančovou nebo rybízovou, v tom případě už nedávejte nejdříve malinovou zavařeninu, ale rovnou rybízovou.