Barbora Říhová

Linecké cukroví s meringue a citronovým krémem lemon curd

Moje hodnocení
11x

Linecká kolečka vnímáme jako tradiční české cukroví, ale jsou to v podstatě máslové sušenky, které můžete slepovat zavařeninou nebo krémem a zdobit jako cukráři. Doplňte pikantní malinovou zavařeninu kyselým citronovým krémem britského švihu, známým jako lemon curd, a ozdobte ho podle tradičního britského citronového koláče pečenými sněhovými pusinkami. A vykouzlíte skvost, který ohromí při svačině i na Vánoce.

2 porce
60 minut

Těsto

Meringue

Krém

Postup přípravy

  1. Mouku, máslo, cukr, žloutky, citronovou kůru a vanilku dejte do mísy a vypracujte hladké, vláčné, nelepivé těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a uložte alespoň na půl hodiny do ledničky, ale ideálně přes noc.
  2. Druhý den vytáhněte těsto a nechte ho 20 minut odpočinout při pokojové teplotě. Trochu povolí. Pokud jste ho nechávali odpočívat jen půl hodiny, můžete ho rovnou vyválet na lehce pomoučené pracovní ploše. Troubu předehřejte na 180 °C, dva plechy vyložte pečicím papírem. Těsto vyválejte na plát silný 3 mm a vykrajujte kolečka. Skládejte je na připravený plech a pečte zhruba 5–8 minut dozlatova. Dávejte pozor, ať se nespálí, vytáhněte je hned, jakmile začnou zlátnout.
  3. Jakmile dáte linecká kolečka do trouby, začněte připravovat meringue. Bílky šlehejte 1 minutu, až začnou pěnit, pak postupně přisypávejte cukr a stále šlehejte, až sníh zpevní a začne tvořit lesklé špičky. Trvá to zhruba 15 minut, mezitím vytáhněte upečené sušenky. Do pevného sněhu zašlehejte škrob a ocet. Sníh dejte do cukrářského sáčku s úzkou špičkou.
  4. Na plech vyložený pečicím papírem stříkejte pomocí cukrářského sáčku ozdobné kroužky (o velikosti lineckých sušenek) nebo pusinky s otvorem uprostřed (máte-li speciální cukrářskou zdobičku s tímto tvarem). Vložte je do trouby rozehřáté na 180 °C, pečte 5 minut, pak ztlumte teplotu na 150 °C a pečte ještě 15–20 minut do lehkého zezlátnutí. Vytáhněte z trouby a nechte zchladnout.
  5. Na krém připravte vodní lázeň – do hrnce vlijte zhruba 3 cm vody a zahřívejte ji těsně pod bod varu. V misce šlehejte metličkou žloutky s citronovou šťávou a cukrem do pěny, postavte misku na hrnec s horkou vodou tak, aby se dno misky nedotýkalo hladiny vody. Do žloutkové směsi přidejte citronovou kůru (jen žlutou část, bílá je hořká) a stále míchejte, až krém začne houstnout. Do houstnoucího krému postupně zamíchejte kousky másla. Zhruba po 20 minutách je krém hotový. Odstavte ho, nechte zchladnout a uložte do lednice. Vydrží v ní až dva týdny.
  6. Upečená linecká kolečka namažte malinovou zavařeninou, přilepte kolečko z meringue a do volného středu dejte trošku citronového krému. Skladujte v ledničce a spotřebujte do 7–10 dnů.

PRIMA TIP: Citronový krém můžete nahradit pikantnější marmeládou, například pomerančovou nebo rybízovou, v tom případě už nedávejte nejdříve malinovou zavařeninu, ale rovnou rybízovou.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Barbora Říhová

Rebarboras kitchen Barbora Říhová

Od roku 2016 píše blog reBarbora’s kitchen, na kterém představuje sladké i slané dobroty. Objevíte zde třeba lahodné turecké pokrmy, které u nás nejsou moc známé a je to škoda. Ve světě se inspirovala i při přípravě Vajíčkové kuchařky. Najdete v ní spoustu báječných jídel z této lokální superpotraviny, kterou ale znají po celém světě. Z vajec vykouzlíte skvělé snídaně, obědy i večeře, i úžasné dezerty.

Vydalo nakladatelství CPress.


Přečtěte si také

Recepty