Těsto
- hladká mouka 210 g
- máslo 140 g
- cukr krupice 50 g
- moučkový cukr 20 g
- žloutek 1 ks
- vanilkový lusk (semínka z vanilkového lusku nebo vanilkový extrakt)
- citronová kůra (najemno nastrouhaná ) 1/2 lžičky
Krém
- máslo 75 g
- cukr krupice 50 g
- pistáciový krém (např. KK) 100 g
Dokončení
- hořká čokoláda (nebo mléčná)
- smetana ke šlehání 1-2 lžíce
- pistácie
Postup přípravy
- Z hladké mouky, másla, cukru krupice, moučkového cukru, žloutku, semínek vanilkového lusku a citronové kůry uhněťte těsto. Můžete použít robota s nástavcem typu K, se kterým se těsto dobře vypracuje.
- Těsto zabate do potravinové fólie a nechte ho minimálně dvě hodiny, ale nejlépe do druhého dne, odpočinout v lednici.
- Těsto vyndejte z lednice, nechte pár minut v pokojové teplotě povolit a na válu ho vyválejte na cca 2–3 mm silný plát.
- Z těsta vykrajujte tvary podle vlastního výběru (např. stromečky a srdíčka).
- Pečte ve vyhřáté troubě na 170 stupňů cca 8–9 minut.
- Mezitím připravte náplň. Máslo s cukrem dejte do mísy a nechte ho šlehat, až minimálně zdvojnásobí objem a zbělá. Trvá to několik minut. Poté přidejte pistáciový krém a vše společně prošlehejte.
- Hotové linecké cukroví namažte krémem a slepte.
- Nakonec namočte roh stromečku nebo půlku srdíčka v rozpuštěné čokoládě rozmíchané se smetanou ke šlehání. Čokoládu posypejte nasekanými pistáciemi.
Linecké cukroví slepované pistáciovým krémem 2 Zdroj: archiv KK