Staňte se mistry grilu s vlastní BBQ omáčkou! Ozvláštnit ji můžete třeba kvalitním alkoholem
Zdroj: se souhlasem Tullamore D.E.W.
Staňte se mistry grilu s vlastní BBQ omáčkou! Ozvláštnit ji můžete třeba kvalitním alkoholem
Zdroj:
se souhlasem Tullamore D.E.W.
Omáčky s kapkou irské whiskey, které vznikly pod rukama šéfkuchaře známé berounské restaurace, vás přenesou do světa poctivého texaského BBQ. Stačí mít ty správné ingredience, projít několika jednoduchými kroky a během chvíle vykouzlíte omáčku, která promění obyčejné grilování v událost léta. Chuťovka, která udělá z každého domácího kuchaře nečekaného mistra grilu.
Léto, přátelé, vůně kouře a masa… a něco navíc. Grilovací sezóna v Česku jede na plné obrátky a s ní roste i chuť zkoušet nové chutě a postupy inspirované autentickým americkým BBQ. Právě v srdci Berouna najdete podnik, který se tímto směrem vydal už dávno – legendární restauraci BlackDog, která se z malého bistra vypracovala v respektované místo pro všechny gurmány a fanoušky dobrého jídla. Dnes tu kromě vyhlášených burgerů hraje důležitou roli poctivé uzení masa ve stylu Texas BBQ, inspirované ikonou žánru Aaronem Franklinem, jehož filozofie se pro Blackdog stala kulinářským kompasem.
Pod vedením šéfkuchaře Martina Rákosníka tu vznikají nejen pomalu tažené masové speciality, ale i vlastní receptury omáček, které dávají BBQ ještě hlubší chuťový rozměr. Důkazem jsou dvě originální BBQ omáčky, v nichž se snoubí sladkost, kouř i špetka ostrosti s charakterem irské whiskey.
„BBQ omáčky nejsou jen doplněk masa, jsou jeho duší. S kapkou whiskey dostávají nové aroma a hloubku, kterou ocení každý, kdo má rád opravdové grilování. Připravit je doma zvládne opravdu každý – stačí kvalitní ingredience a trocha trpělivosti,“ řekl šéfkuchař Martin Rákosník.
Ať už plánujete víkendové grilování s přáteli, nebo hledáte inspiraci pro domácí kulinářské výzvy, nechte se vést kombinací české poctivosti, americké BBQ tradice a irského ducha. Protože dobré jídlo lidi spojuje – a s kapkou whiskey chutná ještě líp. Omáčky vám v lednici v uzavřené sklenici vydrží 2 týdny. Pokud je zavaříte a správně uchováte, vydrží i déle.
BBQ omáčka s irskou whiskey – Original sauce
Suroviny na cca 500 g:
-
80 ml irské whiskey, např. Tullamore D.E.W.
-
150 g kečupu
-
45 ml jablečného octa
-
90 g medu
-
90 g třtinového cukru
-
120 ml worcesterové omáčky
-
6 g granulované cibule
-
6 g granulovaného česneku
-
15 g chilli omáčky (např. sriracha)
-
sůl a pepř – špetka dle chuti
Postup: Všechny ingredience dejte do hrnce a dobře promíchejte. Přiveďte k varu, poté snižte plamen a nechte mírně probublávat asi 10 minut. Pro intenzivnější whiskey chuť přidejte na závěr ještě cca 20–30 ml whiskey a krátce promíchejte. Nechte omáčku zchladnout a přelijte do čisté sklenice nebo láhve.
Vylepšete grilovačku vlastní BBQ omáčkou
Zdroj: se souhlasem Tullamore D.E.W.
Vylepšete grilovačku vlastní BBQ omáčkou
Zdroj:
se souhlasem Tullamore D.E.W.
BBQ omáčka s medovou irskou whiskey – Honey sauce
Suroviny na cca 500 g:
-
240 g kečupu
-
80 ml irské whiskey, např. Tullamore D.E.W. Honey
-
60 ml javorového sirupu
-
60 ml čerstvé pomerančové šťávy
-
60 ml jablečného octa
-
30 g rajčatového protlaku (koncentrovaného)
-
30 ml worcesterové omáčky
-
12 g dijonské hořčice
-
5 g granulované cibule
-
5 g granulovaného česneku
-
5 g mleté uzené papriky
-
sůl a pepř – špetka dle chuti
Postup: Smíchejte všechny ingredience ve středně velkém hrnci. Za stálého míchání přiveďte k varu, poté stáhněte teplotu a vařte na mírném ohni cca 10 minut. Nechte vychladnout a přelijte do čisté nádoby k uskladnění.
Zdroj a zdroj foto: Tullamore D.E.W.
Chcete si ke grilovanému masu a omáčkám připravit vlastní Coleslaw? Pusťte si tento videocept!
Kompletní recept najdete ZDE: Zelný salát Coleslaw