Žebra
- třtinový cukr 2 lžíce
- mletá sladká paprika 1 lžíce
- sušený česnek 1/2 lžíce
- oregano (sušené ) 1/2 lžíce
- vepřová žebra 1 kg
- kajenský pepř 1/2 lžíce
- sůl 2 lžíce
- černý pepř (mletý ) 1 lžíce
Omáčka
- olivový olej 2 lžíce
- šalotka 1 ks
- česnek 2 stroužky
- chilli papričky (malá ) 1 ks
- kečup (kvalitní ) 1 hrnek
- třtinový cukr 1/3 hrnku
- jablečný ocet 1 lžíce
- uzená paprika (mletá ) 1 lžíce
Postup přípravy
- Začněte přípravou kořenicí směsi. V misce promíchejte sůl, cukr, černý pepř, papriku, česnek, oregano a kajenský pepř. Směsí potřete ze všech stran žebra a zabalte je do alobalu.
- Do kotlíku s víkem, tzv. holandské trouby, vložte zmačkaný alobal do výšky 5 cm, položte na něj zabalená žebra a přilijte vodu tak, aby v ní žebra neležela, tedy jen trochu. Přiklopte, kotlík postavte na trojnožku nad oheň, poklici zasypte rozpálenými uhlíky a pečte 1 hodinu.
- Na omáčku rozehřejte v rendlíku olej. Šalotku a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno, chilli papričku zbavte semínek a nakrájejte na plátky. Orestujte na oleji dozlatova, zalijte kečupem, přidejte cukr, ocet a uzenou papriku, promíchejte a vařte do zhoustnutí.
- Upečená žebra vybalte a položte na rozpálený gril. Šťávu z žeber vlijte do omáčky, promíchejte a potírejte směsí žebra z obou stran, než jsou opečená. Podávejte se zbylou bbq omáčkou.
Příprava v kuchyni: Troubu předehřejte na 200 °C. Zabalená žebra položte do hlubokého plechu, případně přiklopte druhým plechem, a pečte v předehřáté troubě zhruba 1 hodinu doměkka. Pak je vybalte a zprudka ogrilujte.
Vepřová žebra v alobalu s bbq omáčkou připravená na ohni Zdroj: Kuk Buk / Lukáš Grossl