Rychlá a výživná sardinková pomazánka – ozvláštněte ji avokádem, bylinkami nebo oříšky

Hledáte rychlou, zdravou a zároveň chutnou pomazánku? Na začátku nového školního roku se vám určitě hodí. Vyzkoušet můžete verzi s avokádem, vejcem a sardinkami – jemnou, výživnou a především plnou bílkovin a zdravých tuků. Připravíte ji během pár minut a skvěle se hodí na svačinu, večeři nebo jako chuťovka na večírek.

Podávejte ji například na kváskovém chlebu a ozdobte řeřichou a plátky ředkvičky. Ty dodají jídlu svěžest a jemnou pikantnost! A pokud by vám tento recept nestačil, máme pro vás ještě pár tipů, jak sardinkovou pomazánku vylepšit.

Suroviny (4 porce):

  • 1 zralé avokádo

  • 2 vejce natvrdo

  • 100 g žervé

  • 1 lžíce plnotučné hořčice

  • pár kapek citronové šťávy

  • 1 plechovka sardinek ve slunečnicovém oleji s citronem (např. Giana)

  • sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti

  • řeřicha

  • ředkvička

Postup přípravy:

Do mísy dejte zralé avokádo, vejce natvrdo, žervé, hořčici a citronovou šťávu. Přidejte celou plechovku sardinek i s trochou oleje a všechno rozmačkejte vidličkou. Na závěr dochuťte solí a pepřem. Na ozdobu přidejte řeřichu a plátky ředkvičky.

Máte rádi spíš pomazánky s tuňákem? Pak pro vás máme videorecept!

Kompletní recept najdete ZDE: Tuňáková pomazánka s vejci

5 tipů, jak sardinkovou pomazánku udělat ještě trochu jinak!

  1. Pikantní – Přidejte trochu čerstvé chilli papričky nebo špetku sušeného chilli. Pomazánka získá jemnou pálivost a výraznější chuť.

  2. Bylinková – Kromě řeřichy můžete přidat nasekaný kopr, pažitku nebo bazalku. Bylinky pomazánce dodají svěží aroma.

  3. Křupavé oříšky – Přimíchejte trochu nasekaných vlašských ořechů nebo piniových oříšků. Textura bude zajímavější a zvýšíte podíl zdravých tuků.

  4. Čerstvá zelenina – Jemně nastrouhaná mrkev, cuketa nebo červená paprika dodají barvu, křupavost a extra vitamíny.

  5. Sušená rajčata – Nakrájejte je na malé kousky a přidejte do pomazánky. Dodají sladkokyselou chuť a hezkou barvu, která pomazánku oživí.

Zdroj: Giana + autorský článek

redakce Prima FRESH

Autor článku

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů