Rebarbora patří k tradičním rostlinám, které najdeme na mnoha českých a moravských zahrádkách. Je velmi dekorativní a působivá a řadí se mezi první kousky, které ze zahrady můžou putovat rovnou do koláče. Její nakyslá, jemně pikantní chuť je vskutku neodolatelná.
Rebarbora: Sezonní královna jarní kuchyně v receptech sladkých i slaných
Z rostliny se konzumují pouze řapíky, listy totiž obsahují příliš kyseliny šťavelové a jsou nepoživatelné. Řapíky mají zelenou nebo efektní červenou barvu, ze země je zásadně vylamujte a neodřezávejte. Pokud se k rostlině budete chovat ohleduplně, může vyrůstat až 10 let.
Období rebarbory je vcelku krátké, začíná být připravená ke konzumaci začátkem května a dá se využít do června, poté se obsah kyseliny šťavelové zvyšuje i v řapících. Do té doby je konzumace v rozumném množství bezpečná, nicméně se nedoporučuje pro těhotné a kojící ženy, malé děti a pro lidi s ledvinovými obtížemi. Každopádně rebarboru před konzumací vždy tepelně upravte!
Koláče nejen na neděli
Nakyslá chuť rebarbory krásně kontrastuje se sladkým těstem a díky tomu je opravdovou hvězdou při sladkém pečení. Vyzkoušejte různé typy koláčů, bublanin a dortů, s náplní i bez, často s křupavou drobenkou… Rebarbora je prvním poslem jara, který vnese do sladkých moučníků svěží chuť. Užijte si tuto křehkou ingredienci dosyta!
V souladu
Na krátkou dobu se prolne čas, kdy se rebarbora sklízí a zároveň dozrávají i sladké české jahody. Rozhodně si tuto chvíli nenechte ujít a vyzkoušejte některý z receptů, kde se tyto dvě suroviny potkávají. Dokonale jim to spolu ladí – sladké a voňavé jahody krásně odpíchne nakyslá chuť rebarbory. To musíte ochutnat!
Sůl nad zlato
Rebarbora se uplatní i ve slaných receptech. Perfektně ladí třeba k drůbežímu masu, obdobně jako se ke kachně připravuje například ostružinová omáčka, bude jí slušet i rebarbora. Do slaných zákusků můžete upotřebit různá kořeněná čatní.
Zásoby na později
Uchovejte si specifickou chuť rebarbory v různých zavařených dobrotách. Oblíbené jsou například sirupy, ale i různé džemy, čatní nebo krémy. Máme pro vás celou řadu originálních receptů na produkty, které určitě přijdou vhod po celý rok.
Zdroj: autorský text
šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH