Speciály

Skvělé recepty z rebarbory

Rebarbora nebo-li reveň je vytrvalá bylina se zelenými až červenými řapíky, které jsou po zimě vítaným zdrojem vitaminů a především svěží chutě.

Zanedlouho se ze země začnou klubat výrazně zbarvené řapíky rebarbory, která je vlastně prvním jarním poslem ze zahrady, jenž se dá zpracovat do sladkých moučníků. Zatímco raší ředkvičky či chřest, milovníci sladkého si na jahody a třešně ještě budou muset počkat. I proto má rebarbora v českých kuchyních takovou oblibu.

Nejenže je zdravá, obsahuje vysoké množství vitamínů a minerálů, ale můžete z ní vykouzlit opravdu skvělé dobroty. Její chuť je spíše nakyslá, takže se dobře snoubí se sladkými těsty nebo se často kombinuje právě se sladkými jahodami.

Reveň lze také využít při přípravě slaných jídel a chuťovek, zajímavě doplní i masovou pečínku nebo výrazné sýry. Protože sezona rebarbory je poměrně krátká, uchovejte si ji třeba v podobě domácího džemu.

Na co si dát pozor: Listy rebarbory jsou pro vysoký obsah kyseliny šťavelové nepoživatelné. Rebarbora není vhodná pro těhotné a kojící ženy a pro lidi s ledvinovými obtížemi. Obsah šťavelanů obsažených v rebarboře může být škodlivý. Rebarbora se nedoporučuje ani pro děti do 10 let.

Pusťte rebarboru do své kuchyně a vyzkoušejte některý z následujících receptů:

Recepty