Těsto
- Olivový olej 120 ml
- med nebo javorový sirup 120 ml
- nastrouhaná kůra z bio pomeranče 1 lžička
- šťáva z 1/2 malého pomeranče 40 ml
- Vejce 2 ks
- nahrubo nastrouhané oloupané jablko 1/2 ks
- jedlá soda 1/2 lžičky
- Kypřicí prášek 1 lžička
- mletý kardamom 1 lžička
- hladká rýžová mouka 120 g
- mleté mandle (nemusí být loupané) 70 g
- Rebarbora 2 stonky
Na ozdobu
- pistacie 20 g
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180 °C. Na plech připravte minimálně 12 malých forem na muffiny.
- Ve středně velké míse smíchejte olivový olej, javorový sirup, kůru z pomeranče se šťávou z pomeranče, vajíčky a nastrouhaným jablkem. Minimálně půl minuty metlou poctivě míchejte.
- V druhé míse smíchejte jedlou sodu, prášek do pečiva, mletý kardamom, rýžovou mouku a mleté mandle.
- Sypkou směs zamíchejte do tekuté směsi a na závěr přidejte na drobné kousky nasekanou rebarboru. Mladou rebarboru není potřeba loupat.
- Muffinové formy plňte těstem do tří čtvrtin formičky. Navrch zdobte nahrubo nasekanými pistáciemi. Pečte 25–30 minut.