Suroviny
- rebarbora 400 g
- cukr krupice 100 g
Těsto
- máslo 125 g
- cukr krupice 125 g
- vejce 3 ks
- hladká mouka 160 g
- tučný tvaroh 50 g
- mléko 20 ml
Drobenka
- cukr krupice 60 g
- hladká mouka 125 g
- máslo 95 g
- drcené mandle 60 g
- sůl špetka
Postup přípravy
- Nejprve odkrojte oba konce rebarbory a pak ji dobře opláchněte. Poté rebarboru oloupejte a nakrájejte na 2cm špalíky a posypte 100 g cukru. Nechte 30 minut odstát.
- Při přípravě těsta nejprve utřete máslo s cukrem a pak pomalu vmíchejte vajíčka v pokojové teplotě. Přidejte mouku a nakonec tvaroh s mlékem. Vše dobře promíchejte.
- Pro drobenku přesejte mouku, přidejte povolené máslo a rukama dobře propracujte. Pak přisypte cukr, mandle a špetku soli. Dobře propracujte.
- Vymažte dortovou formu a dno vyložte pečicím papírem. Poté nalijte těsto a dobře rozprostřete. Pak přidejte rebarboru a nakonec zasypte drobenkou. Formu zakryjte alobalem.
- Vložte do vyhřáté trouby na 180 °C a pečte hodinu a půl.
- Podávejte teplé s velkou lžící tvarohu.
PRIMA TIP: Není tvaroh jako tvaroh. Pro jedinečnou chuť a konzistenci se přimlouváme za loňského vítěze Regionální potraviny v Plzeňském kraji – Tvaroh tučný od Václava Duba – Mlékárna Boubín. Vyrábějí ho ručně z plnotučného kravského mléka, díky čemuž je lákavě našlehaný a úžasně jemný. Proto se hodí nejen do těsta, ale i na krémy, pomazánky nebo jen tak.
Rebarborový koláč z tvarohového těsta s křupavou drobenkou 2 Zdroj: Regionální potravina
Rebarborový koláč z tvarohového těsta s křupavou drobenkou 3 Zdroj: Regionální potravina