Regionální potravina

Rebarborový koláč z tvarohového těsta s křupavou drobenkou

Moje hodnocení
6x

Taky jste se zamilovali do lehce nakyslého rebarborového koláče? Pokud si ho chcete připravit z čerstvé rebarbory, máte na to čas zhruba do konce června. Pak její sezona končí. Důležitou součástí moučníku je ovšem i těsto. Aby bylo dokonale vybalancované, přidali jsme do něj také trochu tvarohu.

8 porcí
60 minut

Suroviny

Těsto

Drobenka

Postup přípravy

  1. Nejprve odkrojte oba konce rebarbory a pak ji dobře opláchněte. Poté rebarboru oloupejte a nakrájejte na 2cm špalíky a posypte 100 g cukru. Nechte 30 minut odstát.
  2. Při přípravě těsta nejprve utřete máslo s cukrem a pak pomalu vmíchejte vajíčka v pokojové teplotě. Přidejte mouku a nakonec tvaroh s mlékem. Vše dobře promíchejte.
  3. Pro drobenku přesejte mouku, přidejte povolené máslo a rukama dobře propracujte. Pak přisypte cukr, mandle a špetku soli. Dobře propracujte.
  4. Vymažte dortovou formu a dno vyložte pečicím papírem. Poté nalijte těsto a dobře rozprostřete. Pak přidejte rebarboru a nakonec zasypte drobenkou. Formu zakryjte alobalem.
  5. Vložte do vyhřáté trouby na 180 °C a pečte hodinu a půl.
  6. Podávejte teplé s velkou lžící tvarohu.

PRIMA TIP: Není tvaroh jako tvaroh. Pro jedinečnou chuť a konzistenci se přimlouváme za loňského vítěze Regionální potraviny v Plzeňském kraji – Tvaroh tučný od Václava Duba – Mlékárna Boubín. Vyrábějí ho ručně z plnotučného kravského mléka, díky čemuž je lákavě našlehaný a úžasně jemný. Proto se hodí nejen do těsta, ale i na krémy, pomazánky nebo jen tak.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Regionální potravina


Přečtěte si také

Recepty