Najděte si recept
Na co máte chuť?

Rebarborový máslový krém
Vznikl podle vzoru citronového máslového krému (lemon curd) a má i podobné využití – potírejte jím plátky chleba, toastů, ale i vánočku, palačinky, lívance či croissanty…
do 1 hodiny
2 sklenice o objemu 200 ml porce
Suroviny (2 sklenice o objemu 200 ml porce)
- rebarbora 400 g (4 stvoly)
- velká vejce 3 ks
- máslo, nakrájené na kostičky 170 g
- kukuřičný škrob (maizena) 3 lžičky
- cukr krupice 150 g
- případně kapka růžového potravinářského barviva
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Rebarboru umyjte, nakrájejte na kousky a rozmixujte. Dřeň propasírujte přes jemné síto, abyste získali šťávu, mělo by jí být asi 300 ml.
- V robotu rozmixujte vejce, cukr a škrob, až získáte homogenní směs bez žmolků. Můžete to udělat i ručně, metlou.
- V kastrole promíchejte 250 ml rebarborové šťávy s výše uvedenou směsí a kostkami másla a zahřívejte na nízkém stupni za neustálého promíchávání, až se máslo rozpustí a krém zhoustne. V žádném případě se nesmí vařit! (Vznikla by míchaná vajíčka zvláštní chuti.)
- Jakmile bude mít krém hustotu zakysané smetany, sundejte ho z plotýnky a případně protlačte sítem, aby byl úplně hedvábně hladký. Vmíchejte zbylou rebarborovou šťávu a případně kapku barviva pro krásnou barvu, vlijte do sklenek a nechte v ledničce nejméně 4 hodiny tuhnout. Vychladnutím krém zhoustne.