Suroviny
- rebarbora 400 g (4 stvoly)
- vejce (velká ) 3 ks
- máslo (nakrájené na kostičky) 170 g
- kukuřičný škrob (maizena) 3 lžičky
- cukr krupice 150 g
- potravinářské barvivo (případně kapka růžového potravinářského barviva)
Postup přípravy
- Rebarboru umyjte, nakrájejte na kousky a rozmixujte. Dřeň propasírujte přes jemné síto, abyste získali šťávu, mělo by jí být asi 300 ml.
- V robotu rozmixujte vejce, cukr a škrob, až získáte homogenní směs bez žmolků. Můžete to udělat i ručně, metlou.
- V kastrole promíchejte 250 ml rebarborové šťávy s výše uvedenou směsí a kostkami másla a zahřívejte na nízkém stupni za neustálého promíchávání, až se máslo rozpustí a krém zhoustne. V žádném případě se nesmí vařit! (Vznikla by míchaná vajíčka zvláštní chuti.)
- Jakmile bude mít krém hustotu zakysané smetany, sundejte ho z plotýnky a případně protlačte sítem, aby byl úplně hedvábně hladký. Vmíchejte zbylou rebarborovou šťávu a případně kapku barviva pro krásnou barvu, vlijte do sklenek a nechte v ledničce nejméně 4 hodiny tuhnout. Vychladnutím krém zhoustne.
Rebarborový máslový krém Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD