Rakouský technologický start-up uvedl na trh světově první veganský filet lososa vyrobený na 3D tiskárně

Veganské lososové filety vytištěné na 3D tiskárně jsou od tohoto týdne k dostání v supermarketu REWE ve Vídni. Firma již vyrábí rostlinné mořské produkty, jako je uzený losos a pomazánky z lososa a tuňáka. Jeho první veganské „rybí“ filety v celku jsou vyrobeny z řas, hrachového proteinu a mykoproteinu od švédské společnosti Mycorena.

Výrobek – pojmenovaný THE FILET – Inspired by Salmon – je zároveň prvním produktem vyrobeným pomocí patentované technologie 3D tisku potravin společnosti Revo Foods nazvané MassFormer. Podle společnosti tato nová technologie vytlačování umožňuje bezproblémovou integraci tuků do vláknité bílkovinné matrice, což vede k nové generaci autentických alternativ rybího masa a mořských plodů s typickou vločkovitostí a šťavnatými vlákny rybích filetů. Společnost Revo Foods tvrdí, že pomocí své patentované technologie 3D-MassFormer vyvinula vůbec první kontinuální výrobní proces, který je schopen masově vyrábět potraviny 3D technologií.

Uvedení na trh představuje důležitý milník pro potravinářské technologie a výrobu celých rostlinných plátků, uvedl Robin Simsa, generální ředitel společnosti Revo Foods. „S milníkem 3D tisku potravin v průmyslovém měřítku vstupujeme do kreativní potravinářské revoluce, do éry, kdy se potraviny vyrábějí přesně podle potřeb zákazníka. Nevytváříme jen veganskou alternativu, ale utváříme budoucnost potravin jako takových. Tento nový proces mění pravidla hry pro alternativy masa a umožňuje vytvořit novou kategorii autentických výrobků, jako jsou veganské steaky a filety.“

Ryba z houby

Hlavní složkou rybích filetů je mykoprotein vytvořený z vláknitých hub, který se může pochlubit vynikajícími nutričními hodnotami a přirozenou strukturou podobnou masu, uvedla společnost. Výrobek má hodnocení Nutriscore A díky vysokému obsahu bílkovin a omega-3 mastných kyselin.

Mykoprotein má jen minimální nároky na zpracování a při jeho výrobě je potřeba méně zdrojů (voda, emise) než při konvenční výrobě ryb, takže je výrazně šetrnější k životnímu prostředí, dodala společnost.

Mykoproteinová složka je výsledkem společného vývoje společnosti Revo Foods a švédského startupu Mycorena, v jehož rámci byl proteinový základ Mycorena´s Promyc vyvinut speciálně pro účely 3D tisku. Tento vývoj byl podpořen evropským financováním ve výši 1,5 milionu eur.

Společnost Revo Foods, která byla založena v roce 2020, má dva patenty na novou technologii pro kontinuální 3D tisk bílkovin a dosud získala finanční prostředky ve výši 7 milionů eur. Filet bude možné zakoupit také online, a to za cenu 6,99 eur.

Potřeba udržitelných mořských plodů

Nový výrobek je prezentován jako slibné řešení, které má spotřebitelům poskytnout udržitelné alternativy, jež nepřispívají k nadměrnému rybolovu. „Klíč k úspěchu těchto výrobků spočívá ve znovuvytvoření autentické chuti, která osloví flexitariány. Navíc má filet vrstvy, které se od sebe oddělují, když na něj zatlačíte vidličkou, takže i strukturou připomíná skutečného lososa,“ uvedla společnost.

Zdroj: Profimedia, foodnavigator.com

Vyzkoušejte rostlinnou alternativu lososa třeba na receptu s grapefruitovým kuskusem podle Zdeňka Pohlreicha

Klára Michalová

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty