Libečková sůl vítala hosty v restauraci Eska tak dlouho, až se stala jedním ze symbolů podniku. Jak ji vyrobit, když právě nemáte cestu do Karlína anebo přemýšlíte, jak kulinárně zpracovat úrodu bylinek ze zahrady?

Uchovejte úrodu libečku na pozdější časy Zdroj: iStock
Libečková sůl vítala hosty v restauraci Eska tak dlouho, až se stala jedním ze symbolů podniku. Jak ji vyrobit, když právě nemáte cestu do Karlína anebo přemýšlíte, jak kulinárně zpracovat úrodu bylinek ze zahrady?
Ke chlebu patří sůl! Káže tak zažitá tradice – i menu v karlínské Esce, kde zdomácněl krajíc s čerstvě vyšlehaným máslem a libečkovou solí. Recept zabere sotva pár minut a jednoduše zakonzervuje bylinku, která dává sebevědomý charakter celé řadě jídel. Mix libečku a soli ochutí mimo jiné tatarák, rybu a jehněčí, grilované papriky, cukety nebo zelí, míchaná vajíčka, sezonní topinku se smaženicí a plátky špeku nebo jen nakrájená zralá rajčata. A to zdaleka není všechno!
Potřebujete:
Postup:
Libečková sůl z restaurace Eska Zdroj: Jídlo a radost / Ambiente
Libečková sůl z restaurace Eska Zdroj: Jídlo a radost / Ambiente
Libečková sůl z restaurace Eska Zdroj: Jídlo a radost / Ambiente
Libečková sůl z restaurace Eska Zdroj: Jídlo a radost / Ambiente
Libečková sůl z restaurace Eska Zdroj: Jídlo a radost / Ambiente
Libeček lékařský (Levisticum officinale) patří k nejdéle pěstovaným bylinám v regionu střední Evropy. Přestože má původ v Asii (botanici uvádějí Írán) a díky Římanům pak obrůstal Středozemní moře, podílí se na typické chuti středoevropské kuchyně. Bylinka nese tóny anýzu, hřebíčku, citronu i droždí, ale hlavně celeru a petržele, obzvlášť po usušení, kdy se její výraz zjemní do sladka.
Kompletní recept najdete ZDE
Výrazné aroma pasovalo libeček na polévkové koření – s přezdívkou „maggi“. Čerstvé i sušené listy se používají citlivě, aby jejich kořeněná pikantní chuť neoslabila ostatní spoluhráče v jídle – na síle jim neubírá ani delší tepelná úprava. Krájejí se jak do salátů, marinád a dipů, tak do omáček, majonézy a nakládané zeleniny – libeček se dobře páruje s kysaným zelím, kedlubnou i ředkvičkou, nakládačkami, rajčaty nebo mrkví.
Libeček perfektně dochutí vývary Zdroj: iStock
Kuchaři posílají libeček do vývarů a (miso) polévek, bylinkových a rajčatových omáček, nádivek, luštěninových a houbových jídel nebo ragú (ze zvěřiny). Stejně tak mu důvěřují v receptech s rybou (nejlépe uzenou) a drůbeží – často na něj spoléhají při pečení kuřete.
Libeček ovoní také pečenou kořenovou zeleninu, brambory a topinambury, bylinkové octy (ve dvojici s estragonem), máslo i pesto, ve kterém se obvykle kombinuje s pažitkou, petrželí anebo kerblíkem. V podobném doprovodu tvoří náplň omelety nebo těstovin – s čerstvým sýrem, hráškem, salsicciou či houbami.
Hlasitý libeček se ztiší v bylinkové směsi s koprem, koriandrem, kopřivami, fenyklem a majoránkou, mátou nebo špenátem. Na dezertním lístku vystupuje po boku jahod a čokolády, meruněk a jablka – čerstvý, karamelizovaný nebo ve formě zmrzliny.
Libečku se říká různě, v českých krajích se dochoval „vopich“ nebo zmíněné „maggi“. Pojmenování se při tom svádí na domněnku o afrodiziakálních účincích – dívky se prý na radu starších koupaly ve vodě aromatizované bylinkou. Jiné vysvětlení odkazuje k latinskému názvu.
V zahradě libeček nepotřebuje žádnou zvláštní péči, stačí mu polostín a vlhko. Výměnou za to nabízí léčivé účinky – a podle předků dokonce chrání před zlými silami. Dříve se listy vkládaly do bot unaveným poutníkům, kteří se v hostincích osvěžili nápojem z libečku a řebříčku, voňavá semínka se dodnes macerují v brandy – k výrobě likéru proti žaludeční nevolnosti. Chleba se solí figuruje v různých kulturách. Většinou má za úkol vyjádřit přání blahobytu, symbolizuje pospolitost, pocit domova, přátelství a sdílení – zkrátka přesně to, co slibuje i gastronomie!
Zdroj: Jídlo a radost
šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living