Poznejte sílu léčivého obilí a pusťte do své kuchyně ječmen v podobě krupek nebo mouky

Ječmen je u nás asi nejznámější v podobě krupek, které se používají coby zavářka do polévek. Mnozí se s ním ale v jídelníčku setkají třeba jen jednou ročně na Vánoce v podobě houbového kuby. A to je velká škoda. Ječmen je nesmírně zdravá potravina, a tak se výborně hodí do jídelníčku, který podpoří naši imunitu v době sychravých dnů. Je totiž bohatý na vitaminy, minerální látky a další prospěšné rostlinné látky.

Ječmen je méně známá obilovina se skvělými výživovými vlastnostmi. Má vysoký obsah vlákniny, z níž velkou část tvoří vláknina rozpustná, takzvané betaglukany, čímž působí blahodárně na naše trávení a snižuje cholesterol. Obsahuje hodně bílkovin, vitaminy skupiny B a minerální látky. Má nízký glykemický index, takže zasytí na dlouhou dobu. „V zrnech ječmene nahého je obsah těchto látek ještě vyšší, než je tomu u ječmene pluchatého. Jednoduše proto, že se ječmen nahý již nemusí zpracovávat loupáním,“ říká Martin Hutař z firmy Probio, která je největším výrobcem biopotravin v České republice.

Zařazovat méně známé potraviny do jídelníčku bývá pro některé lidi problém, nevědí, jak to udělat. „Není to nic těžkého. Ječmen uvařte podle základní přípravy v osolené vodě a máte skvělou přílohu k pokrmům, využijete jej do pilafů, rizot, přidejte jej do zeleninových salátů, karbanátků nebo z něj připravte sladkou kaši,“ nabízí inspiraci Martin Hutař.

Bylo by opravdu škoda neobjevit ječmen pro svůj jídelníček. Už jen jeho základní charakteristika, kterou použili v nedávno zveřejněném článku odborníci na výživu z americké Clevelandské kliniky, zní dost lákavě: Konzumace tohoto obilí může pomoci udržet si přehled o vaší chuti k jídlu a chránit před cukrovkou a rakovinou.

Vyzkoušejte kroupového kubu s houbami podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Staročeský kroupový kuba se sušenými houbami

Kromě celého zrna ječmene a krup můžete v kuchyni využít i výbornou celozrnnou ječnou mouku. Z ní připravíte lívance i vafle na sladko i slano, bábovku, banánový chlebíček a další pečivo. Velmi příjemné je přidávat ječnou mouku do těsta, třeba v množství jedné čtvrtiny. Pečivo bude potom vláčnější a trvanlivější. Navíc tím pokryjete velkou část denní potřeby betaglukanů a i to se počítá.

Zdravotních výhod ječmene je opravdu hodně, tady je pět nejdůležitějších:

Předchází cukrovce

Ječmen je potravina s vysokým obsahem vlákniny a nízkým obsahem cukru. Potraviny, u nichž je to naopak, tedy ty s nízkým obsahem vlákniny a vysokým obsahem cukru, obvykle způsobují prudký nárůst cukru v krvi a následně se musí uvolnit velké množství hormonu inzulinu, který hladinu cukru v krvi snižuje. Postupem času může tento opakovaný, pro tělo náročný proces vést k cukrovce. Po konzumaci ječmene se toto nestane, protože díky velkému obsahu vlákniny pomáhá střevu zpracovávat cukr pro tělo pomaleji.

Ovlivňuje chuť k jídlu

Ječmen není nízkokalorické jídlo, ale je to jídlo, které má ideální složení pro dobré a dlouhé zasycení. Konzumace ječmene může člověku pomoci cítit se méně hladově, protože má vysoký obsah vlákniny a bílkovin. Zajistí tedy pocit nasycení mnohem déle než zpracovaná zrna, která se rychle tráví, a proto také rychle opět nastupuje pocit hladu.

Bojuje s rakovinou

Ječmen má protizánětlivé a imunitu posilující účinky, které by mohly pomoci předcházet některým typům rakoviny. Obsahuje vitamin E a polyfenoly. To jsou silné antioxidanty, které zastavují oxidaci neboli poškození buněk, které by mohlo vést k růstu nádoru.

Podporuje zdraví střev

Ječmen má velké množství rozpustné vlákniny betaglukanu, která je skvělá pro udržení dobrého zažívání. Rozpustná vláknina má i další méně známou výhodu: jedná se o takzvané prebiotikum, což je potrava, která ve střevu vyživuje prospěšné bakterie. A zdravý střevní mikrobiom je základem dobré imunity.

Připravte výbornou uzenou polévku s kroupami podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Jako od babičky: Uzená polévka s kroupami

Předchází srdečním chorobám

Onemocnění srdce a cév jsou u nás nejčastější příčinou úmrtí. Lze jim ale předcházet i tím, že bude člověk každý den jíst potraviny zdravé pro srdce, mezi něž ječmen určitě patří. V něm obsažený betaglukan pomáhá snižovat hladinu nezdravého cholesterolu a to může pomoci zabránit hromadění plaku v tepnách, takzvané ateroskleróze. Ta je hlavním rizikovým faktorem nemocí srdce a cév.

Zdroj: Probio

Klára Michalová

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty