Svařené víno zná snad úplně každý. Málokdo však ví, odkud pochází a proč se stalo tak oblíbeným. Svařák se stal symbolem svátečních trhů. Dokonale zahřeje zmrzlé ruce a navodí kouzelnou vánoční atmosféru.
Svařené víno je dnes fenoménem. Dříve se tak zachraňovalo špatné víno
Víno údajně jako první ohřívali staří Římané už ve 2. století. Chránili se tak před chladnou zimou. Když Římané v následujícím století dobyli velkou část Evropy, láska ke svařenému vínu se rozšířila jak po celé jejich říši, tak i po regionech s nimiž obchodovali.
Podpora imunity už ve středověku
Ve středověku obliba horkého vína stále rostla, Evropané si ho však postupně vylepšovali různým kořením. Za prvé věřili, že tak podpoří své zdraví a imunitu. Za druhé tím vylepšovali nekvalitní vína, která by se bez vylepšení nedala pít. Ze stejného důvodu používali i různé bylinky a květiny jako přírodní sladidla.
Postupem času mánie po svařeném víně ve většině Evropy vyprchala, s výjimkou Švédska, kde jeho obliba bez přestávky rostla dál. Švédská monarchie si dokonce oblíbila i variantu svařeného vína s mlékem.
Zapomenuté svařené víno
Na konci 19. století se začal svařák spojovat s Vánocemi. Každý obchodník s vínem měl svůj vlastní jedinečný recept a díky tomu se dávno zapomenuté svařené víno vrátilo do nového, lepšího svátečního světla.
Během několika posledních desetiletí se svařené víno stalo celosvětovým fenoménem. Dnes můžeme ochutnat varianty od červených a bílých vín přes směsi sangrií a vermutů až po portské.
Ze způsobu, jak vylepšit nekvalitní víno, aby se vůbec dalo pít, se stala každoročně vyhledávaná lahůdka. Svařák dodnes patří k důležitým vánočním tradicím.
Zfroj: www.vivino.com; zdroj foto: iStock