Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jahody
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jahody
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Novinky
Novinky

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Odkud doopravdy pochází boršč? Původně se vařil z jedovatého bolševníku

Boršč a jeho historie

Boršč a jeho historie Zdroj: istock.com

  • Zavřít
Boršč a jeho historie

Boršč a jeho historie Zdroj: istock.com

Vydatná polévka, obvykle zbarvená do červena, je jedním z nejznámějších symbolů ukrajinské národní kuchyně, ale také předmětem sporů mezi Ukrajinou a Ruskou federací. Boršč byl obživou především chudých rolníků, ale oblíbila si ho i Kateřina Veliká.

Seznam.cz banner

Boršč má mnoho podob, jež se různí podle oblasti, kde se zrovna vaří. Pochutnávají si na něm Ukrajinci, Rusové, Poláci, Moldavané, ale také Slováci a Češi. Tato polévka se podává teplá i studená. Může se vařit s masem nebo bez něj. Každá země má své úpravy a speciální ingredience, které do boršče přidává.

Záhadná historie boršče

Dnes velmi vydatná a oblíbená polévka byla v minulosti záležitostí především chudých vesničanů. Boršč vznikl stejně jako řada jiných selských jídel z nutnosti. Byl to zkrátka funkční pokrm, který se dal připravit vařením stonků a listů rostlin z okolí. Kusy vařeného masa se přidávaly jen o svátcích. Ve všední den si lidé vystačili s drcenou slaninou, s česnekem a cibulí. Jak se však šířil po celém regionu, stal se základem kultury několika národů, a to nejen pro nižší vrstvy. Za jedno ze svých nejoblíbenějších jídel ho označili například Kateřina Veliká nebo Alexandr II.

Podle historiků, a především všech Ukrajinců, boršč vznikl právě na území Ukrajiny za doby Kyjevské Rusi. Zrod oblíbené polévky se datuje mezi 14. až 16. stoletím. Zdroje se v tomto ohledu liší právě až o dvě stě let. Jedna z prvních možných zmínek o boršči jako polévce se nachází v deníku německého obchodníka Martina Grunewega, který navštívil Kyjev v roce 1584. Ukrajinský boršč se vyznačuje právě červenou řepou, která pokrmu dodává výraznou červenou barvu. Existuje však i bílá, zelená a dokonce i černá varianta. Zkrátka záleží, kde dostanete na boršč chuť.

Ukrajinský boršč
Recepty

Ukrajinský boršč

55

Proč boršč Rusové považují za svůj?

Podle ruského šéfkuchaře Igora Bedňakova, jenž působí v moskevské restauraci Bochka, se kozáci považují za původce boršče, který poprvé uvařili během obléhání Azova v roce 1637. Pokud by to byla pravda, bylo by těžké určit, zda je boršč skutečně ukrajinský nebo ruský. Kozáci nikdy nesetrvali na jednom místě a jejich geopolitická hranice se neustále měnila.

Možná by vás nenapadlo, že by tahle červená polévka mohla mít závažné politické důsledky. Debata o boršči a jeho kulturním dědictví byla však v posledních letech obzvláště ostrá mezi Ukrajinou a Ruskem. Pro některé Ukrajince je ruský boršč dalším zářezem na pažbě územních záborů a imperiální moci. Spor se vyostřil před třemi lety, kdy ruské ministerstvo zahraničí na svém Twitteru boršč přivlastnilo své zemi.

Pravý ruský boršč podle receptu Zdeňka Pohlreicha
Recepty

Pravý ruský boršč podle receptu Zdeňka Pohlreicha

32

Boršč se vařil z bolševníku

Obecně přijímaná teorie říká, že slovo boršč pochází ze slovanského „borščevik“, což u nás znamená bolševník, což je rostlina, ze které se původně polévka vařila. Bolševník velkolepý je obří plevel, kterému je potřeba se vyhýbat obloukem, neboť je jedovatý a dokáže vážně poleptat kůži. Boršč se však nepřipravoval z bolševníku velkolepého, ale z jeho jemnějšího příbuzného bolševníku obecného. Ten v sobě sice jedovatou složku má, ale v mnohem menší míře. V rané slovanské kuchyni se mladé stonky, listy a květy často vařily nebo se nechávaly zkvasit, čímž vzniklo něco jako kysané zelí. Bolševník tedy sloužil jako základ pro původní boršč.

Ať už je národní identita člověka a jeho pojetí boršče jakékoli, každý si ho zkrátka může uvařit po svém. Boršč má tisíce podob pro tisíce různých chuťových buněk.

Zdroj: kolinsky.denik.cz, babbel.com, wikipedia.org; foto: iStock.com

Ukrajinská zelňačka se slaninou a fazolemi
Recepty

Ukrajinská zelňačka se slaninou a fazolemi

20
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky česnek restaurace maso bolševník polévka zajímavosti pokrm slanina boršč řepa červená ingredience historie boršč polévka ukrajinský boršč

Návrhy pro vás

Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce Recepty

Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce

Nepečený piškotový dort s krémem a borůvkami – osvědčená klasika, která nikdy nezklame Sladké

Nepečený piškotový dort s krémem a borůvkami – osvědčená klasika, která nikdy nezklame

Domácí hovězí fajitas s paprikou – užijte si barevnou fiestu na talíři Maso

Domácí hovězí fajitas s paprikou – užijte si barevnou fiestu na talíři

Pikantní kuřecí špízy s ananasem Recepty

Pikantní kuřecí špízy s ananasem

Salát z červené řepy s tvarůžky a rukolou – lehký oběd plný nevšedních chutí Saláty

Salát z červené řepy s tvarůžky a rukolou – lehký oběd plný nevšedních chutí

Jihočeský Šmitec podle Pepy Nemravy – pikantní pivní pomazánka s nivou, která má říz Předkrmy a chuťovky

Jihočeský Šmitec podle Pepy Nemravy – pikantní pivní pomazánka s nivou, která má říz

Křehké broskvové růžičky s mascarpone – variace na populární dortíky s letním ovocem Sladké

Křehké broskvové růžičky s mascarpone – variace na populární dortíky s letním ovocem

Fava – řecká pomazánka ze žlutého hrachu Recepty

Fava – řecká pomazánka ze žlutého hrachu


Přečtěte si také

Recepty
Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce

Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce

Prostřeno!
Prostřeno: Domácí vepřová paštika s bagetkou

Prostřeno: Domácí vepřová paštika s bagetkou

Prostřeno!
Prostřeno: Hovězí vývar s domácími nudlemi

Prostřeno: Hovězí vývar s domácími nudlemi

Prostřeno!
Prostřeno: Svíčková na smetaně s domácími knedlíky

Prostřeno: Svíčková na smetaně s domácími knedlíky

Prostřeno!
Prostřeno: Dubajská roláda

Prostřeno: Dubajská roláda

Sladké
Nepečený piškotový dort s krémem a borůvkami – osvědčená klasika, která nikdy nezklame

Nepečený piškotový dort s krémem a borůvkami – osvědčená klasika, která nikdy nezklame

Maso
Domácí hovězí fajitas s paprikou – užijte si barevnou fiestu na talíři

Domácí hovězí fajitas s paprikou – užijte si barevnou fiestu na talíři

Soutěžící
Anna Wuchlerová by za výhru zvelebila zahradu

Anna Wuchlerová by za výhru zvelebila zahradu

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Saláty
Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Zapečené těstoviny s ricottou, lilkem a cuketou – letní recept na těstovinový koláč Těstoviny

Zapečené těstoviny s ricottou, lilkem a cuketou – letní recept na těstovinový koláč

Tagliatelle s bazalkovým pestem, rajčaty, rukolou a mozzarellou Recepty

Tagliatelle s bazalkovým pestem, rajčaty, rukolou a mozzarellou

Sladké
Nepečený piškotový dort s krémem a borůvkami – osvědčená klasika, která nikdy nezklame

Nepečený piškotový dort s krémem a borůvkami – osvědčená klasika, která nikdy nezklame

Křehké broskvové růžičky s mascarpone – variace na populární dortíky s letním ovocem Sladké

Křehké broskvové růžičky s mascarpone – variace na populární dortíky s letním ovocem

Mazarinkage: Dánský koláč Mazarin s marcipánem a čokoládovou ganache podle Kristiny Lund Sladké

Mazarinkage: Dánský koláč Mazarin s marcipánem a čokoládovou ganache podle Kristiny Lund

Maso
Domácí hovězí fajitas s paprikou – užijte si barevnou fiestu na talíři

Domácí hovězí fajitas s paprikou – užijte si barevnou fiestu na talíři

Pikantní kuřecí špízy s ananasem Recepty

Pikantní kuřecí špízy s ananasem

Plněné cukety s mletým krůtím masem – dokonalá letní večeře plná chuti Recepty

Plněné cukety s mletým krůtím masem – dokonalá letní večeře plná chuti

Recepty
Pikantní kuřecí špízy s ananasem

Pikantní kuřecí špízy s ananasem

Drcené okurky s chilli zálivkou – svěží salát ke grilovanému masu i jako lehká svačina Přílohy

Drcené okurky s chilli zálivkou – svěží salát ke grilovanému masu i jako lehká svačina

Smažený lilek s jemnou bramborovou kaší – výborný vegetariánský řízek bude chutnat i masožravcům Vegetariánské

Smažený lilek s jemnou bramborovou kaší – výborný vegetariánský řízek bude chutnat i masožravcům

Recepty
Jednoduchý recept na domácí kokosové mléko ze strouhaného kokosu

Jednoduchý recept na domácí kokosové mléko ze strouhaného kokosu

Ostružinové mojito – kubánská klasika s letním ovocným twistem Nápoje

Ostružinové mojito – kubánská klasika s letním ovocným twistem

Cold brew coffee: letní závislost, která vás osvěží i okouzlí dokonalou chutí Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Cold brew coffee: letní závislost, která vás osvěží i okouzlí dokonalou chutí

Saláty
Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Domácí Filet-O-Fish jako z „mekáče“ – ještě lepší, křupavější a poctivější! Ryby a mořské plody

Domácí Filet-O-Fish jako z „mekáče“ – ještě lepší, křupavější a poctivější!

Losos s koprovým pestem a bramborovými lupínky podle Karolíny Kamberské Recepty

Losos s koprovým pestem a bramborovými lupínky podle Karolíny Kamberské

Recepty
Pho Bo – vietnamská polévka s hovězím masem a rýžovými nudlemi

Pho Bo – vietnamská polévka s hovězím masem a rýžovými nudlemi

Stracciatella alla romana – italská polévka s trhaným vajíčkem ve vývaru Polévky

Stracciatella alla romana – italská polévka s trhaným vajíčkem ve vývaru

Kuřecí polévka s citronem a kuskusem – vydatný pokrm, který hravě nahradí hlavní chod Polévky

Kuřecí polévka s citronem a kuskusem – vydatný pokrm, který hravě nahradí hlavní chod

Recepty
Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce

Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce

Jihočeský Šmitec podle Pepy Nemravy – pikantní pivní pomazánka s nivou, která má říz Předkrmy a chuťovky

Jihočeský Šmitec podle Pepy Nemravy – pikantní pivní pomazánka s nivou, která má říz

Fava – řecká pomazánka ze žlutého hrachu Recepty

Fava – řecká pomazánka ze žlutého hrachu

Recepty
Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce

Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce

Drcené okurky s chilli zálivkou – svěží salát ke grilovanému masu i jako lehká svačina Přílohy

Drcené okurky s chilli zálivkou – svěží salát ke grilovanému masu i jako lehká svačina

Smažený lilek s jemnou bramborovou kaší – výborný vegetariánský řízek bude chutnat i masožravcům Vegetariánské

Smažený lilek s jemnou bramborovou kaší – výborný vegetariánský řízek bude chutnat i masožravcům

Sladké
Nepečený piškotový dort s krémem a borůvkami – osvědčená klasika, která nikdy nezklame

Nepečený piškotový dort s krémem a borůvkami – osvědčená klasika, která nikdy nezklame

Pikantní kuřecí špízy s ananasem Recepty

Pikantní kuřecí špízy s ananasem

Ostružinovo-citronový koláč se smetanovými květinkami – cukrářský počin, který oslní Sladké

Ostružinovo-citronový koláč se smetanovými květinkami – cukrářský počin, který oslní

Saláty
Salát z červené řepy s tvarůžky a rukolou – lehký oběd plný nevšedních chutí

Salát z červené řepy s tvarůžky a rukolou – lehký oběd plný nevšedních chutí

Drcené okurky s chilli zálivkou – svěží salát ke grilovanému masu i jako lehká svačina Přílohy

Drcené okurky s chilli zálivkou – svěží salát ke grilovanému masu i jako lehká svačina

Tradiční tabouleh – svěží blízkovýchodní salát z bulguru s čerstvými bylinkami a rajčaty Saláty

Tradiční tabouleh – svěží blízkovýchodní salát z bulguru s čerstvými bylinkami a rajčaty

Recepty
Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce

Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce

Fava – řecká pomazánka ze žlutého hrachu Recepty

Fava – řecká pomazánka ze žlutého hrachu

Drcené okurky s chilli zálivkou – svěží salát ke grilovanému masu i jako lehká svačina Přílohy

Drcené okurky s chilli zálivkou – svěží salát ke grilovanému masu i jako lehká svačina

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Emoce ve studiu. Bývalý komunista mi nebude říkat práskač, rozzuřil se Jakob na Ševčíka S ANO spolupracovat nebudeme, zopakovali Fiala s Rakušanem. Hřib na pivo nedorazil Bezpečnostní záruky pro Ukrajinu může po konci války zajistit i Rusko, prohlásil Lavrov

prima-zeny

Aneta Kernová jako zavražděná Iveta. Její smrt změní ve městě v okolí Polabí vše Kdo je kdo v novém seriálu Polabí. Hlavní postavy a jejich herečtí představitelé Simona Lewandowska o nové roli kriminalistky: Důležité je nemít předsudky

prima-zoom

Proč se Putin nechce sejít se Zelenským? Pětimetrový žralok zaútočil na surfaře. Podívejte se, jak dopadlo jeho rozkousnuté prkno Kdo překonal Alžbětu II. i Ludvíka XIV.? O nejdéle vládnoucím panovníkovi jste nikdy neslyšeli

prima-fresh

Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce Nepečený piškotový dort s krémem a borůvkami – osvědčená klasika, která nikdy nezklame Domácí hovězí fajitas s paprikou – užijte si barevnou fiestu na talíři

prima-cool

Problémy na place Avengers 5 Nejdrsnější Batman neměl být pro děti. Režisér Requiemu za sen teď přiblížil svou nekompromisní vizi Hráli jsme velké nové rozšíření Kingdom Come 2. Opravdu nabízí obří porci zábavy?

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Když vám kočka přinese domů mrtvou myš, nemyslí to jako dárek Prvorepubliková Hašlerova vila je na prodej. Za 25 milionů může být vaše Augustinské léto je tu: Středa má být tropická, ve čtvrtek se ochladí

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.