Najděte si recept
Na co máte chuť?

Ukrajinská zelňačka
Co do útěšného pocitu jak v žaludku, tak na duši nemá zelňačka konkurenci. Vyzkoušejte tuhle extra výživnou ukrajinskou verzi.
do 1 hodiny
10-12 porcí
Suroviny (10-12 porcí)
- Olivový olej 1 lžíce
- anglická slanina nebo uzený bůček nakrájený na kostičky 150 g
- řapíkatý celer, nakrájený na malé kostičky 1 řapík
- středně velká cibule nakrájená na kostičky 1 ks
- mrkve nakrájené na kolečka 2 ks
- středně velké brambory, oloupané a nakrjené na kolečka 3 ks
- kysané zelí, propláchnuté 1 kg
- drůbeží vývar 2 litry
- Voda 1 litr
- konzervované bílé fazole 1 plechovka
- sůl a čerstvě namletý pepř
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Ve velkém hrnci rozehřejte olej. Osmažte na něm slaninu dohněda, pak ji vyjměte a nechte stranou. Do oleje přidejte celer a cibuli a smažte je asi 5 minut, až cibule začne zlátnout.
- Přidejte mrkev, brambory, vývar a vodu. Uveďte do varu, snižte příkon a mírným varem vařte 15 minut. Přidejte zelí, polovinu vyškvařené slaniny, fazole i s nálevem a 1 bobkový list a vařte ještě 10 minut, až budou brambory měkké. Polévku dochuťte a podávejte ji se zbylou slaninou a čerstvým křupavým chlebem.
PRIMA TIP: Do ukrajinské zelňačky můžete přidat i kroupy (lépe předem uvařené) nebo hrst dobře propláchnuté quinoy, stačí na posledních 10 minut.
Ukrajinská zelňačka , Foto: Marek Kučera