Suroviny
- olivový olej 1 lžíce
- anglická slanina (nebo uzený bůček nakrájený na kostičky) 150 g
- řapíkatý celer (nakrájený na malé kostičky) 1 řapík
- cibule (středně velká, nakrájená na kostičky) 1 ks
- mrkev (nakrájené na kolečka) 2 ks
- brambory (středně velké, oloupané a nakrájené na kolečka) 3 ks
- bílé kysané zelí (propláchnuté) 1 kg
- drůbeží vývar 2 litry
- voda 1 litr
- bílé fazole (konzervované ) 1 plechovka
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Ve velkém hrnci rozehřejte olej. Osmažte na něm slaninu dohněda, pak ji vyjměte a nechte stranou. Do oleje přidejte celer a cibuli a smažte je asi 5 minut, až cibule začne zlátnout.
- Přidejte mrkev, brambory, vývar a vodu. Uveďte do varu, snižte příkon a mírným varem vařte 15 minut. Přidejte zelí, polovinu vyškvařené slaniny, fazole i s nálevem a 1 bobkový list a vařte ještě 10 minut, až budou brambory měkké. Polévku dochuťte a podávejte ji se zbylou slaninou a čerstvým křupavým chlebem.
Připravte si výbornou zelňačku s klobásou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE