Zelený čtvrtek je velice významný den. Nestal se však důležitým díky své barvě, ale spíše kvůli událostem, které jsou s ním podle historických pramenů spjaté. Je opředený pranostikami a hlavně dobrým jídlem nesoucím jméno Jidáše.
Na Zelený čtvrtek se tradičně připravuje pokrm, který připomíná smrt zrádce
Pátý den Svatého týdne se jmenuje Zelený čtvrtek. Stejně jako u Velikonoc je jeho datum pohyblivé. Letos jej oslavíme 14. dubna, po něm si užijeme čtyři dny slunečného volna.
Proč je čtvrtek zelený?
Ke své barvě přišel tento den údajně trochu omylem, neboť se mu dříve říkalo německy greindonnerstag, což znamená plačtivý čtvrtek. Pojmenování předvelikonočního čtvrtka se postupem času nejspíš zkomolilo na gründonnerstag, v překladu právě zelený čtvrtek. Zelená barva tak ztrácí na jakékoliv symbolice, ale i tak se alespoň dávní předci trefili do barvy, která evokuje příchod jara a teplejších dní.
Pro věřící představuje Zelený čtvrtek důležitý den kvůli dvěma zásadním událostem. Odehrála se totiž poslední večeře Ježíše Krista, kdy shrnul svůj dosavadní život, poděkoval Bohu a vyzval své učedníky, aby pokračovali v jeho stopách a pořádali mše. Toho večera posvětil chléb, jenž představoval Ježíšovo tělo, a víno, které se stalo jeho krví. Ježíš navíc té noci umyl nohy svým učedníkům. Na Zelený čtvrtek proto byla dříve tradice projít se bosý v ranní rose.
Druhá událost se odehrála v Getsemanské zahradě, kde se Ježíš stačil pomodlit před svým zatčením a pozdějším ukřižováním.
Jídlo na Zelený čtvrtek
Dnes si nejčastěji připomínáme Zelený čtvrtek překvapivě zeleným jídlem. Oblíbené je i zelené pivo, které se stává gastronomickou atrakcí a přitahuje do hospod mnoho nadšenců. Neodmyslitelným pokrmem je také nádivka se zelenými bylinkami nebo kopřivami. Často se vaří i nejrůznější zelené polévky a své hojné uplatnění mají i bylinky, neboť mají přinést člověku zdraví po celý rok.
Proč se pečou jidáše
Od nepaměti jsou však s tímto dnem spjaté jidáše. Jedná se o sladké kynuté pečivo, které se ještě za tepla potírá medem. Zadělat i upéct by se měly právě na Zelený čtvrtek. Jidáše údajně symbolizují plodnost a hojnost. Věřilo se, že pokud je člověk sní za svítání, bude se nadcházející rok těšit pevnému zdraví.
Svůj název získaly podle tvaru připomínající provaz. Na něm se oběsil apoštol Jidáš poté, co svým polibkem zradil Ježíše, a zapříčinil tak jeho zatčení a umučení.
Zdroj: ceskevelikonoce.cz; zdroj foto: iStock