Mazanec se peče od nepaměti
                                                    
                        Zdroj: iStock
                    
                            
             
        
        
                        
                        
                
                    
                        
                            
                                
                                                                                                                                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                                                                                                        
                                                                                            Mazanec se peče od nepaměti
                                            
                                                                                            
                                                    Zdroj:
                                                                                                            iStock
                                                                                                    
                                                                                    
                                                                     
                            
                         
                     
                 
                
             
         
     
                                     
                                    
                        Na Bílou sobotu se zadělalo, večer upeklo a v neděli ráno posnídalo. Mazanec je nedílnou součástí velikonočního veselí s dlouhou historií. Je navíc důležitým symbolem.
                        
                     
                
                                
                    Konec dlouhého předvelikonočního půstu se musel řádně oslavit, a čím jiným než dobrým jídlem a pitím. Jedna z takovýchto tradičních dobrot je i kynutý mazanec, který je skvělý na snídani.
Velikonoční neděle byla právě tím prvním dnem, kdy se smělo po půstu dosyta jíst. Mazanec tak zahajoval dny hodování a stal se symbolem konce odříkání a začátku nového života. Hospodyně ho braly na velikonoční neděli do kostela, aby ho nechaly posvětit.
        
    
        
            
                                
        
    
Křížek se řezal na hřbet mazance
Nejstarší recepty na mazanec pocházejí z 15. století. Dříve však nebyl tak sladký jako dnes. Přidávala se do něj nanejvýš nasládlá smetana. Cukr byl nedostatkovým a hlavně velmi drahým zbožím.
Majetnější rodiny pekly několik bochánků, aby měl každý svůj. Přidávaly navíc do těsta tvaroh pro vláčnější výsledek. Lidé ze skromějších poměrů se dělili zpravidla o jeden bochánek v celé rodině. Bez rozdílů sociální vrstvy se pak na mazenec vždy vykrojil křížek, který symbolizoval ukřižování Ježíše Krista.
Zdroj: pernerka.cz; foto: iStock.com