Suroviny
- máslo (změklé ) 160 g
- moučkový cukr 180 g
- vejce 3 ks
- měkký tvaroh 250 g
- citronová kůra (nastrouhaná ) z 1 citronu
- hladká mouka 500 g
- sušené rozinky 50 g
- mandlové plátky (na posypání)
Postup přípravy
- Ručně nebo v robotu utřete změklé máslo s cukrem do pěny. Po jednom zatřete vejce. Vmíchejte tvaroh a citronovou kůru. Pak zapracujte mouku prosátou s práškem do pečiva (v robotu vyměňte šlehací metlu za hnětací) a rozinky. Vypracujte tužší těsto. Troubu předehřejte na 170 °C.
- Těsto vyklopte na pracovní plochu a vytvarujte do bochánku (nebo dvou menších). Přesuňte na plech vyložený papírem na pečení, posypte plátky mandlí a pečte asi 45 minut (velký bochánek) nebo cca 30 minut pro bochánky menší.
- PRIMA TIP: Místo pšeničné hladké mouky můžete použít špaldovou.
Velikonoční pečivo
V západní kultuře respektive náboženství jsou Velikonoce mimořádně významným svátkem. Odpradávna je také symbolizuje a doprovází určitý typ pečiva. V Itálii pečou colombu ve tvaru holubice, v Řecku splétají věnce nebo copy, jinde stáčejí spirály, Rusové se neobejdou bez paschy, pečené ve vysoké kónické formě, my tvoříme úhledný bochánek, mazanec. Všechno tohle spojuje kynuté těsto – tím, jak kyne, symbolizuje povstávání Krista z hrobu. Je plné vajec, zárodků nového života, a také se jimi často zdobí. Nešetří se v něm sušeným ovocem a ořechy, symboly hojnosti, kterou nám přinese nastávající sezona. Někdy je těsto hutné a těžké, jindy lehké a nadýchané, vždy upečené dozlatova jako slunce, které nás teď bude mnoho měsíců hřát.
Na velikonoční tabuli se bude vyjímat i výborný mrkvový dort s ořechy jako z cukrárny. Připravte ho podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE