Tvarohový velikonoční mazanec s rozinkami a mandlovými lupínky

Moje hodnocení
31x

Variace na klasický mazanec s příměsí tvarohu potěší ty, kdo mají rádi pečivo hutné, šťavnaté, s nádechem svěžesti a/nebo nechtějí čekat na vykynutí.

1 porce
60 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Ručně nebo v robotu utřete změklé máslo s cukrem do pěny. Po jednom zatřete vejce. Vmíchejte tvaroh a citronovou kůru. Pak zapracujte mouku prosátou s práškem do pečiva (v robotu vyměňte šlehací metlu za hnětací) a rozinky. Vypracujte tužší těsto. Troubu předehřejte na 170 °C.
  2. Těsto vyklopte na pracovní plochu a vytvarujte do bochánku (nebo dvou menších). Přesuňte na plech vyložený papírem na pečení, posypte plátky mandlí a pečte asi 45 minut (velký bochánek) nebo cca 30 minut pro bochánky menší.
  3. PRIMA TIP: Místo pšeničné hladké mouky můžete použít špaldovou.

Velikonoční pečivo

V západní kultuře respektive náboženství jsou Velikonoce mimořádně významným svátkem. Odpradávna je také symbolizuje a doprovází určitý typ pečiva. V Itálii pečou colombu ve tvaru holubice, v Řecku splétají věnce nebo copy, jinde stáčejí spirály, Rusové se neobejdou bez paschy, pečené ve vysoké kónické formě, my tvoříme úhledný bochánek, mazanec. Všechno tohle spojuje kynuté těsto – tím, jak kyne, symbolizuje povstávání Krista z hrobu. Je plné vajec, zárodků nového života, a také se jimi často zdobí. Nešetří se v něm sušeným ovocem a ořechy, symboly hojnosti, kterou nám přinese nastávající sezona. Někdy je těsto hutné a těžké, jindy lehké a nadýchané, vždy upečené dozlatova jako slunce, které nás teď bude mnoho měsíců hřát.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty