Král komiků první poloviny dvacátého století se nesmazatelně zapsal do historie českého filmu. Díky své životnímu elánu a živelnosti se vypracoval mezi největší hvězdy a i po více než šedesáti letech po jeho smrti Češi nezapomněli na jeho jméno a tvorbu. Vlasta Burian byl mimo jiné vášnivý jedlík a miloval kvalitní gastronomii. Měl vlastního kuchaře, který dostal velmi těžký úkol od paní Burianové: Vlasta nesmí přibrat ani kilo!
Jak si Vlasta Burian odvedl nejlepšího kuchaře Česka domů. Král komiků měl vytříbené chutě
Období první republiky se v dnešních vzpomínkách maluje v barvách romantické nostalgie, kdy v čele země stál tatíček Masaryk. Jednou z dalších výrazných osobností této doby, byť herecky a umělecky angažovanou, byl nezapomenutelný Vlasta Burian. Svou slávu si ve zlaté éře první republiky užíval dosyta.
Pak přišla válka a poměry světa i naší malé země se změnily. Vlasta Burian byl dokonce osočen z kolaborace, dostal herecký distanc, a v neposlední řadě bylo znárodněno jeho divadlo.
Šest let po válce se ale opět plně věnoval svému hereckému umění a zahrál si svou první poválečnou filmovou roli. Filmu si však neužil moc dlouho, po dalších pěti letech dotočil poslední klapku.
Život v luxusu plném jídla
Svůj život si však uměl dosyta užívat. Bylo známo, že Burian dostával za své herecké umění nevídaně vysoký plat. Miloval luxus, vlastnil prostornou vilu v Dejvicích, drahé auto, a dokonce i vlastního kuchaře. Tím byl Jaromír Trejbal. Zprvu možná trochu nenápadné jméno, ale šlo o nejznámějšího kuchaře té doby, který díky svému talentu neměl konkurenci.
Jaromír Trejbal, umělec přes jídlo
Trejbal začínal v Paříži jako kuchař v české restauraci. Jeho kulinářská hvězda strmě stoupala a do své životní dráhy si zapsal místa jako švédský královský dvůr, palác belgického krále Alberta I., a dokonce působil i v kuchyni světoznámého hotelu Ritz.
Vlasta Burian však Jaromíra Trejbala potkal ve vyhlášeném pražském lahůdkářství Lippert, kde se potkávaly významné osobnosti té doby. Nechyběli politici, obchodníci, ale i slavné hvězdy divadel a filmu. U Lipperta se dalo sehnat vše, co jinde neměli. Nechyběly humrové chlebíčky, nejrůznější paštiky a jiné delikatesy. Na studené večeře často zavítali právě i manželé Burianovi.
Vyzkoušejte paštiku z kuřecích jater s mandlemi a pomerančem podle návodného videoreceptu
Vařit pro dva za pohádkový plat
Dlouho netrvalo a Trejbal dostal nabídku stát se osobním kuchařem Burianů. Podmínky, které mu Vlasta Burian nabídl byly natolik přesvědčivé, že se nejlepší kuchař Česka rozhodl novou práci v dejvické vile přijmout a dopřávat tak své gastronomické umění pouze tomuto manželskému páru a jejich hostům.
Údajně ho na první pohled nadchla kuchyně a její vybavení. V kuchyni bylo hned několik lednic, jedna na maso, druhá na ryby a další na sýry, zeleninu a nebo mléko. V Dejvické vile měl Vlasta Burian i sklípek na víno a několik sudů s pivem.
Ani kilo navíc!
I přesto, že vařit pouze pro dva a někdy k tomu pro návštěvu, byla pro Trejbala hračka, v kuchyni se rozhodně nenudil. Obědy měly někdy až sedm chodů. Večeře pak byla střídmější i když stále velmi luxusní. Burianova žena Nina měla na Trejbala důležitou prosbu, její manžel si jídlo sice může užívat dosyta, ale nesmí přibrat ani kilo!
Navíc Burianovi fanoušci moc dobře věděli o jeho vášni k jídlu a mnohdy si neodpustili malou pozornost v podobě celého prasete, ryb, různých šunek a jiných vytříbených potravin. Pro Trejbala tak mohlo být někdy složité vše zpracovat tak, aby honosné dary nekončily v koši.
Vyzkoušejte srnčí kýtu podle návodného videoreceptu
Na stole v dejvické vile se nejčastěji objevovaly chody jako anglická svíčková, králičí a bažantí paštika, plněný candát, telecí rosol, úhoř, terina a podobná vybraná jídla, která Trejbal vždy uměl dovést k dokonalosti.
Zdroj: wikipedia.org, stoplusjednicka.cz, Jaromír Trejbal: Z hotelu Ritz do kuchyně Vlasty Buriana; foto: Československý státní film 1954, Wikimedia Commons