Na Letné otevřela nová Eska!
Pražskou Letnou provoněl český chleba z pece na dřevo – Ambiente zde právě otevřelo druhou pobočku pekárny Eska. Mladší sestra karlínského podniku vznikla na rohu Malířské a Veletržní ulice. Eska Letná je menší a zaměřuje se hlavně na prodej pečiva a produktů s sebou. Hosté se mohou těšit na vyhlášený chleba 33 z pece na dřevo, výběrovou kávu a široký výběr surovin od farmářů a ověřených dodavatelů.
Hledání vhodného místa trvalo několik let. Eska totiž potřebuje pec a komín, kvůli kterému je nezbytný vysoký strop. Nakonec se takový prostor našel právě na Letné. „Intenzivně jsme hledali pět let, už několikrát jsme měli skoro vyhráno, ale nakonec se vždycky objevil nějaký zádrhel. Ve většině případů souvisel právě s komínem. Prostor, ve kterém nakonec Esku otevíráme, našel Tomáš Karpíšek a trvalo dva roky, než se ho podařilo zkolaudovat,“ vypráví šéfpekař Esky Jaroslav Kozdělka, který v obou pobočkách zodpovídá za kvalitu chleba.
Tým nové Esky z Letné
Zdroj: se souhlasem Ambiente
Tým nové Esky z Letné
Zdroj:
se souhlasem Ambiente
Chleba z pece, sladké pečivo, snídaně a malé svačiny
Eska je známá především pro svůj křupavý chleba z české biomouky, který se peče v peci na dřevo. I zbytek nabídky pečiva na Letné se z velké části shoduje s tou, na kterou jsou hosté zvyklí z Esky v Karlíně. „Je to záměr, aby obě Esky nabízely stejné produkty. Bude to tedy chleba 33 a v pátek k němu přibyde chléb 66. Na Letné budeme péct také sladké pečivo – loupáky, koláče, buchty a naše kremrole pečené v peci na chleba. V Karlíně je hodně oblíbený pastel de nata, který budeme péct i v druhé pobočce. Nicméně předpokládáme, že k němu v průběhu času přibude i další speciální produkt, který si najde srdce právě letenských hostů,“ vysvětluje Kozdělka.
Nová Eska je primárně pekárna s obchodem. Menu je krátké a míst k sezení je pomálu – v nabídce hosté najdou několik jednoduchých snídaní a svačin, jejichž hlavní složkou je chleba z pece. Doplňuje ho například máslo, sýry, vařené vejce, šunka a sýr. Všechny produkty jsou k dostání i ve zdejším obchůdku k nákupu domů. „Budeme mít také jeden produkt, který v Karlíně nenajdete. Budeme nabízet točenou zmrzlinu s příchutí naší tvarohové buchty,“ popisuje generální manažerka Esky Letná Katka Hollmanová.
Legendární chléb z Esky
Zdroj: se souhlasem Ambiente
Legendární chléb z Esky
Zdroj:
se souhlasem Ambiente
Větší prostor pro maloobchodní nabídku
Eska Letná se od Karlína liší především rozšířenou maloobchodní nabídkou. „Soustředili jsme se na to, aby zákazník na jednom místě nakoupil doslova od každého něco. V Esce na Letné vznikne koloniál a zároveň největší maloobchodní prostor Ambiente,“ dodává retail manažerka Ambiente Petra Roulland, jejíž tým měl rozšíření nabídky na starost.
V regálech hosté najdou především produkty z Ambiente. Jsou to jak produkty přímo Esky (sušenky, granola nebo zavařeniny), tak šunky a uzeniny z Našeho masa, omáčky a polévky zavařené do sklenic podle receptur Ambiente – z Lokálu, od Kalendů i z Našeho masa, Náš kečup i Naše okurky nebo sladkosti z cukrárny Myšák. Nechybí ale ani výrobky od ověřených dodavatelů, se kterými restaurace Ambiente už dlouho spolupracují – například Farma Struhy, Farma Babina, Probio nebo Kubátova vejce.
V roli šéfpekaře se v Esce Letná objeví Artur Cibulka – jeden ze služebně nejstarších pekařů a znalců chleba z celého Ambiente. Coby generální manažerka tým povede Kateřina Hollmannová, která dlouhé roky patřila k tvářím Pastacaffé, italského konceptu Ambiente ve Vězeňské ulici.
Nová francouzská pekárna Bread Society
V pražských Košířích otevřela nová francouzská pekárna Bread Society. V její nabídce najdete nejen obligátní croissanty, choux a další sladké pečivo, ale také bagety a kvasový chléb. Majitelkou pekárny je Lucie Caïs Steblová, která na pečení přesedlala z původní profese projektové manažerky v architektonickém studiu.
Přestože Lucie Caïs Steblová donedávna působila jako projektová manažerka v architektonickém studiu Orange Machine, pečení jí nikdy nebylo cizí. První koláče a bábovky zvládla s babiččinou pomocí, další zkušenosti nasbírala, když vypomáhala v matčině restauraci. Své pekařské a cukrářské dovednosti se následně rozhodla zdokonalit během kurzů vedených Helenou Fléglovou, Vladem Ryasnyym či Julianou Fischerovou alias Maškrtnicí. A především se vydala do samotného centra gastronomie – Francie, kde absolvovala pařížskou školu Ferrandi a prestižní pekařskou školu École Internationale de Boulangerie v Aix-en-Provence pod vedením Thomase Teffri-Chambellanda. Po návratu do Česka se začala věnovat pečení na zakázku.
Vyzkoušejte máslový toustový chléb podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Domácí toustový chléb, který budete péct zas a znova
Splněný sen, nebo noční můra?
V té době dělil Lucii od vlastního podniku poslední krok. Ten se však záhy ukázal být tím nejnáročnějším. Prostor v přízemí budovy PARVI Cibulka v pražských Košířích odkoupila spolu s manželem Davidem před třemi lety. Cesta k vysněnému pekařství se ale zkomplikovala a v loňském roce již připomínala spíše noční můru. „Byť je budova bývalé továrny Meopta zcela zrekonstruovaná, čekala nás řada stavebních úprav. Museli jsme mimo jiné vybudovat rampu pro zásobování a také protihlukové těsnění. Majitel bytové jednotky nad naší připravovanou pekárnou přesto zpochybňoval dostatečnost odhlučnění, a tak následovalo několik nákladných měření hluku, než jsme dospěli k vzájemné shodě,“ hovoří Lucie Caïs Steblová otevřeně o veškerých peripetiích.
Nový podnik Bread Society
Zdroj: Anna Pleslová
Nový podnik Bread Society
Zdroj:
Anna Pleslová
Interiér pekárny nezapře Luciinu původní profesi. Za jeho návrhem, designem i realizací stojí její muž David Caïs se svým studiem Orange Machine. Při tvorbě konceptu se inspiroval jednak industriální budovou bývalé továrny Meopta, ve které je pekárna umístěna, a jednak samotným provozem a produkty. Podařilo se mu tak vytvořit útulné prostředí, které zdobí dřevěné prvky a designová dlažba ze Španělska a Francie. A přestože se hosté mohou těšit i z estetické stránky pekárny, největší pozornost poutá zdejší nabídka.
Ať jedí koláče. A taky chleba
Základ Bread Society tvoří kvasový chléb a bagety, jejichž výroba trvá několik dní. Nechybí typické francouzské pečivo jako croissanty, pain au chocolat, choux nebo makronky, ale také danishe s ovocem, skandinávská semla, kardamonový motanec nebo české kynuté buchty a koláče. Sladké pečivo doplňuje to slané, například croissant plněný párkem, šnek se šunkou a sýrem a sendviče. Přípravu veškerých dobrot mají spolu s Lucií na starosti Daniele Combi, který předtím působil v restauracích La Bottega a Café Imperial Dolce, jež spoluzakládal a kde byl i společníkem, a Oldřich Lánský, jenž prošel podniky La Collezione.
Interiér Bread Society
Zdroj: Anna Pleslová
Interiér Bread Society
Zdroj:
Anna Pleslová
Kromě pečiva nabízí Bread Society také delikatesy od místních farmářů – uzeniny, paštiky, sýry, domácí džemy a další pochoutky. Díky tomu připomíná Bread Society malý koloniál poskytující vše potřebné pro výjimečný kulinářský zážitek. „Bread Society pro mě není jen o pečení. Je to místo, kde se potkává láska k jídlu a radost z jeho tvoření. Věřím, že kvalita surovin, poctivé řemeslo i výborná prezentace je to nejlepší, co mohu svým zákazníkům nabídnout. Jejich okamžitá zpětná vazba a chuť se k nám vracet jsou pak tou největší odměnou a motivací pokračovat v tom, co miluji,“ neskrývá nadšení Lucie Caïs Steblová. Zajít pro čerstvé pečivo nebo posedět u kávy můžete v Bread Society každý všední den od 8 do 18 hodin, v sobotu pak od 9 do 15 hodin.
První Jihlavanka café
Jihlavanka má první kavárnu! Dveře nové kavárny značky Jihlavanka se zákazníkům otevřely na pražské Palmovce. Jihlavanka café nabízí populární kávu Jihlavanka s sebou, ať už v podobě espressa za pouhých 29 Kč nebo mléčných kávových nápojů. Správně tu připraví i pořádného poctivého „turka“. Milovníci českých sladkých jídel ocení originální nabídku občerstvení včetně dukátků (buchtiček) se šodó. Jihlavanka otevřením malé provozovny přichází mezi lidi, přímo do města, na stanici metra, na zastávku tramvaje. Mezi ty, kdo rozespalí míří do práce, nebo si během dne chtějí udělat pauzu na kafe. Nový koncept chce oslovit nejen věrné milovníky Jihlavanky, ale i ty, kteří si balenou kávu domů nekupují a raději si teplý nápoj vychutnají někde venku.
Na cestě hned po ruce
Palmovka, která představuje rušný uzel městské hromadné dopravy, je ideálním místem pro vyzvednutí kávy, třeba cestou do práce. Jihlavanka café se nachází přímo na zastávce tramvají jedoucích směrem do Kobylis (zastávka Palmovka), asi 100 metrů od východu z metra (výstup do ulice Zenklova).
První Jihlavanka café
Zdroj: archiv Jihlavanka
První Jihlavanka café
Zdroj:
archiv Jihlavanka
Jihlavanka café láká příjemným, domáckým prostředím. Nejsou tu sice místa k sezení, dá se ale postát u barového stolku nebo si s nápojem v ruce prohlédnout nabídku balené kávy Jihlavanka, včetně té zrnkové. Veškeré nápoje na kávovém baru se připravují ze zrnkových káv Jihlavanka Espresso nebo Jihlavanka Crema Intense. Balení kávy Jihlavanka si zákazník může koupit přímo na místě za zvýhodněnou cenu.
Zdroj: TZ