Český lid si zakládá na staročeských tradicích a vždy se rád vrací do historie nasát atmosféru a zavzpomínat na zvyky našich prababiček. Každoroční svátky si umíme užít dosyta, zejména pokud je příležitost připravit něco dobrého na zub. Nyní nás čekají Velikonoce. K těm neodmyslitelně patří tradiční dobroty, kterým se sice během staletí změnila receptura, ale vylepšené se připravují dodnes. Podívejte se, jak to bylo s mazancem.
Mazanec je jedno z nejstarších obřadních pečiv. Proč ho ženy braly do kostela?
Velikonoční stůl zdobil mazanec už od přelomu 15. a 16. století. Řadí se mezi nejstarší druhy českého obřadního pečiva. Receptura se lišila v závislosti na majetku rodiny. V bohaté vrstvě si vychutnávali mazanec hutnější žluté barvy s tvarohem zdobený rozinkami a mandlemi, zatímco v chudších rodinách vyšel bochník z obyčejného kynutého těsta bez dalšího zdobení a ingrediencí. V obou případech se nepřidával cukr, ten byl v těchto dobách vzácným a zároveň někdy i neznámým zbožím.
Mazanci nesmí chybět křížek
Sladké kynuté těsto ve tvaru bochníku se připravuje tradičně o Bílé sobotě. V minulosti jej totiž hospodyně braly do kostela posvětit. Před pečením se nesmělo zapomenout do těsta vyříznout křížek, který symbolizoval křesťanskou víru. Kněz mu pak dal pomazání – a právě odtud následně vzniklo pojmenování pomazanec nebo také mazanec.
Křížek na vrchu mazance má i praktický účel, neboť jím utíká při pečení vzduch a pečivo tak jinde nepopraská. Dnes se u menších bochánků křížek maluje i polevou.
První jídlo po půstu
Velikonoční neděle byla po dlouhém období půstu prvním dnem, kdy se lidé mohli dosyta najíst. Mazanec se jedl ke snídani, a stal se tak symbolem konce odříkání a oslav nového života. Některé prameny uvádějí, že mazanec je také připomínkou hostie, suché oplatky, kterou věřící přijímají během mší svatých. Má znázorňovat Kristovo tělo.
Receptu chyběl cukr
Skutečný velikonoční mazanec se pekl doma s tvarohem. Zkušené hospodyně s přípravou kynutého pečiva nejspíš problém neměly. Mladé dívky se správný postup však musely naučit, aby se mohly těšit z dobrého výsledku.
Recept na mazanec byl následovný:
Bílá mouka se nasypala do sladké smetany, trochu se vše zahřálo a zamíchalo. Potom se do několika vajec vlily kvasnice a dlouho se směs musela míchat lžící. Vše se spojilo a do hotového těsta se přidal šafrán, hřebíček a strouhaný tvaroh. Bochánky se sázely do pece, ještě když bylo těsto teplé. Na masité dny se připravoval mazanec plněný masem, ovocem a sýrem.
Zdroj: Magdalena Beranová – Jídlo a pití v pravěku a ve středověku, kojetinskamouka
Nechce se vám do kynutého těsta? Upečte na sváteční stůl tvarohovou bábovku podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
redaktorka FTV Prima