Suroviny
- hladká mouka (ideálně 00) 550 g
- plnotučné mléko 300 ml
- máslo 50 g
- pomerančová kůra z 1/2 pomeranče
- mletá skořice 1 lžička
- sušené droždí 7 g
- vejce 1 ks
- cukr 90 g
- vanilkový lusk (semínka ) 1 ks
- vanilková esence 1 lžička
- sekané oříšky 100 g
- sušené rozinky (nasekané )
- olej
Na kříže
- hladká mouka 2 lžíce
- voda (studená ) 2,5 lžíce
- zdobicí sáček
Glazura
- sirup (zlatý sirup nebo rozšlehané vejce)
Postup přípravy
- Mléko s jemně nastrouhanou kůrou z pomeranče zahřejte na středním plamenu pod bod varu. Odstavte z ohně, přidejte máslo a vanilkovou esenci. Míchejte, dokud se máslo nerozpustí a dejte stranou.
- Mouku, cukr, droždí, vanilkové semínko a koření smíchejte. Postupně přilévejte vychladlé mléko, rozmíchaná vejce a míchejte 10 minut.
- Hotové těsto by mělo být pěkně elastické, a když do něj píchnete prstem, vrátí se zpět do původního tvaru. Velkou misku (ideálně keramickou) vymažte olejem a těsto, vytvarované do pravidelného bochníku, do něj vložte. Přikryjte čistou utěrkou a dejte kynout na teplé místo. Těsto by mělo kynout 90–120 minut, dokud nezdvojnásobí objem.
- Po této době těsto vložte zpět do misky kuchyňského robota a míchejte dalších 5 minut. Mezitím postupně přisypte v libovolné kombinaci rozinky, případně jiné sušené ovoce, nasekané oříšky.
- Menší plech na pečení s vysokým okrajem vymažte olejem. Z těsta vytvarujte 12 ks „buchtiček“ a naskládejte je na plech. Překryjte utěrkou a nechejte opět kynout na teplém místě asi 45 minut. Těsně před pečením si z vody a mouky udělejte kašičku a pomocí zdobicího sáčku vytvořte na žemličkách kříže. Nejlepší je zdobit v kuse a nedělat mezery.
- Troubu předehřejte na teplotu 220 stupňů a v takto vyhřáté troubě pečte 15 minut, dokud žemličky nebudou krásně zlaté. Zatímco se pečou, v malém kastrůlku rozehřejte 5 lžic zlatého sirupu (nebo medu). Hned jak hot cross buns po upečení vyjmete z trouby, potřete je sirupem. Pokud nemáte zlatý sirup, před pečením žemle potřete rozmíchaným vejcem.
- Úplně nejlepší jsou ještě za tepla! Servírujte s máslem a domácími povidly anebo se slaným karamelem.
Recept připravila Ivana Jindřichová z blogu „Cat & Cook“, víc receptů najdete na blog.kitchenaid.cz.