Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cuketa
  • Kam za pivem
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cuketa
    • Kam za pivem
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Novinky

Hit týdne

Další hity

Živáňská vepřová pečeně

Živáňská vepřová pečeně
Koprová omáčka
Nepečený piškotový dort s tvarohem a jahodami
Populární
Nepečené mini dortíky s jahodami a krémem z bílé čokolády
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
Citronovo-medová vepřová žebírka s brambory a fenyklem podle Jamieho Olivera
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku

Kdo je Martin Legeza? Teenager a foodbloger, který nás baví!

Martin Legeza

Martin Legeza Zdroj: Martin-food.com

  • Zavřít

Martin Legeza Zdroj: Martin-food.com

Martin je super kluk, který se chystá na gympl. Martin je ale taky kluk, který ve svých 16 letech vaří jako profík, používá vybraný gastronomický slovník, jídla sám styluje i fotí, a pak je prezentuje na blogu Martin-food.com.

Martin Legeza je další nadějí, že v Čechách vyroste nová generace, která bude chtít jíst lépe. A protože přemýšlí i nad kuchařkou, určitě o něm ještě uslyšíme…

Martine, ty sis založil blog před rokem, to ti bylo pouhých 15!, soudě dle tvé úrovně dnes si ale už musel přece umět vařit?

Ano, vařím už od nějakých 10 let. Tehdy to nebyl takový výkon, jaký bych si představoval, ale stále pozoruji pokroky.

Jak ses učil a pořád učíš vařit?

Od všeho jsem si vzal něco. Něco mě naučili doma, něco jsem se naučil z kuchařek. Dnes třeba hodně sleduji videa.

Jaká jídla vaříš nejčastěji a jaká nejraději?

Snažím se vařit co nejvíce různých jídel, takže bych asi neřekl, že nějaké jídlo vařím nejčastěji, nebo že mám nějaké nejraději. Jídel existuje ohromná spousta a další možné kombinace ještě ani nebyly vyzkoušeny. Takže se opravdu snažím využít možnosti kombinování na maximum.

Jídla si styluješ i fotíš sám, viď?

Ano. I když fotky zatím nemám v nejlepší kvalitě. Ale už vybírám ten správný fotoaparát.

Sbíráš někde inspiraci, jak by styling jídla a fotky měly vypadat nebo se řídíš spíš vlastním citem a intuicí?

Co se stylingu týče, tak sbírám inspiraci všude možně, ale ve většině případů improvizuji, až když je jídlo hotové. Inspiraci čerpám hodně z internetu – například sleduji spoustu lidí na Instagramu, ukládám si nápady na Pinterestu a sleduji různé videorecepty. A samozřejmě si rád listuji kuchařkami. Spoustu zajímavých receptů jsem našel spíše ve starších kuchařkách, které jsou už dnes těžko k sehnání. Takhle to třeba dělá Martin Štangl z Esky, díky kterému jsem si v poslední době hodně oblíbil českou kuchyni.

Martin Legeza letos získal speciální cenu pořadatelů Foodblog roku 2016. Na této fotce je společně s ostatními vítězkami všech kategorií na slavnostním vyhlášení, Foto: archiv Foodblog roku

Byla by třeba pro tebe stáž v Esce výzvou?

Určitě ano! Kuchařskou výzvou by pro mě určitě byla stáž jak v českých, tak v zahraničních restauracích. Zde bych se mohl spoustu nového naučit a nasbírat cenné zkušenosti. Dále je pro mě výzva určitě vlastní kuchařka – chtěl bych aby byla něčím specifickým zajímavá a originalitou by se lišila od ostatních.

Kolik času ti vaření jako koníček zabere?

Času v kuchyni strávím opravdu hodně. Teď nedávno jsem třeba do devíti hodin večer připravoval roastbeef a ještě kolem půl desáté začal péct sušenky pro focení na akci Gastrokroužku. Také si většinou každý den připravuji večeře, takže denně jsem v kuchyni určitě alespoň hodinu.

Na jakou školu se vlastně chystáš?

Po prázdninách nastupuju do prvního ročníku na gymnáziu.

Je něco, co takovému 16letému kuchaři v kuchyni nesmí chybět - ať už ze surovin nebo vybavení?

Čím častěji vařím, tím si víc říkám, že bych se neobešel bez kuchyňského robota. Výrazně totiž urychlí práci a zároveň je výsledek vždy dokonalý. Konkrétní surovina, bez které bych se v kuchyni neobešel, mě asi zrovna teď nenapadá. Ale rád vařím ze sezónních surovin a mám na tom rád, že pořád zkouším něco nového.

Vaří taky tvoji kamarádi nebo jsi mezi vrstevníky za “exota”?

Ostatní se taky někdy pokouší třeba o sladké pečivo, ale asi to pro ně není úplně nejlépe strávená chvíle dne :) Co si ale myslí o mém vaření upřímně netuším. Někdo je možná nadšený, ale někdo to může pokládat za ztrátu času, když si může jídlo kdykoliv koupit.

Jak by se podle tebe dala přilákat pozornost mladých k vaření a jídlu obecně?

Co jsem tak zaznamenal, tak musí být příprava jídla rychlá a jednoduchá. Spoustu mých spolužáků od některých, řekl bych, až dokonalých surovin odradila školní jídelna. Pokud by viděli, že se dá za pár minut připravit dokonalé jídlo, tak by podle mě mohli mít dobrý pocit z toho, že si jídlo dokázali připravit sami. Navíc stačí srávný postup a z jejich neoblíbených surovin se jako kouzlem stane vynikajicí jídlo! Hlavní ale je, aby se opravdu zajímali o to, co jí, pak by je příprava jídla mohla aspoň trochu bavit.

Co tě teď čeká v oblasti gastronomie zajímavého?

Už si chvíli pohrávám s myšlenkou, že bych dal dohromady svou vlastní kuchařku. Chtěl bych zaujmout něčím opravdu originálním, ale zatím je to jen taková vize, která se neuskuteční dříve jak za rok. Pokud bych však svým nápadem zaujal, tak bych psaní věnoval maximum volného času a vše bych se pokusil dokonale zpracovat. Nyní se domlouvám na stáži v jedné pražské restauraci. Ještě musím dořešit detaily, ale myslím, že už s tím můžu počítat.

Co tě kromě vaření ještě baví?

Kromě vaření mě zaujalo například fotografování nebo cestování. Oboje je však s vařením propojené, takže se mé koníčky pohybují v jednom kruhu.

Čím sis udělal naposledy radost?

Velkou radostí je pro mě vždy, když se jídlo povede tak, jak si představuji. V poslední době se mi celkem dařilo v cukrařině, takže naposledy mi udělal radost dezert :)

Vyzkoušejte jeden z receptů, které najdete na Martinově blogu Martin-food.com

Jako recept jsem vybral čočkovou polévku, která se hodí i k rozhovoru, protože je to ideální příklad jídla, které moc lidí po zážitcích z jídelny nemá rádo, ale se správnými surovinami se z této polévky stane výborné jídlo.

ČOČKOVÁ POLÉVKA S BRAMBOROVÝMI CHIPSY

Tato polévka je ideální jako rychlý oběd. V receptu jsem použil uzená žebra (použijte plochá žebra, protože mají více masa), ale můžete použít i jiné uzené maso. Čočku jsem vybral francouzskou zelenou, protože perfektně drží tvar a je těžké ji rozvařit. Na závěr jsem se pokusil nahradit pečivo bramborovými chipsy a myslím, že to byl výborný nápad. V polévce byly vynikající tím, že byly perfektně křupavé na rozdíl od rozmáčeného pečiva. Pokud se je rozhodnete připravit, tak je nesolte, protože sůl z brambor zbytečně vytahuje vodu a pečte je, dokud nebudou křupavé.

5 PORCÍ / DOBA PŘÍPRAVY: 20 minut

• 2 stonky řapíkatého celeru

• 1 mrkev

• 150 g uzených žeber (uvařených)

• 1/4 červené cibule

• 200 ml bílého vína

• snítka čerstvého tymiánu

• 1/2 lžičky kmínu

• 1/4 lžičky skořice

• 400 g francouzské zelené čočky Puy

• 3 hrnky vývaru

• 2 hrnky vody

• 1 hrst hladkolisté petržele

• 1/2 červené chilli papričky

1. Řapíky celeru zbavte tuhých vláken. Buď řapík jen rozlomte a vlákna stáhněte nebo na ně můžete použít škrabku na brambory. Mrkev oloupejte a spolu s celerem ji nakrájejte na kostičky. Zeleninu začněte opékat na olivovém oleji.

2. Po 2 minutách přidejte obrané uzené maso a až se trochu opeče, přidejte nakrájenou cibuli. Vše chvíli nechejte opékat, pak přidejte čočku s tymiánem, kmínem a skořicí. Koření restováním zvýrazní svou chuť, ale stále míchejte, aby se nic nepřipalovalo. Po chvíli vše zalijte vínem a po odpaření alkoholu přilijte vývar s vodou.

3. Polévku vařte, dokud čočka nezměkne, ale musí být stále al dente, trvá to asi 15 minut. Na závěr polévku jen dosolte a pokud nebudete spokojeni s konzistencí, můžete polévku trochu promixovat tyčovým mixérem, ale neudělejte z ní hladký krém.

4. Polévku podávejte s nasekanou petrželí, chilli, a pokud nechcete pečivo, tak nahoru dejte čerstvě upečené bramborové chipsy.

Autor: Adéla Hálková

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Sdílejte článek
Štítky foodblog rozhovor foodblogeři Martin Legeza

Návrhy pro vás

Sladké
6

Bleskové rohlíčky z listového těsta s jablky a ořechy

Recepty

Kedgeree: Britská kari rýže s uzeným lososem a vejcem

Těstoviny

Spaghetti Alle Zucchine: Špagety s cuketou a bazalkou proslavil herec Stanley Tucci

Saláty

Ruský salát z krabích tyčinek s okurkou, kukuřicí a rýží – jednoduchý recept na vynikající chuťovku

Vegetariánské

Smažené květákové řízky s krémovou fazolovou kaší

Recepty

Pečená špagetová dýně se smetanovým špenátem a dvěma druhy sýrů

Předkrmy a chuťovky

Pizza s mortadellou, mozzarellou, ricottou a pistáciovým pestem

Předkrmy a chuťovky

Poklad jižanské kuchyně: Smažené nakládané okurky s pikantním dipem


Přečtěte si také

Sladké

Bleskové rohlíčky z listového těsta s jablky a ořechy

Recepty

Kedgeree: Britská kari rýže s uzeným lososem a vejcem

Těstoviny

Spaghetti Alle Zucchine: Špagety s cuketou a bazalkou proslavil herec Stanley Tucci

Saláty

Ruský salát z krabích tyčinek s okurkou, kukuřicí a rýží – jednoduchý recept na vynikající chuťovku

Vegetariánské

Smažené květákové řízky s krémovou fazolovou kaší

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Připravte vyhlášenou libečkovou sůl z Esky a uchovejte tak vůni výrazné bylinky na zimu

Prostřeno!

Prostřeno: Bezlepkový čokoládový dort

Prostřeno!

Prostřeno: Bažantí polévka s nudlemi

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny

Spaghetti Alle Zucchine: Špagety s cuketou a bazalkou proslavil herec Stanley Tucci

Recepty

Domácí vaječné těstoviny – základní recept i ochucené varianty

Těstoviny

Skromně a chutně: Těstoviny cacio e pepe ricotta podle Pasta Queen

Sladké
6

Bleskové rohlíčky z listového těsta s jablky a ořechy

Zavařeniny

Dary podzimu: Šípková zavařenina podle Hanky Zemanové

Recepty

Šťavnatý švestkový chlebíček se švestkovou polevou

Maso

Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Maso

Jíme zdravě s dětmi: Masová sekaná s cuketou, rýží a mrkví

Vegetariánské

Smažené květákové řízky s krémovou fazolovou kaší

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Nápoje

Tinto de Verano – španělský letní drink z červeného vína

Saláty

Ruský salát z krabích tyčinek s okurkou, kukuřicí a rýží – jednoduchý recept na vynikající chuťovku

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Ryby a mořské plody

Fritované olihně se solí a pepřem v asijském stylu

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Polévky

Dubáková polievka s osúchom aneb Polévka z hříbků s nákypem z brambor se zakysankou

Polévky

Dýňová polévka s pivem a sýrem – oblíbená klasika v novém kabátku

Předkrmy a chuťovky

Pizza s mortadellou, mozzarellou, ricottou a pistáciovým pestem

Předkrmy a chuťovky

Poklad jižanské kuchyně: Smažené nakládané okurky s pikantním dipem

Předkrmy a chuťovky

Poklady německé kuchyně: Slaný koláč ze sýrového těsta s liškami

Vegetariánské

Smažené květákové řízky s krémovou fazolovou kaší

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Recepty

Bez masa: Květákové steaky zapečené s čedarem

Recepty

Šťavnatý švestkový chlebíček se švestkovou polevou

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Saláty

Ruský salát z krabích tyčinek s okurkou, kukuřicí a rýží – jednoduchý recept na vynikající chuťovku

Saláty

Green Goddess aneb božský zelený dresink je jednoduchý a hodí se skoro na všechno

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Vegetariánské

Smažené květákové řízky s krémovou fazolovou kaší

Drůbež

Šumavská pečená kachna s houbovou omáčkou a krupicovými knedlíky

Maso

Vepřová líčka v krémové omáčce z lesních hříbků s domácími špeclemi s opečenou slaninou

prima-cnn-news

Dokončení Pražského okruhu dopravu ve městě nespasí. Na magistrále se paradoxně zhorší Průzkum: ANO volí hlavně senioři a lidé bez maturity. Piráti kralují u mladých, ODS u vzdělaných Tvrdý úder Turecka na kurdské ozbrojence. Nálet byl reakcí na sebevražedné útoky v Ankaře

prima-zeny

Eva Hecko Perkausová prozradila pohlaví druhého miminka. Znala ho díky vlastnímu snu Nejlepší momenty z cen Thálie: Burešová v obří róbě, dojatá Holišová i Kolářová Klára Doležalová inspiruje ostatní. Místo narozeninových dárků žádá o pomoc potřebným

prima-zoom

Upřímný rozhovor rekordmana NASA Přežil brutální útok a dostal doživotí za vraždu manželky. Nespravedlnost byla prokázána po 40 letech Válčili s nepřítelem i zažíváním. Zoufalí nacisté postavili divizi zdravotně postižených

prima-fresh

Bleskové rohlíčky z listového těsta s jablky a ořechy Kedgeree: Britská kari rýže s uzeným lososem a vejcem Spaghetti Alle Zucchine: Špagety s cuketou a bazalkou proslavil herec Stanley Tucci

prima-cool

VR hry mají obrovský problém V nových Star Wars se bude hodně umírat. Díky unikátnímu příběhu to však nebude vadit Leonardo DiCaprio jako batmanovský záporák? Konečně víme, koho měl hrát a v jakém filmu

playboy

Co vás čeká v říjnovém čísle časopisu Playboy? V případě Elona Muska nepadlo jablko daleko od stromu, děda Joshua věřil ve spiknutí a svět řízený technologiemi Novým Bondem má být podle Angličanů Idris Elba, detektiv Luther ovšem roli kategoricky odmítá

lajk

Dopita je strhaný životem, vrásky má jak brázdy od traktoru. Agátě to ale vůbec nevadí LGBT farářka Martina Viktorie Kopecká o miminku: Pořád se mě ptali, kdy budu mít dítě Radostná zpráva! Youtuber Jirka Král oslavil narození dvojčat. S krásnou partnerkou už mají velkou rodinu

prima-living

Dýně jsou podzimní ozdobou a skvělou pochoutkou. Udělejte si dýňový retro kompot à la ananas Přetahovadlo pro psy ze starého trička. Oblečení nevyhazujte, vyrobte z něj psí hračku Máte přebytek vlašských ořechů? Můžete je zpeněžit! Nabídněte je ve výkupu nebo v pekárně

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Filmy od Marvelu Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.