Jak připravit čaj z kořene pampelišky a důvody, proč by ho měl pít každý

Existuje mnoho zdravotních důvodů, proč pít čaj z kořenů pampelišky. Navíc je zábavné a snadné vykopat kořeny, usušit je a připravit z nich lahodný nápoj – dokonce ho můžete pít jako náhražku kávy! Použít můžete celou rostlinu: kořeny na čaj, listy do salátů a polévek a z květů připravte med.

Pampeliška je domácí lékař

Není divu, že pampeliška patří mezi šest nejlepších bylin v čínské bylinné lékárničce. Proč? Je plná vitaminů A, C, D a B-komplexu, mnoha minerálů, jako je zinek, železo a draslík, a má mimořádně vysoký obsah vápníku. Je to známé jaterní tonikum, které léčí a vyživuje tento důležitý orgán. Je oslavována jako skvělý krevní posilovač a často se používá jako lék na chudokrevnost, protože má vysoký obsah železa a zinku. Pampeliška pomáhá při kožních problémech, detoxikuje jedy a toxiny a pomáhá při zažívacích potížích. Dokonce snižuje hladinu cholesterolu! Někteří lidé používají pampelišku při virových infekcích a rakovině.

Vykopejte si zásobárnu zdraví

Dobrou zprávou je, že pampeliška roste všude. Najděte místo, kde se nestříkalo pesticidy, ideálně v divoké přírodě, daleko od dopravních tepen a městské zástavby.

Kopání je nejjednodušší, když je půda mokrá, protože se lopata lépe zasouvá a kořen se lépe odděluje od půdy, ale rozhodně je to špinavější práce.  Nevadí!  Do krásných pampeliškových kořenů se z této bahnité kaše vstřebaly živiny, které budete vstřebávat do svého těla!

Vykopávejte těsně vedle listů a nadzvedněte je, čímž vytrhnete kůlový kořen.  Vykopejte co nejvíce kořenů.

Dalším krokem je smýt všechno bláto. Je dobré to dělat venku, aby se bláto nerozprsklo po celém umyvadle.  Stačí rostliny hodit do kbelíku se studenou vodou a promíchat je a opakovaně proplachovat. Dělejte to tak dlouho, až bude voda čistá.

V té chvíli odřízněte zelené pampeliškové listy a dejte je do jiné nádoby, poté je můžete usušit zvlášť (třeba na čaj nebo jako koření do polévky).  Kořeny očistěte houbičkou, ale můžete použít i kartáč, abyste z nich dostali většinu nečistot.

Poté dejte kořeny do kuchyňského robota.  Pulzujte, dokud nebudou nasekané na malé kousky, nejlépe stejné velikosti, ale pokud ne, nic si z toho nedělejte.

Až budou kořeny pěkně nasekané, rozprostřete tuto směs na plech.  Vložte ho do trouby při teplotě 120 stupňů a nechte dvířka trouby pootevřená, aby mohla vlhkost odcházet.  Každou půlhodinu kořeny promíchejte.  Takto je usušíte asi za dvě hodiny.  Nenechte je spálit.

Pokud je chcete mít namleté, můžete je prohnat mlýnkem na kávu – nezapomeňte, že jde o náhražku kávy. Na čaj ale můžete použít hrubou drť.

Vychutnejte si zdravý a lahodný čaj

Čaj připravíte tak, že do hrnce s 1 litrem vody vložíte asi 2 polévkové lžíce usušeného kořene.  Někteří lidé uvádějí, že se má použít 1/3 hrnku kořene na 4 hrnky vody.  Záleží na tom, jak silný čaj chcete.  Přikryjte pokličkou, přiveďte k varu a pak vařte 15 minut nebo déle.

Tento čaj přelijte přes jemné sítko, do nápoje dejte trochu medu a smetany nebo rýžového/mandlového/sójového mléka, posaďte se ke kamnům, dejte si nohy nahoru a vychutnávejte si ho.  Vězte, že při popíjení posilujete svá játra a krev!

Zdroj: marblemounthomestead.blogspot.com

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty