Suroviny
- pampeliška (květy smetanky lékařské (pampelišky)) 5 plných hrstí
- meduňka (čerstvé lístky ) 1 hrst
- třtinový cukr (světlý) 300 g
- citron (s chemicky neošetřenou kůrou) 2 ks
- kyselina citrónová (např. Labeta) 1/2 lžičky
Postup přípravy
- Natrhané květy rozložte na mřížku nebo prkénko a nechte vylézt broučky.
- Do hrnce dejte čisté ale nemyté květy. Květy nemyjte pod vodou, připravili byste se o pyl, který je pro kvalitní med nutností!
- Zalijte vodou tak, aby byly květy ponořené a přiveďte k varu. Nechte pár minut pobublávat, stáhněte z ohně a přidejte na plátky nakrájené citrony a čisté listy meduňky.
- Pokud není vše pod hladinou, směs jemně stlačte vařečkou. Přikryjte utěrkou a zaklopené pod pokličkou nechte louhovat do druhého dne.
- Druhý den slijte a vyždímejte tekutinu přes plátýnko nebo látkovou plenku (pozor, barví). Vyždímejte maximum tekutiny a přidejte cukr a špetku kyseliny citronové.
- Tekutinu pomalu vařte a dávejte pozor, ať vám nevzkypí a neuteče.
- Vařte a redukujte za občasného míchání, než získá konzistenci medu. Podle množství tekutiny to trvá 1–2 hodiny.
Pampeliškový med 1 Zdroj: archiv Labeta