Pampeliškový med
Zdroj: archiv Labeta
Pampeliškový med
Zdroj:
archiv Labeta
Postup přípravy
-
Natrhané květy rozložte na mřížku nebo prkénko a nechte vylézt broučky.
-
Do hrnce dejte čisté ale nemyté květy. Květy nemyjte pod vodou, připravili byste se o pyl, který je pro kvalitní med nutností!
-
Zalijte vodou tak, aby byly květy ponořené a přiveďte k varu. Nechte pár minut pobublávat, stáhněte z ohně a přidejte na plátky nakrájené citrony a čisté listy meduňky.
-
Pokud není vše pod hladinou, směs jemně stlačte vařečkou. Přikryjte utěrkou a zaklopené pod pokličkou nechte louhovat do druhého dne.
-
Druhý den slijte a vyždímejte tekutinu přes plátýnko nebo látkovou plenku (pozor, barví). Vyždímejte maximum tekutiny a přidejte cukr a špetku kyseliny citronové.
-
Tekutinu pomalu vařte a dávejte pozor, ať vám nevzkypí a neuteče.
-
Vařte a redukujte za občasného míchání, než získá konzistenci medu. Podle množství tekutiny to trvá 1–2 hodiny.
Pampeliškový med 1
Zdroj: archiv Labeta
Pampeliškový med 1
Zdroj:
archiv Labeta