Pampeliškový med: poctivě a krok za krokem

Moje hodnocení
7x

Máte chuť pustit se do domácích medů? Třeba takový pampeliškový je naprosto parádní a svou chutí vás mile překvapí.

1 porce
120 minut
česká

Suroviny

  • pampeliška (květy smetanky lékařské (pampelišky)) 5 plných hrstí
  • meduňka (čerstvé lístky meduňky) 1 hrst
  • světlý třtinový cukr 300 g
  • citron (citrony s chemicky neošetřenou kůrou) 2 ks
  • kyselina citronová (např. Labeta) 1/2 lžičky

Postup přípravy

  1. Natrhané květy rozložte na mřížku nebo prkénko a nechte vylézt broučky.
  2. Do hrnce dejte čisté ale nemyté květy. Květy nemyjte pod vodou, připravili byste se o pyl, který je pro kvalitní med nutností!
  3. Zalijte vodou tak, aby byly květy ponořené a přiveďte k varu. Nechte pár minut pobublávat, stáhněte z ohně a přidejte na plátky nakrájené citrony a čisté listy meduňky.
  4. Pokud není vše pod hladinou, směs jemně stlačte vařečkou. Přikryjte utěrkou a zaklopené pod pokličkou nechte louhovat do druhého dne.
  5. Druhý den slijte a vyždímejte tekutinu přes plátýnko nebo látkovou plenku (pozor, barví). Vyždímejte maximum tekutiny a přidejte cukr a špetku kyseliny citronové.
  6. Tekutinu pomalu vařte a dávejte pozor, ať vám nevzkypí a neuteče.
  7. Vařte a redukujte za občasného míchání, než získá konzistenci medu. Podle množství tekutiny to trvá 1–2 hodiny.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Tereza Pánková

redaktorka FTV Prima

Přečtěte si také

Recepty