Ačkoliv nahlížíme na tuto zářivě žlutou rostlinu jako na plevel, skrývá v sobě pampeliška mimořádnou sílu přírody. Jako děti jsme se radovali, když jsme odkvetlé květy mohli rozfoukat po poli, ale podvědomě jsme věděli, že jen rozšiřujeme nežádoucí rostlinu, která se nehodí na žádnou upravenou zahradu. S odstupem let se však zkreslený pohled na pampelišku znovu obrací ke starým medicínským kořenům.
Pampeliškový sirup vařený i studený. Proč je dobré si ho připravit?
Pampelišky jsou neuvěřitelně výživné a bohaté na antioxidanty. Obsahují vlákninu, vitaminy A, B, C, K a E a minerální látky, jako je železo, zinek, bór a vápník. Odstraňují z těla toxiny, posilují imunitní systém a podporují zdravé trávení. Celkově mají silné léčivé účinky i široké kulinářské využití.
Všechny části pampelišky jsou jedlé. Mladé listy vynikají v salátech, ale dají se upravit i tepelně, podobně jako špenát. Z kořenů lze připravit tinkturu, kávu a čaj. Květy jsou výborné do čaje, ale lze z nich připravit i med nebo sirup. V neposlední řadě lze do pečiva přidávat okvětní lístky. A dokonce neotevřená poupata můžete naložit a vzniknou malé falešné kapary. Z pampelišek existují stovky nejrůznějších receptů.
Co byste rozhodně měli vyzkoušet, je vyrobit si domácí pampeliškový sirup. Má příjemně sladkou chuť, takže je ideální na zmrzlinu, ovesnou kaši, vafle, palačinky a další dobroty.
Pampeliška je něco jako malý roztoucí zázrak Zdroj: istock.com
Recept na vařený pampeliškový sirup
Asi sto kusů květů položte na čistou utěrku a nechte hodinu broučkům na to, aby vylezli ven. Všechny květy pampelišky povařte v 600 ml vody v zakrytém hrnci po dobu jedné hodiny na mírném stupni. Poté nechte nálev odstát v chladu do druhého dne. Pak obsah hrnce přeceďte a květy dobře vymačkejte rukou. Přecezený nálev zahřejte v hrnci spolu s 250 g cukru, abyste získali správnou hustotu sirupu. Nakonec přidejte pomerančovou a citronovou šťávu podle chuti a nechte sirup vychladnout. Hotový sirup přelijte do zavírací nádoby a skladujte v ledničce.
Recept na studený pampeliškový sirup
Existuje i nevařená varianta pampeliškového sirupu, který je skvělý do limonád, na dezerty i do čaje. Asi padesát květů pampelišky natrhejte na menší části a položte je na čistou utěrku. Hodinu počkejte, aby z nich vylezli nejrůznější broučci. Květy pak vložte do nádoby a nasypte k nim 200 g cukru. Dva dny nechte cukr působit a občas nádobu otočte, aby se dostal mezi všechny květy. Pak přidejte decku vody a další den nádobu nechte v lednici. Poté sirup přeceďte, přelijte do zavírací sklenice a skladujte v ledničce.
Sladký sirup má variabilní využití Zdroj: istock.com
Zdroj: northwildkitchen.com, recepty.cz, prima-receptar.cz; foto: iStock.com
redaktorka FTV Prima