návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Pampeliškové kapary

Hodnoceno: 0x
1 sklenice porce
do 30 minut
Pampeliškové kapary
Autor: Alesandra Chytra / Pampelišky k jídlu Pampeliškové kapary
Patří k prvním Janiným pokusům a za celá léta nic nezměnila na technologii zavařování. Nicméně poupata musejí být co nejmladší, pevná a uzavřená, vyřezávejte je nožem z rašících listových růžic. A možná že také zjistíte, že každým rokem je výsledek lepší.

Suroviny (1 sklenice porce)

Postup

  1. Pampelišková poupata dobře omyjte. Vyžadují opravdu důkladnou péči, protože pouštějí „mléko“, na které se lepí různé nežádoucí látky – chloupky z byliny, na ně hlína, kousky listů, tráva atd. Podle nasbíraného množství plňte do skleniček a průběžně prosypávejte solí. Skleničky zavřete a nechte asi 24 hodin odpočívat, občas protřepte. 
  2. Druhý den svařte ocet s vodou a nalijte na odležené „kapary“, zavřete a víčko pevně utáhněte. Sterilujte ve vodní lázni. Skleničky ponořte asi do tří čtvrtin a vařte přibližně 20 minut od okamžiku, kdy dosáhne teplota bodu varu. Nebo můžete zkusit méně tradiční postup – zavařovací skleničky postavit do myčky a pustit intenzivní program. 

PRIMA TIP: Množství soli a octového nálevu může být velmi variabilní. Záleží na momentální kondici zavařovaných surovin. Některé se ve sklenici po prosolení více slehnou, a proto potřebují zalít větším množstvím nálevu. Poměr 8% octa a vody je v principu 1:3. Podle množství skleniček, které zavařujete, můžete tyto přísady odměřovat třeba na sběračky. Při použití 4% octa je poměr 1:1.

Pampeliškové kapary
Autor: Alesandra Chytra / Pampelišky k jídlu Pampeliškové kapary

Pampelišky k jídlu
Jana Vlková

Kulinární monografie o jedné rostlině a zejména o jejím uplatnění v kuchyni.
Recepty, kterých je dvacet, jsou sestaveny pro celé menu od polévky a salátu přes hlavní jídlo a dezert, včetně receptů na konzervování slané i sladké. Každý recept má  vlastní vyobrazení – fotografii. 
Doprovodná textová část obsahuje: Všeobecný botanický popis rostliny, podrobný popis jednotlivých jedlých částí včetně obsahových látek, informace o použití v bylinkářství, zajímavosti z botaniky a zemědělství, básně, písně, historky… prostě vše o pampelišce
Sezona pampelišek začíná v první polovině dubna a trvá přibližně tři týdny na jedné lokalitě. Oproti Praze je například začátek kvetení na Šumavě posunut až o tři týdny později na jižní Moravě naopak o dva týdny dříve.  
Více info na www.kytkykjidlu.cz
Související témata: jedlé květiny , pampeliška , Malá jídla