Suroviny
- pampeliška (poupata ) 200 g
- ocet (8% ) 50 ml
- voda 150 ml
- sůl 1–2 lžičky
Postup přípravy
- Pampelišková poupata dobře omyjte. Vyžadují opravdu důkladnou péči, protože pouštějí „mléko“, na které se lepí různé nežádoucí látky – chloupky z byliny, na ně hlína, kousky listů, tráva atd. Podle nasbíraného množství plňte do skleniček a průběžně prosypávejte solí. Skleničky zavřete a nechte asi 24 hodin odpočívat, občas protřepte.
- Druhý den svařte ocet s vodou a nalijte na odležené „kapary“, zavřete a víčko pevně utáhněte. Sterilujte ve vodní lázni. Skleničky ponořte asi do tří čtvrtin a vařte přibližně 20 minut od okamžiku, kdy dosáhne teplota bodu varu. Nebo můžete zkusit méně tradiční postup – zavařovací skleničky postavit do myčky a pustit intenzivní program.
PRIMA TIP: Množství soli a octového nálevu může být velmi variabilní. Záleží na momentální kondici zavařovaných surovin. Některé se ve sklenici po prosolení více slehnou, a proto potřebují zalít větším množstvím nálevu. Poměr 8% octa a vody je v principu 1:3. Podle množství skleniček, které zavařujete, můžete tyto přísady odměřovat třeba na sběračky. Při použití 4% octa je poměr 1:1.
Pampeliškové kapary 2 Zdroj: Alesandra Chytra / Pampelišky k jídlu