Suroviny
- pampeliškový list 200 g
- cibule 1 ks
- máslo 1 lžíce
- sýr (sýr typu blaťácké zlato) 100 g
- žloutek 1 ks
- listové těsto 1 balení
- muškátový oříšek (nastrouhaný nebo květ) 1 špetka
- sůl
- čerstvě namletý pepř (černý )
Postup přípravy
- Pampeliškové listy dobře omyjte. Ve velkém hrnci ohřejte asi 1,5 litru osolené vody, vhoďte listy a nechejte je asi 1 minutu spařit. Stáhněte z ohně, sceďte, prolijte ledovou vodou, aby nezhnědly, a dejte stranou.
- Nakrájenou cibuli osmažte na rozpuštěném másle dozlatova, přidejte spařené a nasekané pampelišky a krátce orestujte. Nechejte chvilku vychladnout.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Sýr nastrouhejte. Vmíchejte ho do pampelišek spolu se žloutkem. Směsí plňte listové těsto a vykrájejte z něj požadované tvary. Vložte na plechu do trouby a její teplotu stáhněte na 180 °C. Taštičky pečte dozlatova.
PRIMA TIP: Těsto i náplň můžete pojmout jako jeden velký quiche, když se vám nebude chtít balit taštičky. V tom případě můžete přidat další vejce. Masoužrouti mohou nahradit (nebo doplnit) cibuli slaninou.
Taštičky z listového těsta s náplní z pampelišek Zdroj: Alesandra Chytra / Pampelišky k jídlu