návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Taštičky z listového těsta s náplní z pampelišek

Hodnoceno: 0x
12 porcí
do 1 hodiny
Taštičky z listového těsta s náplní z pampelišek
Autor: Alesandra Chytra / Pampelišky k jídlu Taštičky z listového těsta s náplní z pampelišek
Hotové listové těsto k sobě stejně ochotně jako jablka na štrúdl přivine i pampelišky, tvrdí autorka nové pampeliškové kuchařky. Vznikne výtečný teplý předkrm či chuťovka.

Postup

  1. Pampeliškové listy dobře omyjte. Ve velkém hrnci ohřejte asi 1,5 litru osolené vody, vhoďte listy a nechejte je asi 1 minutu spařit. Stáhněte z ohně, sceďte, prolijte ledovou vodou, aby nezhnědly, a dejte stranou.
  2. Nakrájenou cibuli osmažte na rozpuštěném másle dozlatova, přidejte spařené a nasekané pampelišky a krátce orestujte. Nechejte chvilku vychladnout.
  3. Troubu předehřejte na 200 °C. Sýr nastrouhejte. Vmíchejte ho do pampelišek spolu se žloutkem. Směsí plňte listové těsto a vykrájejte z něj požadované tvary. Vložte na plechu do trouby a její teplotu stáhněte na 180 °C. Taštičky pečte dozlatova.

PRIMA TIP: Těsto i náplň můžete pojmout jako jeden velký quiche, když se vám nebude chtít balit taštičky. V tom případě můžete přidat další vejce. Masoužrouti mohou nahradit (nebo doplnit) cibuli slaninou.

Taštičky z listového těsta s náplní z pampelišek
Autor: Alesandra Chytra / Pampelišky k jídlu Taštičky z listového těsta s náplní z pampelišek

Pampelišky k jídlu
Jana Vlková

Kulinární monografie o jedné rostlině a zejména o jejím uplatnění v kuchyni.
Recepty, kterých je dvacet, jsou sestaveny pro celé menu od polévky a salátu přes hlavní jídlo a dezert, včetně receptů na konzervování slané i sladké. Každý recept má  vlastní vyobrazení – fotografii. 
Doprovodná textová část obsahuje: Všeobecný botanický popis rostliny, podrobný popis jednotlivých jedlých částí včetně obsahových látek, informace o použití v bylinkářství, zajímavosti z botaniky a zemědělství, básně, písně, historky… prostě vše o pampelišce
Sezona pampelišek začíná v první polovině dubna a trvá přibližně tři týdny na jedné lokalitě. Oproti Praze je například začátek kvetení na Šumavě posunut až o tři týdny později na jižní Moravě naopak o dva týdny dříve.  
Více info na www.kytkykjidlu.cz
Související témata: Malá jídla