Jana Vlková

Taštičky z listového těsta s náplní z pampelišek

Moje hodnocení
11x

Hotové listové těsto k sobě stejně ochotně jako jablka na štrúdl přivine i pampelišky, tvrdí autorka nové pampeliškové kuchařky. Vznikne výtečný teplý předkrm či chuťovka.

12 porcí
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Pampeliškové listy dobře omyjte. Ve velkém hrnci ohřejte asi 1,5 litru osolené vody, vhoďte listy a nechejte je asi 1 minutu spařit. Stáhněte z ohně, sceďte, prolijte ledovou vodou, aby nezhnědly, a dejte stranou.
  2. Nakrájenou cibuli osmažte na rozpuštěném másle dozlatova, přidejte spařené a nasekané pampelišky a krátce orestujte. Nechejte chvilku vychladnout.
  3. Troubu předehřejte na 200 °C. Sýr nastrouhejte. Vmíchejte ho do pampelišek spolu se žloutkem. Směsí plňte listové těsto a vykrájejte z něj požadované tvary. Vložte na plechu do trouby a její teplotu stáhněte na 180 °C. Taštičky pečte dozlatova.

PRIMA TIP: Těsto i náplň můžete pojmout jako jeden velký quiche, když se vám nebude chtít balit taštičky. V tom případě můžete přidat další vejce. Masoužrouti mohou nahradit (nebo doplnit) cibuli slaninou.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Jana Vlková

Kytky k jídlu Jana Vlková

Kulinární monografie o jedné rostlině a zejména o jejím uplatnění v kuchyni.
Recepty, kterých je dvacet, jsou sestaveny pro celé menu od polévky a salátu přes hlavní jídlo a dezert, včetně receptů na konzervování slané i sladké. Každý recept má  vlastní vyobrazení – fotografii. 
Doprovodná textová část obsahuje: Všeobecný botanický popis rostliny, podrobný popis jednotlivých jedlých částí včetně obsahových látek, informace o použití v bylinkářství, zajímavosti z botaniky a zemědělství, básně, písně, historky… prostě vše o pampelišce
Sezona pampelišek začíná v první polovině dubna a trvá přibližně tři týdny na jedné lokalitě. Oproti Praze je například začátek kvetení na Šumavě posunut až o tři týdny později na jižní Moravě naopak o dva týdny dříve.  
Více info na www.kytkykjidlu.cz


Přečtěte si také

Recepty