Jana Vlková

Taštičky z listového těsta s náplní z pampelišek

Moje hodnocení
0x

Hotové listové těsto k sobě stejně ochotně jako jablka na štrúdl přivine i pampelišky, tvrdí autorka nové pampeliškové kuchařky. Vznikne výtečný teplý předkrm či chuťovka.

12 porcí
60 minut

Suroviny

  • pampeliškové listy 200 g
  • cibule 1 ks
  • máslo 1 lžíce
  • sýr typu blaťácké zlato 100 g
  • žloutek 1 ks
  • listové těsto 1 balení
  • nastrouhaný muškátový oříšek nebo květ 1 špetka
  • sůl a čerstvě namletý černý pepř

Postup přípravy

  1. Pampeliškové listy dobře omyjte. Ve velkém hrnci ohřejte asi 1,5 litru osolené vody, vhoďte listy a nechejte je asi 1 minutu spařit. Stáhněte z ohně, sceďte, prolijte ledovou vodou, aby nezhnědly, a dejte stranou.
  2. Nakrájenou cibuli osmažte na rozpuštěném másle dozlatova, přidejte spařené a nasekané pampelišky a krátce orestujte. Nechejte chvilku vychladnout.
  3. Troubu předehřejte na 200 °C. Sýr nastrouhejte. Vmíchejte ho do pampelišek spolu se žloutkem. Směsí plňte listové těsto a vykrájejte z něj požadované tvary. Vložte na plechu do trouby a její teplotu stáhněte na 180 °C. Taštičky pečte dozlatova.

PRIMA TIP: Těsto i náplň můžete pojmout jako jeden velký quiche, když se vám nebude chtít balit taštičky. V tom případě můžete přidat další vejce. Masoužrouti mohou nahradit (nebo doplnit) cibuli slaninou.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Jana Vlková

Kytky k jídlu Jana Vlková

Kulinární monografie o jedné rostlině a zejména o jejím uplatnění v kuchyni.
Recepty, kterých je dvacet, jsou sestaveny pro celé menu od polévky a salátu přes hlavní jídlo a dezert, včetně receptů na konzervování slané i sladké. Každý recept má  vlastní vyobrazení – fotografii. 
Doprovodná textová část obsahuje: Všeobecný botanický popis rostliny, podrobný popis jednotlivých jedlých částí včetně obsahových látek, informace o použití v bylinkářství, zajímavosti z botaniky a zemědělství, básně, písně, historky… prostě vše o pampelišce
Sezona pampelišek začíná v první polovině dubna a trvá přibližně tři týdny na jedné lokalitě. Oproti Praze je například začátek kvetení na Šumavě posunut až o tři týdny později na jižní Moravě naopak o dva týdny dříve.  
Více info na www.kytkykjidlu.cz


Přečtěte si také

Recepty