Nakupování je pro mnohé stresující záležitostí. Někdo si nelebedí v procházení plných regálů a kličkování mezi lidmi, druzí se spíše bojí, že nevyjdou finančně. Zaručených rad, jak co nejvíce naplnit lednici za co nejkratší čas, není nikdy dost. Držte se pár pravidel, které ušetří nervy a především finance.
Jak nejlevněji a nejchytřeji nakupovat. Tyto rady ušetří peníze i čas
Vždy mějte přehled, co nakupujete
Vytvořit si seznam ingrediencí, které potřebujete pořídit, vede ke spokojenému nákupu. Dobrou strategií je, rozmyslet si dopředu jídla, která v týdnu chcete uvařit, a podle toho nakoupit. Pokud nějaké suroviny berete ve větším balení, zkuste z nich během následujících dní vymyslet alespoň dvě jídla.
PRIMA TIP: Ještě než se pustíte do přípravy jídelníčku, projděte pečlivě obsah lednice, mrazáku a spíže a snažte se domácí zásoby zakomponovat do jídelního plánu. V obchodě pak dokupujte pouze nezbytné ingredience, které vám chybí.
Nekupujte to, co nepotřebujete
Nejhorší chybou, které se můžete při nakupování dopustit, je vlézt do obchodu hladový. V takovém případě si domů přinesete spoustu zbytečností. V dalším případě se zamyslete, zda dobroty, na které máte chuť, nejdou vyrobit za menší náklady doma. Sice vás to bude stát čas, ale ušetříte peníze.
Zjistěte si akce a slevy
Některé obchodní řetězce nabízejí slevové kupony, další sázejí na pravidelné akce, slevy a členské bonusy. Využívejte toho. Staňte se členem klubu, získejte kartičku a sbírejte výhodné nákupy. Uvidíte, že se opět nějaké peníze vrátí zpět.
Nakupujte ve velkém
Tuto radu je třeba správně interpretovat. Rozchází se totiž s tvrzením: nakupujte jen to, co opravdu potřebujete. Nicméně, v mnoha případech si v obchodě paradoxně připlatíte za menší gramáž potravin. Dívejte se na cenu za kilo, která je vždy uvedena v dolní části cenovky. Nakupování trvanlivých potravin ve velkém je nákladově efektivní. Naopak ingredience, které podléhají zkáze, lze naporcovat a zamrazit. Využijte toho. Rajčatový protlak v plechovce ani těstoviny se u vás doma jen tak nezkazí a v pohodě vydrží, než je budete potřebovat.
Využívejte mrazák a nevyhazujte zbytky
S předešlou radou souvisí i využívání mrazáku naplno. Pokud vám zbývá zelenina, které končí trvanlivost, naporcujte ji a zamrazte. To samé udělejte s ovocem, masem, omáčkami, polévkami nebo bylinkami. Při dalším přemýšlení nad jídlem se vám plný mrazák zbytků určitě bude hodit.
Plaťte za jídlo, nikoli za značku
Mnoho naprosto totožných výrobků, může mít diametrálně odlišnou cenu. V takovém případě u toho dražšího platíte za lepší marketing. Neznamená totiž vždy, že dražší produkt používá lepší výrobní suroviny nebo že je větší. Velká část produktů totiž vzniká u identického výrobce, dokonce na tom samém výrobním páse. Jednou si ho však objednala společnost X a v druhém případě společnost Y.
V obchodě takové produkty dokonce někdy najdete vedle sebe. Schválně, příště otočte obal z druhé strany a věnujte chviličku k prostudování původu výrobku. Výrobce se samozřejmě může lišit, dražší produkt je však mnohdy dělaný stejným způsobem jako jeho levnější soused.
Zdroj: allrecipes
redaktorka FTV Prima