Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cuketa
  • Kam za pivem
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cuketa
    • Kam za pivem
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Hit týdne

Další hity

Živáňská vepřová pečeně

Živáňská vepřová pečeně
Koprová omáčka
Nepečený piškotový dort s tvarohem a jahodami
Populární
Nepečené mini dortíky s jahodami a krémem z bílé čokolády
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
Citronovo-medová vepřová žebírka s brambory a fenyklem podle Jamieho Olivera
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku

7 chytrých způsobů, jak využít zásobníky na led

Jak využít zásobníky na led

Jak využít zásobníky na led

  • Zavřít

Jak využít zásobníky na led

Tvořítka na led jsou primárně určena k výrobě ledu, ale dají se využít i jako výborní pomocníci v kuchyni – k uchovávání malých porcí zbytků a surovin, které jsou příliš malé k přechovávání v lednici nebo příliš chutné či dokonce drahé, aby se vyhodily.

Jakmile jsou kostky zmrzlé, vyklepněte je z tvořítek a přesypte do zipového sáčku a nezapomeňte je popsat, ať máte přehled, co v nich je a jak dlouho je v mrazáku máte. Pak už stačí jen vyndat potřebný počet kostiček a použít je při vaření.

Kromě tipů níže uvedených, máme ještě pár navrch. Klasikou jsou zmražené bylinky. Pokud máte k dispozici větší množství bylinek, omyjte je, nasekejte, dejte do tvořítek na led a zalijte buď vodou nebo olivovým olejem. Záleží na tom, jakým způsobem pak bylinky chcete používat. Polévkové nebo nápojové bylinky (máta, petržel, pažitka) zamražte s vodou, naopak ty, které se používají do základů omáček či pod maso (bazalka, rozmarýn, tymián, šalvěj) je lepší uchovávat v oleji.

Velmi praktické je také uchovávání pesta v jednotlivých porcích, které zamrazíte. Čerstvé pesto z bazalky nebo třeba z medvědího česneku má tendenci zvrchu plesnivět, pokud není zalité olejem. A protože do jídla ho stačí malé množství, jsou ledové pesto kostky ideálním způsobem, jak pesto uchovat.

Pokud si omylem nakrájíte více cibule než potřebujete, nechte ji osmažit všechnu, poté tu nepotřebnou část odeberte z pánve a nechte zamrazit. Takto připravené kostky můžete přihodit do základu omáčky nebo pod ranní vajíčka. A pokud připravujete karamelizovanou cibuli, která se dělá dost dlouho, rovnou jí připravte větší množství a část zmrazte. Skvělé do sendvičů, k burgrům nebo do šťouchaných brambor...

Česnek a zázvor

Utřený česnek nebo pyré z nastrouhaného čerstvého zázvoru s troškou vody uchová výraznou chuť a není nic jednoduššího, než v případě potřeby vzít kostku a hodit ji do stir-fry pokrmů na pánvi, do omáčky nebo do polévky.

Káva a čaj

Pokud vám zbyde překapávaná káva, jednoduše ji zamražte v tvořítkách a máte základ pro silnou ledovou kávu. Podobně můžete připravit i ledový čaj. Čajové kostky přidejte třeba do domácí citronády.

Šťáva z citronu či limetky

Citronová šťáva je skvělá jako základ do mnoha drinků, ale její potenciál je hlavně při vaření. Kostka citrusové šťávy dodá svěží chuť polévkám, salátovým dresinkům, hummusu nebo ovocným salátům. Smíchejte kostku šťávy se sójovkou a česnekem a máte rychlou marinádu na ryby či vepřové maso. Citrusovou kostkou múžete také potřít nakrájená jablka či hrušky proti zhnědnutí.

Červené a bílé víno

Jediná věc, kterou nemůžete dělat se zmraženým vínem, je pít ho :) Na všechno ostatní se skvěle hodí. Jakmile vyndáte maso či rybu z pánve, vhoďte na ni kostku zmrzlého vína a pak kousek másla a stvoříte báječnou omáčku. Vinné kostky jsou samozřejmě skvělé pod maso nebo do základu omáček. Hodí se při dušení mušlí či krevet. Každopádně jakmile vám po večírku zbyde otevřená lahev, žádné vylévání, ale rovnou víno zmražte.

Ovocné a zeleninové pyré

Skvělý způsob, jak dodat šmrnc rannímu smoothie – přidejte do něj kostku špenátového pyré. Nebo báječný milkshake s kostkou zmrzlého manga. Obdobně můžete mít připravené ledové kostky z různého ovoce a zeleniny. Dají se s nimi zahušťovat polévky, můžete je vmíchat do jogurtu nebo ovesné kaše, dochutit majonézy a dipy. Ovocné pyré lze přidat do těstíčka na lívance nebo muffiny.

Tuk ze slaniny

Opečená slanina je skvělá, ale tuk, který se z ní vysmaží je ještě lepší! Pokud vám ho na pánvi zbyde větší množství, třeba po přípravě velké nedělní snídaně, zamražte ho. Je skvělý třeba do salátových dresinků nebo pod restovanou zeleninu. Nebo nechte rozpustit 2–3 kostky a osmažte na něm brambory. Stejným způsobem lze uchovat i kachní a husí sádlo, které se vypeče při přípravě pečené kachny či husy.

Pečený česnek

Upečený česnek je skvělá chuťovka, kterou stačí namazat na krajíc chleba. Trvá to ale docela dlouho, takže pokud už se do jeho pečení pustíte, přidejte na pekáč pár palic česneku navíc a zbylé stroužky zamražte. Jsou skvělé do šťouchaných brambor, do krémových polévek, do pomazánek, s vařeným květákem či brokolicí, nebo je vmíchejte do lilkového dipu baba ghanoush. Naším tipem je dresink s pečeným česnekem na salát Caesar.

Recepty

Pečený česnek

8

Připravila Klára Michalová

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky jak na to prima nápady tipy a triky ledové kostky tvořítka na led

Návrhy pro vás

Sladké
6

Bleskové rohlíčky z listového těsta s jablky a ořechy

Recepty

Kedgeree: Britská kari rýže s uzeným lososem a vejcem

Těstoviny

Spaghetti Alle Zucchine: Špagety s cuketou a bazalkou proslavil herec Stanley Tucci

Saláty

Ruský salát z krabích tyčinek s okurkou, kukuřicí a rýží – jednoduchý recept na vynikající chuťovku

Vegetariánské

Smažené květákové řízky s krémovou fazolovou kaší

Recepty

Pečená špagetová dýně se smetanovým špenátem a dvěma druhy sýrů

Předkrmy a chuťovky

Pizza s mortadellou, mozzarellou, ricottou a pistáciovým pestem

Předkrmy a chuťovky

Poklad jižanské kuchyně: Smažené nakládané okurky s pikantním dipem


Přečtěte si také

Sladké

Bleskové rohlíčky z listového těsta s jablky a ořechy

Recepty

Kedgeree: Britská kari rýže s uzeným lososem a vejcem

Těstoviny

Spaghetti Alle Zucchine: Špagety s cuketou a bazalkou proslavil herec Stanley Tucci

Saláty

Ruský salát z krabích tyčinek s okurkou, kukuřicí a rýží – jednoduchý recept na vynikající chuťovku

Vegetariánské

Smažené květákové řízky s krémovou fazolovou kaší

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Připravte vyhlášenou libečkovou sůl z Esky a uchovejte tak vůni výrazné bylinky na zimu

Prostřeno!

Prostřeno: Bezlepkový čokoládový dort

Prostřeno!

Prostřeno: Bažantí polévka s nudlemi

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny

Spaghetti Alle Zucchine: Špagety s cuketou a bazalkou proslavil herec Stanley Tucci

Recepty

Domácí vaječné těstoviny – základní recept i ochucené varianty

Těstoviny

Skromně a chutně: Těstoviny cacio e pepe ricotta podle Pasta Queen

Sladké
6

Bleskové rohlíčky z listového těsta s jablky a ořechy

Zavařeniny

Dary podzimu: Šípková zavařenina podle Hanky Zemanové

Recepty

Šťavnatý švestkový chlebíček se švestkovou polevou

Maso

Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Maso

Jíme zdravě s dětmi: Masová sekaná s cuketou, rýží a mrkví

Vegetariánské

Smažené květákové řízky s krémovou fazolovou kaší

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Nápoje

Tinto de Verano – španělský letní drink z červeného vína

Saláty

Ruský salát z krabích tyčinek s okurkou, kukuřicí a rýží – jednoduchý recept na vynikající chuťovku

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Ryby a mořské plody

Fritované olihně se solí a pepřem v asijském stylu

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Polévky

Dubáková polievka s osúchom aneb Polévka z hříbků s nákypem z brambor se zakysankou

Polévky

Dýňová polévka s pivem a sýrem – oblíbená klasika v novém kabátku

Předkrmy a chuťovky

Pizza s mortadellou, mozzarellou, ricottou a pistáciovým pestem

Předkrmy a chuťovky

Poklad jižanské kuchyně: Smažené nakládané okurky s pikantním dipem

Předkrmy a chuťovky

Poklady německé kuchyně: Slaný koláč ze sýrového těsta s liškami

Vegetariánské

Smažené květákové řízky s krémovou fazolovou kaší

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Recepty

Bez masa: Květákové steaky zapečené s čedarem

Recepty

Šťavnatý švestkový chlebíček se švestkovou polevou

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Saláty

Ruský salát z krabích tyčinek s okurkou, kukuřicí a rýží – jednoduchý recept na vynikající chuťovku

Saláty

Green Goddess aneb božský zelený dresink je jednoduchý a hodí se skoro na všechno

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Vegetariánské

Smažené květákové řízky s krémovou fazolovou kaší

Drůbež

Šumavská pečená kachna s houbovou omáčkou a krupicovými knedlíky

Maso

Vepřová líčka v krémové omáčce z lesních hříbků s domácími špeclemi s opečenou slaninou

prima-cnn-news

Politolog: Vítězný Fico není hloupý, nepožene Slovensko do ruské náruče. Bude jako Meloniová Bizarní hádka v Partii: Havlíček a Kupka se přeli o třísku v Timmermansově „ekologickém zadku“ Dokončení Pražského okruhu dopravu ve městě nespasí. Na magistrále se paradoxně zhorší

prima-zeny

Eva Hecko Perkausová prozradila pohlaví druhého miminka. Znala ho díky vlastnímu snu Nejlepší momenty z cen Thálie: Burešová v obří róbě, dojatá Holišová i Kolářová Klára Doležalová inspiruje ostatní. Místo narozeninových dárků žádá o pomoc potřebným

prima-zoom

Unikátní planeta bez atmosféry Přežil brutální útok a dostal doživotí za vraždu manželky. Nespravedlnost byla prokázána po 40 letech Válčili s nepřítelem i zažíváním. Zoufalí nacisté postavili divizi zdravotně postižených

prima-fresh

Bleskové rohlíčky z listového těsta s jablky a ořechy Kedgeree: Britská kari rýže s uzeným lososem a vejcem Spaghetti Alle Zucchine: Špagety s cuketou a bazalkou proslavil herec Stanley Tucci

prima-cool

VR hry mají obrovský problém V nových Star Wars se bude hodně umírat. Díky unikátnímu příběhu to však nebude vadit Leonardo DiCaprio jako batmanovský záporák? Konečně víme, koho měl hrát a v jakém filmu

playboy

Co vás čeká v říjnovém čísle časopisu Playboy? V případě Elona Muska nepadlo jablko daleko od stromu, děda Joshua věřil ve spiknutí a svět řízený technologiemi Novým Bondem má být podle Angličanů Idris Elba, detektiv Luther ovšem roli kategoricky odmítá

lajk

Dopita je strhaný životem, vrásky má jak brázdy od traktoru. Agátě to ale vůbec nevadí LGBT farářka Martina Viktorie Kopecká o miminku: Pořád se mě ptali, kdy budu mít dítě Radostná zpráva! Youtuber Jirka Král oslavil narození dvojčat. S krásnou partnerkou už mají velkou rodinu

prima-living

Dýně jsou podzimní ozdobou a skvělou pochoutkou. Udělejte si dýňový retro kompot à la ananas Přetahovadlo pro psy ze starého trička. Oblečení nevyhazujte, vyrobte z něj psí hračku Máte přebytek vlašských ořechů? Můžete je zpeněžit! Nabídněte je ve výkupu nebo v pekárně

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Filmy od Marvelu Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.