Meloun cukrový – rozmanitá pochoutka z Asie
                                                    
                        Zdroj: Thinkstock
                    
                            
             
        
        
                        
                        
                
                    
                        
                            
                                
                                                                                                                                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                                                                                                        
                                                                                            Meloun cukrový – rozmanitá pochoutka z Asie
                                            
                                                                                            
                                                    Zdroj:
                                                                                                            Thinkstock
                                                                                                    
                                                                                    
                                                                     
                            
                         
                     
                 
                
             
         
     
                                     
                                    
                        Meloun cukrový patří překvapivě do stejného rodu jako okurka. Daří se mu především ve východoasijských zemích (jako je například Írán nebo Arménie), ale také v Africe, odkud se k nám dováží. Odrůd cukrového melounu je několik a liší se svou chutí, vůní i vzhledem.
                        
                     
                
                                
                    Přízvisko cukrový tento meloun získal díky své velmi sladké dužině.
Nákup a skladování
Cukrový meloun je ideální skladovat v ledničce nebo ve sklepě – v chladném a temném místě s teplotou do 12 stupňů Celsia. Na rozdíl od melounu vodního je k dostání nejen v létě, ale i v zimě, sklízí se totiž od podzimu do jara. Odrůda Galia je nevhodná na delší skladování, rychle se v chladničce kazí a ztrácí chuť. Při nákupu je vhodné se soustředit především na slupku melounu – ta by měla být u některých odrůd hladká, a u všech odrůd bez jakéhokoli poškození či dokonce známek plísně. Dobře uzrálý meloun Galia by měl být žlutý až zlatožlutý, je-li zelený, není ještě úplně zralý. Plody většinou váží 1–3kg.
        
    
        
            
                                
        
    
Zajímavost: V Japonsku se vyrábí alkoholický nápoj zvaný midori právě s příchutí cukrového melounu.
Cukrový meloun – jak je to s obsahem cukru?
Cukrové melouny obsahují značné množství vody, ale oproti melounu vodnímu je to zhruba o 10 % méně. Cukrový meloun se skládá tedy z  cca 80 % vody. Navzdory svému názvu obsahují cukrové melouny pouze 6–8% cukru, převážně sacharózy. Obsahují také vitamín C, i když ne v takovém množství jako vodní melouny, dále vitamín A, B, E a minerální látky.
Rozmanité odrůdy cukrového melounu
Cukrové melouny se od sebe na první pohled liší. Slupka je v odstínech žluté či zelené barvy, může být hladká, síťovitě rozpraskaná nebo hrbolovitá. Zralá dužina může být žlutá či oranžová. Zde je několik nejznámějších odrůd.
Galia – tento druh melounu pochází z Asie a typická je pro něj rozpraskaná slupka, která se mění při zrání od zelené do zlatožluté. Tento malý cukrový plod chutí připomíná nektarinky.
        
    
        
            
                                
        
    
Kantalupe – tento meloun pochází také z Asie, ale název má dle italského města Cantalupo. Jedná se o nejmenší, ale chuťově nejvýraznější cukrový meloun. Slupka je podobná melounu Galia. Dužina voní jako ananas a je lahodně sladká.
Meloun medový – meloun s jemnou chutí, světle zelenou dužinou a žlutou slupkou.
Charentais – tento meloun má zelenobílou slupku a oranžovou, sladkou a vonnou dužinu. Chutí připomíná papayu a ananas.
Cukrový meloun a využití v kuchyni
Cukrové melouny se stejně jako vodní meloun vyjímají skvěle v ovocných salátech nebo alkoholických či nealkoholických nápojích; cukrové melouny se nakládají například do rumu (injekční stříkačkou vstříkneme den před konzumací do nitra melounu rum nebo koňak), přidávají se do bowlí a osvěží i chuť šampaňského. Cukrový meloun se dá konzumovat v čerstvém i sušeném stavu. Dají se z něho připravit marmelády, kompoty nebo chutné zmrzliny. Hodí se i do dezertů nebo ovocných dortů. Medový meloun výborně ladí s lososem, parmskou šunkou nebo sladkým vínem. Meloun Kantalupe je výborný v kombinaci například s vanilkovou zmrzlinou.
Autor: Dana Špatenková