Najděte si recept
Na co máte chuť?

Pestrá melounová bowle
Suroviny (12 sklenic porcí)
- meloun charentais 1 ks
- medový meloun 1 ks
- vodní meloun 1/4 ks
- Citron 1 ks
- cukr moučka 3 lžíce
- Campari 200 ml
- dobře vychlazené bílé víno 750 ml
- dobře vychlazené prosecco 750 ml
- dobře vychlazená minerální voda 750 ml
- lístky čerstvé máty na ozdobu
Postup
- Celé melouny rozpůlte. Z melounu charentais a medového melounu vyberte semena lžící, z vodního melounu ostrým nožem. Potom ze všech melounů vykrájejte dužninu pomocí tvarovací lžičky nebo odkrojte kůru a dužninu nakrájejte na kousky. Dužninu dejte do mísy na bowli.
- Z citronu vymačkejte šťávu, smíchejte ji s moučkovým cukrem a s Campari a přidejte k melounům. Mísu přikryjtee a uložte na 2 hodiny do chladničky.
- Do melounové směsi přilijte bílé víno, prosecco a minerální vodu. Bowli rozdělte do sklenic a podávejte s malými vidličkami na napichování melounů. Bowli ve sklenicích můžete ozdobit trochou máty.
Záplava melounů a jak se v nich vyznat
Melouny jsou to pravé letní ovoce – jsou lehké, osvěžující a nekonečně šťavnaté. A naštěstí jsou dnes k dostání v mnoha různých druzích.
Jejich označování však občas bývá zmatené. Vodní melouny pozná každý: jsou velké až obrovské, s tmavě zelenou nebo strakatou kůrou a červenou dužninou. Melouny charentais (malé, kulaté, zvenku světle zelené s tmavozelenými „žebry“, uvnitř zářivě oranžové) jsou variantou melounu kantalup (světlá, šedozelená slupka se síťovitou strukturou a oranžová dužnina) pocházející z Francie. Naproti tomu melouny galia mají žlutou hrubou slupku a nazelenalou dužninu. A téměř bílá dužnina mírně podlouhlého medového (honeydew) melounu chutná po medu a ukrývá se většinou pod hladkou, sytě žlutou slupkou.
Pestrá melounová bowle , Foto: Letní kuchyně
LETNÍ KUCHYNĚ PLNÁ SLUNCE A VŮNÍ
Tanja Dusyová
Letní jídla mají mimořádnou přitažlivost, vůni, atmosféru. Vždyť je to také vrcholná sezona čerstvé křupavé zeleniny a šťavnatého ovoce. K tomu přidejte okouzlující aroma bylinek a vyřešili jste hádanku, které jídlo je prostě to nejlepší.
Tanya Dusyová šla ale ještě o kousek dál a kuchařku s originálními fotografiemi sestavila jako příběhy o stolování na zahradě, balkoně, pikniku, rodinný oběd na terase, svačinu v příjemném stínu altánku nebo jako mejdan s kamarády ve svitu lampionů. Mezi víc jak 150 recepty, z nichž voní léto, nechybí ani ty na uchování letní úrody a drobné pohoštění.
Vydalo nakladatelství Slovart.