Jahody jsou pro svou neodolatelně sladkou chuť oblíbené už od pradávna. Jejich historie se datuje až do období starověkého Říma; oblíbené ale byly i v pozdním středověku či v 19. století.
Jahody – sladké letní mámení
Jahody byly také považovány za mocné afrodiziakum, možná i díky své červené barvě a tvaru připomínajícím srdce. Dříve byly jahody považovány za známku luxusu a byly určené jen pro vyšší vrstvu, v současnosti si ale tyto oblíbené plody může dopřát snad každý.
Jak uchovávat jahody
Jahody jsou poměrně náročné na skladování. Samozřejmostí je studené a suché místo, například v chladničce. Dobré je skladovat jahody jen v jedné vrstvě, třeba v plastové vaničce s děravým dnem nebo na drobné lísce. Jahody skladujte se zelenými stopkami, déle tak vydrží. Jahody se dají samozřejmě dobře zamrazit nebo zavařit a vytvořit si tak chutný kompot. Také se dají sušit v sušičce na ovoce.
Štíhlá díky jahodám?
Ačkoli mají jahody velmi sladkou chuť, sacharidů obsahují velmi málo a mají velmi nízkou kalorickou hodnotu, tvořeny jsou z 90 % vodou a za svou sladkou chuť vděčí organickým kyselinám – např. kyselině šťavelové, citronové a jablečné. Díky nízkému obsahu cukrů jsou vhodné i pro diabetiky. Pozitivem také je, že obsahují vlákninu a jsou přírodním antioxidantem.
Nebezpečné jahody?
Jahody jsou bohužel dosti silným alergenem (stejně jako třeba ořechy), za což mohou výše zmíněné organické kyseliny, které jahody obsahují. Jahody také mohou působit projímavě, což například během romantické večeře při svíčkách nemusí přijít vhod.
Jahody léčí
Jahody jsou plné vitamínů a minerálních látek, obsahují například vitamíny A, B, C a E, z minerálních látek pak především draslík, hořčík, mangan ale i vápník. Jahody mají protizánětlivé účinky (díky vyššímu obsahu tříslovin), působí proti kardiovaskulárním chorobám, dně a anémii. Dobrou službu nám udělají i při nachlazení – snižují totiž horečku. Údajně mají i protirakovinné účinky.
Patří jahody do kuchyně?
Jednoznačné ano! Dají se jíst jak syrové, tak tepelně upravené. Klasikou jsou ovocné jahodové knedlíky, které milují hlavně děti, ale i řada dospělých. Dá se z nich připravit i chutná bublanina nebo nepečené dezerty. V kombinaci například s malinami a borůvkami si můžeme připravit výborný koláč s drobenkou. Můžeme si z nich připravit chutnou snídani – jíst se dají s bílým jogurtem, mlékem a cukrem, smetanou, tvarohem nebo mléčnou rýží.
Nepřekonatelnou dvojku tvoří jahody se šampaňským, díky jahodám krásně vynikne chuť tohoto slavnostního nápoje. Jahody také dobře ladí s čokoládou nebo rebarborou – zkusit můžete třeba rebarborový koláč s jahodami. V horkých letních dnech potěší ovocný salát s jahodami – jahody dobře fungují i s exotickým ovocem, například s banány nebo ananasem. Mohou být součástí různých alkoholických koktejlů. V neposlední řadě se z nich dá připravit chutný džem. Mohou být i součástí různých doma připravených osvěžujících ovocných šťáv nebo zmrzlin.
Autor: Dana Špatenková