Suroviny
- jahody (omyté a odstopkované) 500 g
- třtinový cukr (světlý) 150 g
- voda 150 ml
- citronová minerální voda 200 ml
- citron 1 ks
- sůl špetka
- balzamikový krém (Kalamáta Papadimitriou bílý s pomerančem a citronem)
- máta (snítky)
Postup přípravy
- V prvním kroku receptu si připravte základní cukrový sirup. Na plotnu postavte menší rendlík a v něm svařte vodu s cukrem. Míchejte za stálého varu a po 5–6 minutách získáte krásný sklovitý sirup. Poté ho dejte bokem a nechte ho úplně vystydnout.
- Očištěné jahody dejte do mixéru. Přidejte nastrouhanou kůru i šťávu z jednoho citronu, menší hrst lístků máty, cukrový sirup, špetku soli a citronovou sodu (do středně nasycené sody vymačkejte šťávu z ½ citronu).
- Vše umixujte, přeneste směs do mísy, tu přetáhněte fólií a dejte ji do mrazáku. Polozmrzlý sorbet asi po 4 hodinách promíchejte vidličkou a nechte ho dál mrazit.
- Před servírováním vytáhněte sorbet z mrazáku a nechte ho trochu povolit, aby se dal lépe nabírat lžící nebo naběračkou na zmrzlinu. Servírujte do skleniček, pohárů nebo šálků se snítkou čerstvé máty a přelivem z bílého balzamikového krému Kalamáta s pomerančem a citronem.