Štrúdl. Kde se vzal ikonický moučník a jak na něj, aby nepopraskal

Název oblíbeného moučníku evokuje původ v německy mluvících zemích. Rakousko ho dokonce považuje za národní kulinářské dědictví. Vždyť štrúdl miloval i Franz Jozef! My za jeho historií půjdeme ještě dál a přidáme užitečné tipy, aby se skutečně povedl.

Z listového, taženého, křehkého, nebo snad pivního těsta? Možností je ještě víc a náplní jakbysmet. Štrúdl nebo také závin se připravuje v nespočtu modifikací nasladko i naslano. My se dnes budeme držet jeho neodolatelné podoby sladkého moučníku s jablky. Za pověstné rodinné stříbro ho považují v nejedné zemi bývalého Rakouska-Uherska. Historie štrúdlu sahá stovky let dozadu a do míst vzdálenějších, než by se zdálo.

Putování za štrúdlem

Český štrúdl, slovenská štrúdľa, italský lo strudel di melle či chorvatská štrudla od jabuka. Všichni ho považují za svůj tradiční a nedají na něj dopustit. V Česku se peče snad v každé domácnosti a patří i na vánoční stůl. Skoro by se chtělo říct, že štrúdl je náš a vždycky byl. Jeho původ si ale nárokují Rakušané. První písemný recept na Apflestrudel do dochoval v ručně psané kuchařce z konce 17. století, která je uložena ve Vídeňské městské a zemské knihovně. Historie štrúdlu ale sahá ještě dál. Jablečný závin s největší pravděpodobností vychází ze sladké baklavy. Byli to tedy osmanští Turci, kterým za něj můžeme děkovat. Od nich převzali štrúdl Maďaři, Rakušané a pak teprve my ostatní. Co se ale Rakušanům upřít nedá, je vylepšení receptu do dnešní podoby. Vídeňáci jsou také ti, kteří štrúdl s jeho jemnými, tenkými lístky těsta a jablečnou náplní se skořicí a rozinkami proslavili.

Těsto na štrúdl je základ

Na skutečně dobrý štrúdl potřebujete dobré těsto. S ním to všechno stojí a padá. Originální vídeňský recept počítá s listovým těstem. Na balíček hotového těsta ze supermarketu ale rovnou zapomeňte, nebude správně lístkovat. Nechte si ho maximálně na pizza šneky nebo jinou slanou rychlovku a na štrúdl zadělejte těsto vlastní, s pěknou porcí másla. Štrúdl s domácím listovým těstem bude jako od babičky!

Tipy a triky, aby se vždy povedl

Jablka na štrúdl

  • Těsto je sice základ, ale volba jablek na štrúdl je neméně důležitá. Když už jste si dali práci s těstem, nepokazte to příliš sladkými nebo moučnatými jablky.
  • Sáhněte po odrůdě s nakyslými, pevnými plody, jako jsou Granny Smith, Ontario, Idared, Jonagold.
  • Jablka nestrouhejte, lepší je nakrájet je na velmi tenké plátky. Pustí méně šťávy a výsledný štrúdl nebude příliš mokrý.
  • Ihned po nakrájení je promíchejte se šťávou z citronu, aby nezhnědla.

PRIMA TIP: Jablka z vlastní úrody můžete na štrúdl zavařit. Oloupaná je nakrájejte na tenké plátky, vložte do vody se špetkou kyseliny citronové. Poté je napěchujte do sklenic a jen krátce zavařte. Bez cukru, bez nálevu. Nezhnědnou, zůstanou pevná a máte je při ruce po celý rok.

Strouhanka

  • Strouhanka má v jablečném závinu důležitou funkci. Nasákne šťávu z jablek a ta potom během pečení nevyteče.
  • Předem ji osmahněte na másle a nechte vychladnout.
  • Poté ji smíchejte s cukrem a se skořicí a přidejte k jablkům. Vše opatrně promíchejte a nechte 10 minut odležet. Chutě se krásně prolnou a dokonalá náplň je připravena.

PRIMA TIP: Strouhanku můžete nahradit drcenými piškoty.

Rozinky a ořechy

  • Někdo rozinky vynechává, do originální receptury ale patří. A když rozinky, tak v rumu. Naložte je klidně přes noc a potom scezené přidejte do jablečné náplně.
  • Pokud máte rádi ořechy, přidejte hrst vlašských, nasekaných nadrobno.

Před pečením

Štrúdl je naplněný a zavinutý? Nezapomeňte ho potřít rozšlehaným vejcem a hlavně navrchu propíchnout několikrát vidličkou. Během pečení bude moci docházet pára z jablek a závin nepopraská.

PRIMA TIP: Štrúdl servírujte teplý, poprášený moučkovým (vanilkovým) cukrem a s kopečkem šlehačky.

FOTO ZDROJ: ISTOCK

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty