Jablečný štrúdl
Zdroj: Cukrfree - kuchařka pro malé i velké
Jablečný štrúdl
Zdroj:
Cukrfree - kuchařka pro malé i velké
Pokud si hlídáte přísun sacharidů, bude tento závin v cukrfree verzi vaším oblíbeným dezertem. Jablka jsou sama o sobě dostatečně sladká a není třeba přidávat další cukr. Závin můžete zasypat kokosovou moukou a vytvořit tak efekt moučkového cukru. Sama mouka je nasládlá, takže dezert ještě trošičku osladí. Stačí opravdu jemný poprašek. :)
Postup přípravy
-
Troubu předehřejte na 175 °C. Jablka omyjte, oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Do nádoby vložte přes sítko prosetou kokosovou mouku, najemno namleté kešu ořechy a guarovou gumu a promíchejte.
-
Přidejte vanilkový extrakt nebo mletou vanilku, vejce, oříškové máslo a pomocí kuchyňského robota propracujte tak, aby se vytvořilo pevné těsto.
-
Z těsta vytvořte kouli, kterou položte na nepřilnavý plát nebo na papír na pečení. Kouli těsta k papíru přimáčkněte, překryjte další plátem papíru na pečení a pomocí válečku těsto vyválejte do cca 0,4cm obdélníkové placky.
-
Poté těsto společně s oběma papíry opatrně přetočte na druhou (původně spodní) stranu a horní plát papíru sundejte.
-
Nastrouhaná jablka zbavte přebytečné tekutiny a rovnoměrně poklaďte těsto asi tak 2–3 cm od okraje. Jablka posypte skořicí podle chuti (já třeba dávám opravdu hodně skořice), nasekanými vlašskými ořechy, kokosem a rovnoměrně zalijte rozehřátým máslem.
-
Pomocí papíru na pečení, který leží pod těstem, začněte závin opatrně rolovat. Okraje poté zahněte směrem nahoru a rukama těsto jemně přimačkávejte, aby se závin držel i při pečení.
-
Hotový závin přemístěte i s papírem na pečení na plech, poté jej potřete našlehaným vajíčkem, vložte do trouby a pečte 25–30 minut.
-
Doba pečení se může lišit podle tloušťky těsta a typu trouby. Po upečení závin zabalte do papíru na pečení a poté do utěrky a nechte ho takto vychladnout.
Jablečný štrúdl 2
Zdroj: Cukrfree - kuchařka pro malé i velké
Jablečný štrúdl 2
Zdroj:
Cukrfree - kuchařka pro malé i velké