Suroviny
- mleté kešu ořechy, jemná moučka 100 g
- kokosová mouka, prosetá 100 g
- oříškové máslo 160 g
- guarová guma 1/2 lžíce
- vanilkový extrakt nebo mletá bourbon vanilka
- vejce 4 ks
- jablka 5 ks
- skořice
- nasekané vlašské ořechy 1–2 hrsti
- strouhaný kokos na posypání
- vyšlehané vejce na potření 1 ks
- rozehřáté máslo 2 lžíce
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 175 °C. Jablka omyjte, oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Do nádoby vložte přes sítko prosetou kokosovou mouku, najemno namleté kešu ořechy a guarovou gumu a promíchejte.
- Přidejte vanilkový extrakt nebo mletou vanilku, vejce, oříškové máslo a pomocí kuchyňského robota propracujte tak, aby se vytvořilo pevné těsto.
- Z těsta vytvořte kouli, kterou položte na nepřilnavý plát nebo na papír na pečení. Kouli těsta k papíru přimáčkněte, překryjte další plátem papíru na pečení a pomocí válečku těsto vyválejte do cca 0,4cm obdélníkové placky.
- Poté těsto společně s oběma papíry opatrně přetočte na druhou (původně spodní) stranu a horní plát papíru sundejte.
- Nastrouhaná jablka zbavte přebytečné tekutiny a rovnoměrně poklaďte těsto asi tak 2–3 cm od okraje. Jablka posypte skořicí podle chuti (já třeba dávám opravdu hodně skořice), nasekanými vlašskými ořechy, kokosem a rovnoměrně zalijte rozehřátým máslem.
- Pomocí papíru na pečení, který leží pod těstem, začněte závin opatrně rolovat. Okraje poté zahněte směrem nahoru a rukama těsto jemně přimačkávejte, aby se závin držel i při pečení.
- Hotový závin přemístěte i s papírem na pečení na plech, poté jej potřete našlehaným vajíčkem, vložte do trouby a pečte 25–30 minut.
- Doba pečení se může lišit podle tloušťky těsta a typu trouby. Po upečení závin zabalte do papíru na pečení a poté do utěrky a nechte ho takto vychladnout.
Jablečný štrúdl Zdroj: Cukrfree - kuchařka pro malé i velké