Melounová sezona se blíží mílovými kroky. Oblíbené ovoce plné osvěžující chuti je v létě nepřekonatelnou dobrotou a skvělým zdrojem tekutin. Při špatném skladování však může způsobit závažnou nemoc.
Při koupi melounu dejte pozor na jednu důležitou věc. Jinak hrozí vážné zdravotní potíže
Ať už se jedná o meloun vodní, či cukrový, oba druhy jsou tvořeny převážně vodou, a to až z 93 %. Mají vysoký obsah železa, vápníku, kyseliny listové, jablečné a citronové. Jsou i skvělým zdrojem vitaminu A, C a B.
Letní zázrak plný vitaminů
Meloun je vysoce močopudný a podává se při ledvinových potížích, kdy je nutné časté vylučování moči. Pokud máte meloun rádi, poděkují vám i střeva, které posiluje. Konzumace se doporučuje i při zácpě. V neposlední řadě napomáhá správné stimulaci krve a upravuje hladinu soli a vody v organismu. Zkrátka – meloun je superpotravina, která navíc neobsahuje skoro žádné kalorie.
Kompletní recept najdete ZDE: Melounový sorbet podle Zdeňka Pohlreicha
Pozor při vybírání melounu
Pro svou chuť i vlastnosti se meloun v létě konzumuje ve velkém. V obchodě jej lze koupit celý, v takovém případě domů můžete donést i několikakilovou kouli nebo jen část, která se často přikrývá potravinářskou fólií. A právě fólie na melounu může být velkým problémem.
Takto zabalený meloun může být při nesprávném skladování zdrojem salmonely. Rozkrojený plod je nutné skladovat pri teplotě maximálně do 5 °C. Nejlépe mu je tedy v lednici, kde vydrží dva až tři dny. Pokud je skladován mimo lednici, už po 4 hodinách se začínají rozmnožovat škodlivé bakterie, které se na dužinu mohou dostat při krájení z neomyté slupky. V létě se pak bakterie množí velmi rychle.
Pokud tedy chcete koupit jen čtvrtku či půlku melounu, vybírejte vždy takový kousek, který je v obchodě v chladicím boxu, nikoliv za výlohou obchodu, či dokonce na stojanu před ním.
Zdroj: Instagram Karolína Fourová, wikipedia.org; foto: iStock.com
redaktorka FTV Prima