Velikonoční pondělí je v české krajině spjato s nejrůznějšími tradicemi. Chlapci chodí na koledu, dívky je obdarovávají něčím dobrým na zub, malovaným vejcem nebo i alkoholem. Zpívají se písničky a veselí se zpravidla do pozdního odpoledne. Konec Velikonoc nám však ještě pár dnů připomínají haldy vařených vajec. Zkuste s nimi tyto super pokrmy.
Co s přebytkem vařených vajec: Lék na kocovinu i naložená dobrota
Šmigrusovka je skvělá na kocovinu
Pokud jste velikonoční svátky dostatečně zapili, může se čistě náhodou stát, že vám druhý den ráno nebude zrovna do zpěvu. Nejlepší lék je však na cestě! Uvařte si polévku šmigrustovku a přidejte do ní vše, co vám udělá dobře. Základem je uzený vývar, neb ten je zaručený vyprošťovák.
Slovo šmigrust je v některých částech Moravy jiným výrazem pro pomlázku a koledníci dobře věděli, jak může být taková koleda náročná :) Do tradiční polévky tak hospodyně spotřebovaly nejen vývar z uzeného, které vařily do nádivky, ale nechybí v ní vykoledované vajíčko, řízný křen, pikantní klobása a zelené lupení nasbírané na mezi. Zkrátka dokonalá velikonoční kombinace!
Nakládaná vařená vejce
Dříve bylo nakládání potravin způsob, jak si zajistit dostatek jídla i na zimní měsíce, když celý okolní svět nerušeně spí. Tento způsob konzervace navíc umožňuje běžné potraviny pozvednout do výšin. Navíc kdykoliv na něco dostanete chuť, stačí si pro to doběhnout do špajzu. Zkuste si po Velikonocích naložit místo utopenců vykoledovaná vejce. Budete překvapení, jak skvělá je to chuťovka. Její chuť můžete obměňovat podle chuti i záliby v ostrých jídlech. Nebojte se do nálevu přidat i kousek červené řepy nebo trochu mleté kurkumy. Vajíčka pak budou nejen skvěle chutnat, ale navíc budou krásně barevná.
Plněná vejce
Skvělým nápadem, jak zpracovat povelikonoční vejce, je naplnit je čímkoliv, na co máte zrovna chuť. Vejce si všeobecně rozumí s ostřejší chutí, proto se nebojte náplní s křenem, nebo dokonce s japonskou křenovou pastou wasabi. Skvělá je i něžnější varianta s čerstvými bylinkami nebo s trochou uzené papriky.
Rychlá pomazánka
Skvělá je pomazánka jen ze tří ingrediencí. Pokud máte doma velikonoční vajíčka, majonézu a česnek, máte vyhráno. Oloupejte a na struhadle nastrouhejte vařená vejce, k nim do mísy přidejte 4 lžíce majonézy a jeden až dva stroužky česneku. Nakonec osolte a pomazánka je na světě! A pokud někde na procházce potkáte medvědí česnek, nasekejte nadrobno pár lístků a přidejte je do pomazánky, dodají skvělou chuť, barvu i dotyk čerstvosti.
Skotské vejce
Někdy je známé pod názvem pštrosí vejce, protože tak zkrátka vypadá. Vajíčko uvařené natvrdo se obalí mletým masem a maso se pak schová do strouhankového obalu. Tradiční skotský pokrm je super rozptýlení po klasických českých receptech. Klasický recept počítá se smažením, ale skotské vejce můžete také upéct v troubě. Hotová skotská vejce jsou skvělou alternativou na cesty, třeba místo řízku.
Jakýkoliv salát
Vařená vejce se hodí do jakéhokoliv salátu. Jsou potřebnou bílkovinou v odlehčených jídlech a rozhodně neuděláte špatně, pokud si po mazancích, jidáších a beráncích naordinujete misku zeleniny s olivovým olejem, solí a vajíčkem. V některých salátech jsou dokonce zásadní součástí, vyzkoušejte třeba výtečný salát Niçoise.
Zdroj: autorský text; foto: iStock.com