3 triky, jak rychle povolit zmrzlinu na kámen zmrzlou a nandat perfektní kopeček

V létě je zmrzlina zaručeně tím nejoblíbenějším dezertem. Abyste si ji mohli náležitě vychutnat, musí mít správnou konzistenci. Dostatečně krémovou, aby z ní šly vytvořit perfektní kopečky.

Pokud ale uchováváte zmrzlinu v mrazáku, který je standardně nastaven na –18 °C, téměř jistě bude zmrzlina ztuhlá příliš a před servírováním ji bude potřeba nechat povolit. Nejenže si ji tak lépe vychutnáte, ale povolená zmrzlina má i sladší chuť, než ta úplně zmrzlá! Ve správně povolené fázi můžete zmrzlinu využít i na přípravu dalších dezertů – zmrzlinových sendvičů nebo dortů.

Běžně necháváme krabičku se zmrzlinou povolit na kuchyňské lince. Trvá to 10–30 minut, podle velikosti krabičky a obsahu tuku ve zmrzlině. Často ale zmrzlina povolí více, než je třeba po okrajích, zatímco střed zůstává stále příliš tvrdý.

3 chytré triky, jak nechat povolit zmrzlinu:

  • V lednici

Asi nejlepší způsob, jak nechat povolit zmrzlinu, je přemístit ji z mrazáku do lednice, kde změkne rovnoměrně. Trvá to sice delší dobu a je potřeba si na to vzpomenout s předstihem před podáváním, ale docílíte tak nejlepší konzistence.

  1. Vyndejte krabici se zmrzlinou z mrazáku a dejte ji do lednice. Počkejte asi 30 minut.
  2. Poté přemístěte krabici z lednice na kuchyňskou linku a dejte jí ještě asi 5 minut.
  • Nakrájejte ji

Nemáte čas čekat, až zmrzlina povolí? Můžete zkusit trik s nožem.

  1. Ostrý nůž nahřejte pod horkou tekoucí vodou.
  2. Zmrzlinu v krabičce nakrájejte napříč.
  3. Nůž průběžně nahřívejte a nakrájejte zmrzlinu i křížem. Díky tomu zmrzlina povolí i uprostřed.
  4. Lžíci na zmrzlinu rovněž nahřejte pod horkou vodou a naberte zmrzlinu.
  • V mikrovlnce

Opravdu bleskový způsob, jak povolit zmrzlinu, můžete zkusit, pokud máte mikrovlnku.

  1. Krabičku se zmrzlinou vyndejte z mrazáku a bez víka vložte do mikrovlnky.
  2. Nastavte výkon na 30 % a mikrovlnku zapněte na 30 vteřin.

Jak docílit perfektního kopečku zmrzliny?

Pokud je u vás zmrzlina oblíbeným dezertem, vyplatí se pořídit speciální lžíci na zmrzlinu, kterou nejlépe vytvoříte perfektní kulatý kopeček. Jen si pamatujte základní pravidlo – na suchou lžíci se studená zmrzlina lepí, takže ji vždy před servírováním namočte do studené (!) vody, lehce otřepejte a nabírejte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty