Suroviny
- plnotučné mléko 200 ml
- třtinový cukr 140 g
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 100 ml
- vejce (velká ) 5 ks
- olivový olej (ovocné chuti) 160 ml
- zmrzlinovač (není nutný)
Odkaz
Zmrzlina
Vyzkoušejte ty nejlepší recepty na nejoblíbenější letní laskominu!
Postup přípravy
- Do hrnce dejte mléko, cukr a smetanu a pomalu přiveďte k varu. Ujistěte se, že se cukr rozpustil. Sundejte z plotýnky a nechte vychladnout. Metličkou ušlehejte žloutky.
- Když je směs v hrnci zchladlá, přidejte pomalu žloutky a plotýnku zapněte na nižší teplotu. Potřebujete, aby vám vznikl hustší krém.
- Když je směs dostatečně hustá na to, aby zůstala na lžíci, sejměte hrnec ze sporáku. Metličkou vmíchejte olej, dokud se vše dobře nespojí.
- Dejte do zmrzlinovače a postupujte podle pokynů výrobce. Nebo směs můžete přendat do kovové nádoby, kterou pak vložíte do mrazáku. Zmrzlinu budete muset každou hodinu a půl vyndat a zamíchat, dokud nebude hladká.