Zmrzlina patří mezi celosvětově oblíbené pochutiny a dávno nepatří jen k horkému létu. Tuto ledovou dobrotu si rádi dopřáváme kdykoliv během roku. Kde se jí sní nejvíc? A kde vůbec vznikla? Toto a spoustu dalšího se dozvíte v tomto článku.
Zmrzlinové perličky – prozkoumejte zajímavosti, které jste o ledové pochoutce nevěděli
- I když mnozí z nás toto průměrné číslo zvyšují, v ČR sníme ročně asi 4 litry zmrzliny na osobu. O zhruba dva litry tak zaostáváme za sousedními zeměmi, ale to ještě nic není proti Novozélanďanům. Největší žrouti zmrzliny na světě jí totiž ročně sní přes 28 litrů na hlavu. O prvenství se přetahují se sousedními Australany.
- Další zmrzlinovou velmocí jsou Spojené státy, kde se ročně vyprodukuje na 1,4 bilionu galonů, přičemž galon má téměř 3,8 litru (zbytek úlohy si vyřešte sami). Je to zhruba 24 l na jednu americkou hlavu, přičemž zmrzlinu má neustále v mrazáku asi 90 % Američanů. V těsném závěsu za nimi je pak Norsko.
- Aby kopeček zmrzliny zmizel, musíte asi 50krát líznout.
- Zmrzlinový mléčný koktejl vznikl roku 1881 na americkém Středozápadě. Jeho americký název sundae zřejmě pochází od názvu pro neděli, Sunday, kdy bylo podle tamních zákonů zakázáno prodávat jiný americký vynález, zmrzlinovou limonádu či sodovku, doplněnou čokoládovým sirupem. Mléčný koktejl byl prý (v neděli) pokládán za zdravější.
ČTĚTE TAKÉ: Nejoblíbenější zmrzlinové příchutě: Jste klasik nebo milujete netradiční kombinace?
- Americký chemik a génius v oblasti jídelních věd Harold McGee je i autorem předpisu na zmrzlinu tam, kde nemáte k ruce ani ledničku, ani strojek, ale jen led a sníh. Využívá exotermické reakce, kdy se základní krém (nevařený, pouze promíchaný a pro jistotu bez vajec) v uzavíratelném plastovém sáčku chladí v nádobě naplněné kostkami ledu a solí. Až budete příště na polární výpravě, můžete to vyzkoušet!
Vyzkoušejte domácí kávovou zmrzlinu se sušenkou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Kávová zmrzlina s čokoládovou sušenkou podle Zdeňka Pohlreicha
- Roku 1904 byly na Světové výstavě v St. Louis poprvé uvedeny jedlé oplatkové kornouty na zmrzlinu, zmrzka na špejli pak spatřila světlo světa roku 1923.
- Když to se zmrzlinou přeženete, může vám takzvaně zmrznout mozek – přechlazená nervová zakončení na horním patře vysílají signál do mozku, že už je jim moc zima.
ČTĚTE TAKÉ: Nejdivnější zmrzlinové příchutě: Dali byste si ústřicovou nebo s hovězím jazykem?
- Prozkoumat fascinující 300letou historii zmrzlinářství v Evropě můžete v Praze v Muzeu zmrzliny ve zmrzlinovém salonu Crème de la Crème. Až vám z více než 200 exponátů půjde hlava kolem, osvěžte se některou z tradičních i unikátních příchutí zmrzliny a sorbetů v přízemí.
Zdroj: autorský text, časopis Prima FRESH