Přelom března a dubna se nesl ve znamení léta... Bylo to překvápko, ze zimy rovnou do sukní a triček, alespoň na chvilku :) Kromě posedávání na zahrádkách jsem se ovšem pilně věnovala i jídlu. Tak si přečtěte, co je nového v mé kuchyni...
S Klárou v kuchyni #3
Už začátkem března se na farmářských trzích začal objevovat medvědí česnek. Prodejci mi tvrdili, že je poctivě nasbíraný v lese, a já celá natěšená vyrazila zkontrolovat svoje místečko. Ani ťuk... Až první týden v dubnu nastal zvrat. Takže mám doma pytle s česnekem a užívám si toto krátké období s intenzivní vůní :) Část jsem zamrazila – listy dobře properte, usušte nejlépe v odstředivce na saláty, nahrubo nasekejte, nasypte do pytle a strčte do mrazáku.
Jinak teď cpu listy medvědího česneku úplně do všeho. Do polévek, do číny, chystám se na italské rizoto a ze zbytku udělám pesto. A vůbec nejradši mám chleba namazaný máslem nebo žervé, trošku osolit a navrch pěkných pár čerstvých listů... To je vůbec nejlepší snídaně.
Můj první letošní úlovek z lesa –- medvědí česnek. Foto: Klára Michalová
Opět jsem zavítala na kulinární workshop, který každý měsíc pořádá časopis Gurmet ve studiu Ola Kala. Tentokrát bylo téma Vařte jako Jamie. Tuhle hozenou rukavici zvedl mladý kuchař Martin Škoda a provedl nás taji britské kuchyně.
Kromě Martinova vyhlášeného roastbeefu jsme vařili z kuchařky Moje Velká Británie od Jamieho Olivera. Hlavním chodem bylo Kuře britského impéria s bombajskými brambory a pikantní omáčkou. Celý pokrm se nesl v indickém stylu, který je pro Británii dost typický. A bylo to skvělé!
Reportáž z tohoto kurzu, včetně receptu na roastbeef s remuládou, najdete zde:
Možná jste si všimli, že jsme na Freshi začali s novým tématem, jak využít jedlé květy a rostliny v kuchyni. Zašla jsem si kvůli tomu i na přednášku autorky Jany Vlkové a dozvěděla jsem se spoustu zajímavých informací. Najednou chodím na procházky a koukám, kde co roste... Když si jednoduchý salátek ozdobíte voňavými kvítky, vypadá to tak nádherně, že možná přesvědčíte i děti, aby snědly nějakou zeleninu zamaskovanou za květiny :) Zkuste třeba květy primulek, fialek, sedmikrásek nebo hluchavek.
Propadla jsem kouzlu jedlých květů... Zkuste to také :) Foto: Klára Michalová
Jestli mám vypíchnout nějaký opravdu výjimečný kulinární zážitek, musím zmínit restauraci Sasazu v Holešovické tržnici. Byla jsem pozvaná na oslavu 5. narozenin této pražské restaurace, kde bylo zároveň představené nové barmské menu. O celé koncepci a nových jídlech vám určitě ještě napíšu podrobnou reportáž.
To jídlo bylo prostě neuvěřitelně dobré!!! Kdybych si měla vybrat jedinou hospodu, kde budu jíst do konce života, o této bych vážně uvažovala :) Šéfkuchaři Shahafovi jsem složila tolik komplimentů, až mě pozval do své kuchyně a připravili jsme spolu vaječné rolky s kalamáry. Byl to zážitek!
Ve víru vášně z vaření... Právě jsme připravili Kalamáry Bago. Foto: Klára Michalová
Ještě se s vámi chci podělit o náš rodinný poklad. Já ho tedy vlastně vyvdala, protože tento pokrm přinesl do mého života můj muž, nebo spíše jeho máma. Jarní závitky smažené v těstíčku, servírované s listy salátu, čerstvé máty a pikantní omáčkou. Dokonalá souhra chutí a velmi společenské jídlo! A protože o dobré věci se má člověk podělit, tady máte recept. Pokud na někoho chcete udělat dojem, zkuste to :)
Jarní závitky v těstíčku s pikantní omáčkou. Foto: Klára Michalová
Náplň: Mleté maso, cibule, nastrouhaná kořenová zelenina, česnek, pepř, sůl, sójová omáčka, trochu škrobu. Vše společně osmahnout a přidat nasekané uvařené vaječné nudle. Možno přidat i žampiony nebo nadrobno nasekané jidášovo ucho nebo i jinou zeleninu podle chuti. Obdobně lze připravit i vegetariánskou variantu.
Kulaté placky z rýžového papíru nechte chvíli namočené v teplé vodě, potom je vyndejte, rozpůlte, a na každou půlku dejte trochu masové směsi a zamotejte závitek. Dají se udělat i větší závitky z celé placky, ale ty menší se líp jí.
Těstíčko: 2 vejce, hladká mouka, škrob, ředit mlékem, aby vzniklo celkem řídké těstíčko. Rozpalte si v pánvi vyšší vrstvu oleje, závitky protáhněte těstíčkem a zprudka osmažte ze všech stran.
Omáčka: 1 díl lihový ocet, 5 dílů rybí omáčka, 4 díly voda, 2–3 lžíce cukru, drcené chilli papričky, najemno nastrouhaná mrkev. Smíchat a nechat vychladit.
Servírování: Na talíř si dejte list salátu (hodí se klasický hlávkový nebo římský), na něj položte závitek, přidejte 2–3 lístky čerstvé máty, zabalte a máčejte v omáčce.
A až to ochutnáte, čekám ovace :)))
Klára Michalová
šéfredaktorka Prima FRESH