V pořadí již šestý kurz vaření, který pořádá časopis Gurmet, se nesl ve znamení britské kuchyně. Mladý kuchař Martin Škoda se zhostil zadání "Vařte jako Jamie" a připravil zajímavé menu kombinované z jeho i Jamieho receptů.
Kurz vaření s Martinem Škodou ve stylu Jamieho
Kurzy časopisu Gurmet se tradičně konají jednou měsíčně ve vinohradském kulinárním studiu Ola Kala. Na svůj osobně třetí jsem se těšila, protože s Martinem už jsem se dříve potkala a nepochybovala jsem, že tento večer bude zábavný.
Martin si pro nás připravil menu, které startovalo jeho vyhlášeným receptem na roastbeef s domácí remuládou a zapečenými bagetkami s bylinkovo-česnekovou krustou. Pro mě je to druh jídla, před kterým mám přirozený respekt. Vždy jsem měla pocit, že je to hotová věda, aby se roastbeef povedl a nebyl jako podrážka bot. Martin nás rychle vyvedl z předsudků. Nemusíte ani kupovat nijak zvlášť speciální maso, prostě kupte první nízký roštěnec a dopřejte mu důkladné marinování, ideálně přes noc. Skvělým pomocníkem je také tenderizér, kterým maso propícháte a ono pak krásně zkřehne.
Pokud si chcete Martinúv roastbeef vyzkoušet, tady máte recept:
Roastbeef byl vážně senzační, úplně se rozplýval na jazyku a domácí remuláda byla skvěle dochucená, jemně pikantní. Po Martinově výtečném předkrmu jsme se pustili do receptů kuchařského mága Jamieho Olivera z jeho kuchařské knihy Moje Velká Británie.
Nejprve jsme si připravili pečené kuře britského impéria s bombajskými brambory a kořeněnou omáčkou. Pro zajímavost jsme pekli jedno kuře z francouzského bio chovu a jedno obyčejné kuře ze supermarketu. Díky výrazné marinádě byla obě kuřata chuťově dobrá, ale to francouzské mě nakonec velmi překvapilo tím, jak neuvěřitelně šťavnaté mělo maso z prsíček.
Recept byl poměrně komplikovaný a využil spoustu nezvyklého koření, ale pokud chcete vyzkoušet něco nového a ohromit své hosty, určitě to stojí za tu trochu práce. Mně se moc líbil trik, který nám Martin poradil. Do malého rendlíku dejte vařit celý citron na pár minut, potom ho vyndejte párkrát propíchněte nožem a vložte dovnitř kuřete. Maso díky tomu získá skvělou chuť.
Prohlédněte si fotogalerii z kurzu:
Na závěr kurzu nemohla chybět sladká tečka. Martin vybral kořeněnou jablkovou buchtu, která se peče podobně jako slavný francouzský Tarte Tatin, tedy obráceně... Nejprve si připravíte karamelovou omáčku s voňavým kořením, poté v ní povařte jablka a nakonec si uděláte těsto s jablečným ciderem. Výsledný koláč byl velmi vláčný a vlhký a mooooc dobrý :)
Shrnutí na závěr? Kurz se mi moc líbil. Martin Škoda byl skvělý společník i učitel, šéfredaktorka Gurmetu Jitka Rákosníková mu skvěle sekundovala, dozvěděli jsme se spoustu nových informací hlavně o koření, naučili jsme se připravit fantastický roastbeef i výbornou domácí majonézu téměř bez práce a opravdu jsme si pochutnali :))) Já se nemůžu dočkat dalšího kurzu. Přidáte se také?
Pozvánka na další kurz vaření s Gurmetem:
Tarts a tartlets
Francouzské křehké slané i sladké koláče
Pod vedením Michala Nikodema, majitele a lektora kulinárního studia Ola Kala, zjistíte, jak vytvořit slavné francouzské koláče z křehkých těst s báječnými náplněni. Termín kurzu: 17. 4. 2014. Zvýhodněná cena pro čtenáře časopisu Gurmet: 1990 Kč.
Více informací na www.igurmet.cz
Autor: Klára Michalová