Smetanka lékařská, pampeliška (Taraxacum officinale), je nesmírně cenná bylina, neboť podporuje správnou činnost celého lidského organismu. Na jaře sbíráme její květy a listy, na podzim sušíme kořeny.
Pampeliška je poslem jara na loukách i v kuchyni
Vyskytuje se na nejrůznějších místech od louky až po asfaltové cesty. Zahrádkáři ji považují za plevel. Najdou se jistě ale i její příznivci, kteří ji sbírají pro její léčivé účinky. Lidskému oku lahodí její sytě žlutá barva. Děvčata vijí z jejich květů věnečky. A na žádné louce nesmí pampeliška chybět.
Hlavní účinné látky
Mezi hlavní účinné látky pampelišky patří vitamíny A, B, C, D, cholin, minerály a seskviterpenické laktony. Listy obsahují kumariny a karotenoidy, kořeny pak taxakosid a kyseliny fenolové.
Použití v kuchyni
Pampeliškový květ může být výbornou součástí jarních salátů, polévek či studených obložených mís. Svou žlutavou krásou potěší snad každého.
Z usušeného kořene pampelišky lze vařit lahodný čaj, který má medovou chuť. A z rozkvetlých květů si můžete připravit výtečný pampeliškový med, který je skvělý například ke slazení čaje.
Pampeliškový med
Při toulkách po loukách či parcích vám doporučuji vzít si s sebou pořádnou tašku nebo košík a nasbírat si pampelišky na domácí medík. Pampeliškové květy na med sbírejte nejlépe před polednem, kdy jsou květy nejvíce rozvité, a trhejte pouze žluté hlavičky. Pampeliškový med je vynikající nejenom do čaje nebo na chleba s máslem, ale můžete ho podávat i v případě onemocnění horních cest dýchacích jako účinný sirup na odkašlání. Ale květoví a pyloví alergici by si měli dávat pozor, tento sirup je pro ně, bohužel, nevhodný.
Pampeliškový med. Foto: Thinkstock
Ingredience na cca 800 g medu (2–3 zavařovací sklenice):
- 300 květů pampelišek
- 1 l vody
- 1 kg krystalového cukru
- 1 citron a 1 pomeranč
- pomůcky navíc: sterilní zavařovací sklenice
Postup přípravy:
- Pampelišky properte studenou vodou a vařte ve vodě asi 20 minut.
- Nechte květy louhovat 24 hodin (voda bude zelená, ale nebojte se).
- Zceďte výluh přes plátýnko do jiného hrnce, přidejte cukr a šťávu z citronu a pomeranče (bez pecek) a pomalinku vařte za občasného míchání do zhoustnutí, přibližně 1 a půl až 2 hodiny. Med změní barvu na zlatavou a hotový bude, až získá hustotu klasického včelího medu.
- Vařte opravdu pomalinku, aby se cukr při karamelizaci nepřipálil.
- Po uvaření lijte med do čistých sklenic a zavíčkujte.
Recept je převzatý z food blogu Vypečená Lu
Pampelišku můžete nalézt jak na louce, tak na asfaltové cestě, a to jedinou, ale i ve skupinách. Foto: Thinkstock
Využití v kosmetice
List pampelišky je vhodný do koupelí, k dekoraci koupelových solí. Dají se jimi naplnit vonné pytlíčky. Květ pampelišky lze přidat do krémů na ruce a tělových mlék, které pak září žlutavou barvou.
Uplatnění v lidovém léčitelství:
– podporuje činnost jater, žlučníku (pomáhá rozpouštět žlučníkové kameny), ledvin, střev, slinivky,
– čistí krev a přispívá k tvorbě červených krvinek, zlepšuje krevní oběh a činnost srdce,
– působí proti revmatismu,
– osvědčuje se při žaludečních a trávicích obtížích,
– je účinná při zánětech močového měchýře.
Prima tipy pro vaše zdraví:
• Pokud vás trápí revma, konzumujte denně hrst čerstvých mladých pampeliškových listů.
• Natrhejte hrst jarních kopřiv a hrst květů pampelišky. Přelijte vroucí vodou a nechte 10 minut louhovat. Čaj dokonale pročistí a zklidní vaše tělo.
Zajímavost
Říká se, že mléčná šťáva z pampelišky je jedovatá. To je jen pověra. Má sice trpkou chuť, ale člověku nemůže uškodit. Při delším žvýkání stvoly v ústech zesládnou. Žvýkáním stvolů pampelišky zaženete jarní únavu a pročistíte si své vnitřní orgány.
Na co si dát pozor
Pampelišku sbírejte pouze na čistých místech, nejlépe na louce, kam se nechodí venčit psi a kde nejezdí auta.
Autor: Alžběta Krchová