Chladné počasí je tu a naše tělo musí všem teplotním změnám čelit. Je tedy na místě dostatečně posilovat obranyschopnost organismu. Kvalitní kysané zelí je k tomu ideální volbou.

Kysané zelí: oblíbená vitaminová bomba pro podzimní dny Zdroj: archiv Zrozeno v EU
Chladné počasí je tu a naše tělo musí všem teplotním změnám čelit. Je tedy na místě dostatečně posilovat obranyschopnost organismu. Kvalitní kysané zelí je k tomu ideální volbou.
Imunita organismu je schopnost těla udržet optimální prostředí pro všechny životní funkce. Musí neustále kontrolovat struktury vlastního těla. Pokud dojde k jejich poškození, musí na ně reagovat. Během podzimních měsíců je tedy velice důležité imunitu podporovat. Tou nejjednodušší a zároveň nejlepší formou je pravidelná konzumace například kvalitního kysaného zelí.
Českou kuchyni si navíc bez zelí lze jen těžko představit. Je skvělou přílohou, ale dokonale se hodí i do různých druhů salátů. Oblibu v zelí měly už všechny naše prababičky a důvod je prostý. Zelí obsahuje velké množství vitamínu C, především pokud se rozhodneme pro zelí kysané.
Kompletní recept najdete ZDE
„Produkty zeleniny, které byly přirozeně zkvašeny tzv. mléčným kvašením, jsou velmi blahodárné pro tělo jako celek a pro imunitu zvláště. Přirozené biologické procesy, které zprostředkují mikroorganismy při mléčném kvašení, zvyšují stravitelnost zeleniny a obohacují ji o další cenné látky (vitamíny, stopové prvky). Zkvašené potraviny však především obsahují samotné bakterie mléčného kvašení, které působí blahodárně na slizniční i systémovou imunitu. Tyto mikroby označujeme jako probiotika. Zkvašenou zeleninu lze velmi doporučit s cílem podpory imunity,“ říká profesor Jan Krejsek z Fakultní nemocnice v Hradci Králové.
Dnešní způsob výroby kysaného zelí údajně převzali ve středověku Slované od Tatarů a předávali jej pak dále svým západoevropským sousedům. Mnoho mořeplavců, obzvlášť během dlouhých cest, podporovalo svou imunitu právě kysaným zelím, které jim v podpalubí vydrželo dlouhé měsíce.
Kysané zelí: oblíbená vitaminová bomba pro podzimní dny 2 Zdroj: Jan Prášil
Pokud si chce člověk připravit vlastní, není to vůbec nic složitého. Jen je potřeba předem pořídit několik pomůcek (kruhadlo a kameninový sud s miskou, tzv. „zelák“).
Pro mnoho zemí má zelí nezastupitelnou roli. Vedle České republiky a Slovenska patří do tradičních pokrmů například v Německu, Rakousku, Maďarsku či Skandinávii.
Kompletní recept najdete ZDE
redaktorka FTV Prima
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living