Jak nakoupit do zásoby? Poradíme, které druhy potravin je dobré mít ve spíži a v mrazáku pro případ karantény

Pro případ, že jste v nucené karanténě nebo zkrátka chcete zůstat doma a nechodit zbytečně do obchodů, je potřeba zásobit se dopředu trvanlivými potravinami, s kterými budete moct vykouzlit spoustu dobrých a výživných jídel.

Z regálů obchodů mizí nejvíce mouka a těstoviny, ale pro případ delšího pobytu doma, je nasnadě tento repertoár rozšířit. Co tedy nakoupit, abyste bez problému přečkali dva týdny bez návštěvy obchodů?

Ovesné vločky k snídani

Ovesné vločky jsou zdravé a výživné. Můžete z nich připravit ovesnou kaši k snídani, a to nasladko i naslano, díky čemuž se vám jen tak nepřejí. Také z nich lze připravit křupavou granolu.

Do košíku přidejte: karton trvanlivého mléka, sušené ovoce, oříšky, oříškové máslo, med, ovocné džemy

Zelenina a ovoce

Nakupte větší množství zeleniny, která má delší trvanlivost – brambory, cibule, česnek, mrkev, dýně, hlávkové zelí, kořenová zelenina.

Pro doplnění vitaminů vsaďte na jablka a doplňte je citrusy – kromě citronů kupte i pár pomerančů a pomelo.

Zásobte mrazák – hodí se více balení hrášku, kukuřice, špenátu. Můžete je podávat jako přílohu, připravit z nich krémové polévky nebo je přidat do slané ovesné kaše. Neztratí se ani mražené bobulové ovoce.

Do košíku přidejte: řapíkatý celer, pórek, kysané zelí, zázvor, konzervovaná rajčata

Maso a uzeniny

Čerstvé maso má velmi krátkou trvanlivost, ale dá se dobře zmrazit. Ideální jsou třeba stehenní kuřecí řízky, z kterých můžete připravit asijská stir-fry a kuře na paprice. Hodí se i pár balení mletého masa. Z jednoho do foroty uvařte plný hrnec boloňské omáčky, rozdělte ho do zipových sáčků a zamrazte. Podávejte s těstovinami nebo zapečte jako lasagne. Z uzenin vsaďte na trvanlivé salámy, třeba štangle uheráku nebo loveckého salámu se doma určitě neztratí. A do košíku přihoďte i nějaké uzené maso, připravíte z něj oblíbené šunkofleky nebo francouzské brambory.

Luštěniny

Univerzální surovina, z které lze připravit plnohodnotná jídla plná bílkovin, vlákniny a vitaminů. Vydrží věky a stojí pár korun. Udělejte si zásoby různých druhů čočky, fazolí, cizrny či hrachu. Snadno z nich vykouzlíte výborné polévky, curry, kaše nebo třeba karbanátky, které určitě vezmou na milost i děti.

Do košíku přidejte: Fazole v tomatě v konzervě – stačí je prohřát, vyklepnout do nich vejce a nechat dojít bez míchání.

Těstoviny

Těstoviny mají výhodu dlouhé trvanlivosti, rychlé přípravy a také univerzálností, dají se z nich připravit jednoduchá jídla jako je Aglio olio jen s česnekem a chilli papričkami, ale můžete je zapékat nebo je přidat do polévky. Pro jednodušší život doporučujeme k těstovinám přikoupit i pár skleniček pesta a různých hotových omáček. A nezapomeňte na tvrdý sýr typu parmazán, využijete ho nejen k těstovinám, ale i na rizoto nebo do slané ovesné kaše na dochucení.

Rýže

Také rýže má dlouhou trvanlivost a je výživnou přílohou. Připravte z ní rizoto třeba jen s mraženým hráškem a parmazánem, servírujte ji s asijskými stir-fry, uvařte z ní rýžovou kaši nebo rýžový nákyp. Zbylou uvařenou rýži osmažte s trochou zeleniny a vejci.

Pečivo

Čerstvé pečivo má trvanlivost dost krátkou, ale nakrájený bochník chleba lze zamrazit. Vhodný je také toustový chleba. Pokud máte domácí pekárnu nebo kvásek, můžete si pečivo upéct doma sami. A jsou i jednoduché recepty pro začátečníky, jako třeba chléb bez hnětení :)

Do košíku přidejte: Hladká mouka, žitná mouka, sušené droždí, kypřicí prášek

K výše uvedeným potravinám nezapomeňte přidat také alespoň jedno velké balení vajec (30 ks), máslo, olej, zakysanou smetanu, trvanlivou šlehačku, cukr, sůl, oblíbené koření. Skvělý je také výživný tvaroh, který se hodí na přípravu pomazánek. A potřebujete i rybí konzervy – sardinky, tuňák – ty se hodí nejen do pomazánek, ale i k těstovinám.

Připravila Klára Michalová

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty