Suroviny
- těstoviny (fleky) 300 g
- uzené vepřové maso 250 g
- máslo 1 lžička
- cibule 1 ks
- mražený hrášek 3 hrsti
- hladkolistá petržel 1 hrst
- mléko 300 ml
- vejce 2 ks
- gouda (nastrouhaná) 100 g
- kyselé okurky
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 170 °C.
- Oloupejte cibuli a pokrájejte ji nadrobno.
- Rozehřejte pánev, a když je horká, tak na ni vložte kousek másla. Přidejte pokrájenou cibuli a mezitím si pokrájejte uzené na kostičky cca 1x1 cm.
- Připravte hrnec s vodou a osolte ji. Když se voda vaří, nasypejte do ní těstoviny.
- K orestované a zlatavé cibuli přidejte uzené, to také lehce opečte.
- Těstoviny uvařené na skus sceďte a prolijte ledovou vodou.
- Nyní se vrhněte na přípravu zálivky. Odměřte 300 ml mléka, do něj přidejte 2 vejce, opepřete, osolte a vidličkou promíchejte.
- Ještě je potřeba nastrouhat sýr. Můžete zkusit mladou kozí goudu, ale postačí i klasická kraví. Nastrouhejte ji najemno, těstoviny přendejte do pekáčku a přisypejte orestovanou cibulku s uzeným. Dále hrášek, asi 3 hrsti, a sýr. Trošku si nechte na posypání vrchu. Vše promíchejte.
- Nyní těstoviny zalijte směsí z mléka a vajíčka a opět promíchejte. Nakrájejte petrželku, tou posypte těstoviny a znovu promíchejte. Nahoru nasypejte zbytek sýra. Stačí cca 1 polévková lžíce.
- Pečte 25-35 minut na 170 stupňů.
- K těstovinám se hodí kyselá okurka.
Vyzkoušejte také recept na zapečené těstoviny se šunkou a sýrem podle Zdeňka Pohlreicha
Kompletní recept najdete ZDE