6 super nápadů, jak proměnit instantní ramen polévku ve skvělé jídlo

Ruku na srdce, kdo z nás občas nesáhne v obchodě po instantní nudlové polévce? Víme, že to není zrovna zásobárna zdraví, ale když je hlad největší, času se nedostává a peněženka je poloprázdná, je to oblíbené řešení všech těchto potíží. A s našimi tipy to nemusí být jen nouzovka!

Instatní polévky jsou oblíbenou studentskou přesnídávkou, ale občas si ji dáme třeba ze sentimentu nebo prostě proto, že nám chutná, i když s lehkou výčitkou. V obchodech je na výběr spoustu druhů, a pokud nesáhnete po těch nejlevnějších za pětikorunu, ale zvolíte větší pytlíky s japonským nebo korejským ramenem a nudlemi, které nestačí jen zalít vodou, ale měly by se pár minut povařit, je to dobrý základ pro rychlou a levnou polévku, kterou můžete skvěle vylepšit pomocí domácích zásob.

6 jednoduchých nápadů, jak vylepšit instantní ramen:

1. POUŽIJTE VLASTNÍ VÝVAR

Místo přesoleného prášku, který se skrývá v pytlíčku u nudlí, použijte vlastní vývar. Je celkem jedno, jestli použijete koupený nebo domácí, může být zeleninový, drůbeží, hovězí nebo z kostí, můžete použít i miso pastu rozmíchanou ve vodě. Nejenže tato varianta je zásadně zdravější než instantní prášek plný soli, ale výsledná polévka bude mít mnohem lepší chuť!

2. DEJTE TOMU CHUŤ

Tradiční aromatické přísady dodají vývaru hloubku a výraznou chuť. Nejprve v hrnci a trošce oleje orestujte nastrouhaný zázvor, česnek, případně jarní cibulku, pokud to máte rádi ostré, přidejte i chilli papričku. Jakmile se vše rozvoní, zalijte vývarem. Všechny tyto aromatické ingredience můžete mít po ruce v mrazáku, takže kdykoliv dostanete chuť na ramen (nebo jakékoli jiné asijské jídlo), budete na to připraveni.

3. DOLAĎTE TO OMÁČKOU

Pokud občas vaříte doma asijskou kuchyni, určitě vám nechybí zásoba různých omáček a dochucovadel. Instatní ramen je skvělá příležitost, jak je využít! Přimíchejte je do vývaru – hodí se například sambal, sriracha, ústřicová omáčka, hoisin omáčka, miso pasta, rybí omáčka, gochujang – fermentovaná korejská chilli pasta, sójovka, chilli olej a spousta dalších… Většina omáček obsahuje i sůl, proto pokud je používáte, je vhodnější na začátku vývar naředit vodou, aby ve výsledku ramen nebyl příliš slaný.

4. PŘIDEJTE ZELENINU

Ramen je tím lepší, čím víc zeleniny do něj použijete. Promění se v misku plnou barev, chutí, vůní a struktur. Jednoduše propátrejte lednici a mrazák a odvažte se! Do polévky můžete spotřebovat různé zbylé kousky, které v ní nadělají spoustu parády. Hodí se například mrkev, barevná paprika, žampiony, zelí, cuketa, pórek, mražený hrášek, růžičky brokolice nebo kukuřice. Výraznou chuť dodají i nakrájená rajčata.

5. NEZAPOMEŇTE NA BÍLKOVINY

Pokud do polévky přidáte bílkoviny, proměníte instantní rychlovku v plnohodnotný pokrm. Tradiční je vejce – můžete ho uvařit zvlášť 6 minut a poté ho rozkrojené přidat do polévky. V líné verzi ho prostě vyklepněte do vařící polévky a nechte ještě 3 minuty pomalu vařit bez míchání. Kromě vejce lze také přidat nakrájené tofu nebo tempeh, natrhané grilované kuře, orestované mleté maso, trhané vepřové maso nebo předvařené krevety z mrazáku.

6. OZDOBTE TO!

Na závěr se nebojte odvázat! Hotovou polévku můžete závěrečným twistem proměnit v opravdovou studnici chutí… Pár nápadů, čím domácí ramen ještě vylepšit: sriracha, kimchi, sezamová semínka, sušené nori řasy, čerstvé bylinky – koriandr, pažitka, jarní cibulka, chilli nebo sezamový olej, limetová šťáva…

A to je celý zázrak! Z pytlíku za pár korun můžete během chvilky připravit mísu výborné polévky nabité chutěmi, z které opravdu žádné výčitky mít nemusíte :))).

Zdroj: autorský text

Vyzkoušejte jednoduchý kimchi ramen podle videoreceptu

Klára Michalová

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty